Elektrik enerjisinin üretiminden, tüketicilere ulaştırılıncaya kadar oluşan elektrik eksikliği kayıp bedeli olarak; enerji nakil hatlarından çeşitli sebeplerle sayaçtan geçirilmeksizin (Hırsızlanarak), herhangi bir bedel ödemeden kullanılan elektrik bedeli de kaçak bedelidir.
Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, elektrikteki kayıp-kaçak bedellerinin vatandaşın faturalarına yansıtılmasına ilişkin uygulamanın 2016'da yürürlüğe giren yasa değişikliğiyle hukuka uygun hale geldiğine karar verdi.
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Kiracı, kiraladığı mesken ya da iş yerinin kaçak elektrik kullandığını tespit ederek, dağıtım şirketinde ihbarda bulunmuşsa, kaçak elektrik cezasını mülk sahibi öder. Kaçak elektrik kullanan abonelerin teminatlarından, tespit edilen kaçak kullanım bedeli tazmin edilebilir.
Oluşan kaçak elektrik faturasına istinaden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereği borcun bulunduğu tesisatın enerjisi kesilmektedir. Borçlu kişi veya tüzel kişilik adına yasal yaptırımlar(ilgili yasalar gereği ceza şikayetleri, icra takibi ile haciz işlemleri, vs.) uygulanır.
İlgili 32 soru bulundu
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir. Kaçak elektrik kullanmanın yaptırımı olarak yukarıda zikredildiği üzere yönetmeliğin 46. maddesinin 2. ve 3. fıkralar uyarınca para cezaları uygulanabilecektir.
Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Kaçak elektrik kullandığı iddia edilen kişinin elektrik abonesi olması ve söz konusu yerin mesken olması halinde öncelikle tüketici hakem heyetine başvuru yapılacak, olumsuz sonuç alınması halinde arabuluculuk yoluna başvurulacak, burada da anlaşılamaması halinde tüketici mahkemelerinde dava açılabilecektir.
Hala faturanızın hatalı olduğunu düşünüyorsanız, incelenmesi için size en yakın hizmet noktamıza başvurarak veya 444 4 372 numaralı Enerjisa Çağrı Merkezimizi arayarak bize ulaşabilir, başvuruda bulunabilirsiniz.
Eski Ceza Kanununda “elektrik hırsızlığı” olarak bilinen suç da yeni Ceza Kanununda “Karşılıksız yararlanma” suçunun bünyesine katılmıştır. Karşılıksız yararlanma suçunda korunan hukuki yarar kişilerin mal varlığıdır.
Kullanıcı Online İşlemlerde bulunan “Tazminat Sorgulama” ekranı üzerinden, WhatsApp kurumsal hattımızdan ya da 186 Çağrı Merkezimizi arayarak muhatap ve IBAN bilgileriyle ödeme işlemlerini başlatabilmektedir.
Kaçak elektrik enerjisi kullanım ihbarlarında, kişi bilgileri gizli tutulmaktadır.
Ancak, TCK m.163/3'te düzenlenen kaçak elektrik, su, doğalgaz kullanılması suçları nedeniyle alt sınırdan hükmedilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
Sayaç okumalar gerçekleştirildikten sonra tüketimlerin 90 TL altında kalması durumunda Esnek Fatura uygulamamız kapsamında faturalandırılmayarak bir sonraki aya aktarılmaktadır.
Kayıp-kaçak bedeli; elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin, kayıp/kaçak hedefi oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedeldir.
Dağıtım şirketlerine yakın kaynaklar, yeni düzenlemenin kaçak elektrik kullanan kişinin sisteme dahil olması ve yeniden kaçak kullanmaması halinde “ödül” ya da “bonus” verilecek.
1- EMO Hukuk Müşaviri Küçük, vatandaşın son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedelini alması için öncelikle bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp kaçak bedeli ödediğine dair kağıt alması gerektiğini vurguladı.
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Kaçak elektrik kullanımına ilişkin, illere göre oranların dağılımının yapıldığı haritada dikkat çeken detaylar öne çıktı. Güneydoğu Anadolu, kaçak elektrik kullanımında bölgedeki illerin toplam verileriyle birlikte ilk sırayı aldı. Bu bölgede 72,7'lik yüzdeyle Mardin ilk sırada yer aldı.
Dışarıdan gizli hat çek- mek yöntemi ile kaçak elektrik kullanma yöntemi: Sayacın giriş sigortası ile dağıtım sigortaları arasına dışarıdan gizli bir hat dö- şenerek yapılır. Gizli hat çekildik- ten sonra sayacın giriş sigortası açıldığı zaman sayacın içinden elektrik akımı geçmez bu durumda sayaç çalışmaz.
Sözleşmeli bir hattın borçlarını 3 ay ödemediğin zaman, hattın sözleşmesi iptal olur. Geriye kalan tüm borçlar 4. aya yansır. 4. ayın sonunda icralık olabilirsin. Sözleşmeli bir hattın borçlarını 3 ay ödemediğin zaman, hattın sözleşmesi iptal olur.
d) Elektrik, su, havagazı, doğalgaz abonelik sözleşmelerinde zamanaşımı (10) yıldır.
Kaçak elektrik kullananlara ağır cezalar geldi. Suçu sabit görülenlere 3 yıla kadar ağır hapis cezası verilmesi öngörülürken; kaçak elektrik kullanan üniversite öğrencileri de, devlet dairelerinde görev alamayacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri