En fazla kaçak kullanım oranı Mardin'de Bir yıllık süre içerisinde DEDAŞ tarafından dağıtım hizmeti verilen iller arasında oransal olarak en fazla kayıp kaçak elektrik kullanımı yüzde 86,1 ile Mardin'de gerçekleşti.
Kaçak elektrik kullanımına ilişkin, illere göre oranların dağılımının yapıldığı haritada dikkat çeken detaylar öne çıktı. Güneydoğu Anadolu, kaçak elektrik kullanımında bölgedeki illerin toplam verileriyle birlikte ilk sırayı aldı. Bu bölgede 72,7'lik yüzdeyle Mardin ilk sırada yer aldı.
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır.
Kiracı, kiraladığı mesken ya da iş yerinin kaçak elektrik kullandığını tespit ederek, dağıtım şirketinde ihbarda bulunmuşsa, kaçak elektrik cezasını mülk sahibi öder. Kaçak elektrik kullanan abonelerin teminatlarından, tespit edilen kaçak kullanım bedeli tazmin edilebilir.
2018 yılında dağıtım sistemine giren enerji miktarı yaklaşık 204 milyar kilovatsaat, dağıtım sistemine tahakkuk eden enerji miktarı yaklaşık 177 milyar kilovatsaat, kayıp kaçak miktarıysa yaklaşık 26,5 milyar yani yüzde 13 gibi bir kayıp kaçak söz konusu bu sistemde.
İlgili 29 soru bulundu
Kiracının kaçak elektrik kullanması durumunda ise sorumluluk tamamen kiracıya aittir. Elektrik kullanımı, genellikle faturalarla tespit edilebilen ve kayıt altına alınabilen işlemlerdir. Kiracı, kullandığı elektrik miktarı için düzenli olarak fatura ödemekle yükümlüdür.
Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir. Kaçak elektrik kullanmanın yaptırımı olarak yukarıda zikredildiği üzere yönetmeliğin 46. maddesinin 2. ve 3. fıkralar uyarınca para cezaları uygulanabilecektir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kaçak Elektrik, Su, Doğalgaz Kullanma Suçu (TCK m.163/3): Suçun bu halinin işlenebilmesi için elektrik, su veya doğalgazın sayaçtan geçirilmeden kullanılması gerekir. Tüm bu hizmetler, bir sayaçtan geçirilerek kullanılmışsa, suçun unsurları oluşmaz.
Kaçak elektrik enerjisi kullanım ihbarlarında, kişi bilgileri gizli tutulmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerine göre, 2020 yılında Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42,3'ünü yenilenebilir kaynaklardan karşıladı.
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz faturasının yüzde 80'ini, elektriğin de yüzde 50'sini devletin karşıladığını hatırlattı. Dönmez, "Vatandaş 400 liralık gaz kullandıysa, bunun 100 lirasını ödüyor. Geri kalan 300 lirayı devlet karşılıyor. Yani gazın neredeyse yüzde 80'ini devlet üstlendi" dedi.
Sayaç okumalar gerçekleştirildikten sonra tüketimlerin 90 TL altında kalması durumunda Esnek Fatura uygulamamız kapsamında faturalandırılmayarak bir sonraki aya aktarılmaktadır.
Türkiye 3 ülkeye elektrik ihraç ediyor
Öte yandan, Türkiye halihazırda Gürcistan, Yunanistan ve Bulgaristan'a elektrik ihracatı gerçekleştiriyor. Energo-Pro Güney Elektrik Toptan Satı İthalat İhracat ve Ticaret AŞ, Gürcistan'a Borçka- Akhaltsıkhe enerji iletim hattı üzerinden elektrik ihraç ediyor.
Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (TCK m.163/3).
Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, elektrikteki kayıp-kaçak bedellerinin vatandaşın faturalarına yansıtılmasına ilişkin uygulamanın 2016'da yürürlüğe giren yasa değişikliğiyle hukuka uygun hale geldiğine karar verdi.
Elektrik enerjisinin üretiminden, tüketicilere ulaştırılıncaya kadar oluşan elektrik eksikliği kayıp bedeli olarak; enerji nakil hatlarından çeşitli sebeplerle sayaçtan geçirilmeksizin (Hırsızlanarak), herhangi bir bedel ödemeden kullanılan elektrik bedeli de kaçak bedelidir.
Aracınızın akü eksi kutup başını söktükten sonra ölçüm aletinin maşasını akünün eksi kutbuna takmalısınız. Sonrasında ise ölçüm aletinin uç kısmını da eksi kutup kablosuna dokundurmalısınız. Ölçüm aletinin lambası yanıyor ise aracınızda bir elektrik kaçağı var demektir.
Bu hataların engellenebilmesi için evinizde veya işyerinizde kaçak akım rölesi kullanmanız yeterli olacaktır. Çünkü, böyle bir kaçak oluşması durumunda ve bu kaçağın sayacı döndürmeye yeteceği 30mA kaçak durumunda kaçak akım rölesi atacak ve durum düzelene kadar kaçak akım rölesini açamayacaksınız.
UEDAŞ tarafından geliştirilen "Çekirge" isimli tespit cihazı ile kaçak elektrik kullanımına geçit verilmiyor. Çekirge, kaçak elektrik kullanıldığından şüphelenilen aboneliklerde sayaç öncesi noktalara entegre edilerek, kendi kayıtlarıyla müşterinin sayacı veya geçmişteki aylık tüketimleri karşılaştırıyor.
Kaçak elektrik kullananlara ağır cezalar geldi. Suçu sabit görülenlere 3 yıla kadar ağır hapis cezası verilmesi öngörülürken; kaçak elektrik kullanan üniversite öğrencileri de, devlet dairelerinde görev alamayacaklar.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir. Bu sebeple kullanıcının en yakın hizmet noktalarımıza giderek taşınma ile ilgili işlemleri yaptırması gerekir.
2023 kiracı elektrik aboneliği ücreti, konut için KW 29.8 TL'dir. İş yerleri, ticarethaneler için hesaplanan miktar 84.8 TL'dir. Bu ücret hesaplamalarına göre, en düşük konutlar için güvence bedeli 149 TL, iş yerleri için ise 424 TL'dir. Güvence bedelleri ödendikten sonra elektrik açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri