Kaçak işçi istihdam etmek göçmen kaçakçılığı suçu olarak kabul edilir ve yasal işlem yapılır. Bu nedenle işverenlerin yasal prosedürlere uygun şekilde çalışan istihdam etmeleri önemlidir.
Göçmen kaçakçılığı suçunun faili üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Göçmenler için hayati tehlike doğar ve onur kırıcı muameleye maruz kalırlarsa cezalar yarısından üçte ikisine artırılır.
Göçmen kaçakçılığı suçu; maddi çıkar elde etmek için yasal olmayan yolların kullanılmasıyla bir insanın ülke içine veya ülke dışına çıkmasına imkan sağlanmasıdır. Göçmen kaçakçılığı suçuna teşebbüs aşamasında kalsa bile, suç tamamlanmış gibi cezalandırılır (TCK 79/1-son madde).
Göçmen Kaçakçılığı Suçunun Cezası Nedir? Türk Ceza Kanununun 79. maddesinde göçmen kaçakçılığı suçunun cezası düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesine göre; söz konusu suçun basit halinin cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.
Türkiye'ye yasa dışı yollardan giren düzensiz göçmeni çalıştıran esnafa kötü haber Yargıtay'dan geldi. Yüksek mahkeme, Afganistan uyruklu göçmeni, kaçak olduğunu bildiği halde istihdam eden sanığın eyleminin 'göçmen kaçakçılığı' suçunu oluşturduğuna hükmetti.
İlgili 44 soru bulundu
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
Söz konusu para cezası ise şu şekilde ifade edilebilir: İşe başlama bildirgesinin verilmemesi hâlinde 10.008 TL, SGK beyannamesinin verilmemesi durumunda 10.008 TL, 1 ay boyunca sigortasız çalıştırılması hâlinde 20.516 TL.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Etkin pişmanlık kanunda belirli olan suç tipleri için düzenlenmiştir. Bir suç için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılması için kanunda düzenlenmiş olması gerekir. Göçmen kaçakçılığı suçunda etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılması mümkün değildir.
Gerek yasal kalış hakkı bulunmayan, gerekse adli işleme karışan kaçak göçmenler, yakalandıktan sonra İl Göç İdaresi Tuzla Geri Gönderme Merkezine teslim edilmeye devam ediyor.
Göçmen kaçakçılığı suçu sebebiyle verilen hapis cezasının ertelenmesi, paraya çevrilmesi yada ceza hükmü hakkında açıklanmasının geri bırakılması kararları verilebilmesi mümkün değildir.
Doğru, hızlı ve güvenilir bilgi için yurt içinden 157 numarasından, yurt dışından ise +90 312 157 11 22 numaralı telefonla YİMER 157'ye ulaşabilirsiniz.
Birçok suçun cezası arttı
Kabul edilen maddelere göre, uyuşturucu maddelerin kapsamı genişletildi. Uyuşturucu maddelerin imal ve ticaretinin cezaları 10 yıldan 15 yıla, göçmen kaçakçılığı suçunun cezası ise beş yıla çıkartıldı.
Göçmen kaçakçılığı suçu, şikayete tabi suçlar arasında değildir. Bu nedenle suçun konusu göçmenlerin şikayetçi olması ve sonradan şikayetten vazgeçme, kamu davasının düşmesi sonucunu doğurmaz.
İnsan kaçakçılığının bedeli bazen 1200 dolar veya 1000 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Simsarlar, kaçaklara “Polis durdurursa endişelenmeyin. Türkiye Hükümeti tarafından geçici vatandaşlık anlamında verilen kartlarınız var.
Kaçakçılık Suçunu Oluşturan Fiiller ve Cezaları
Eşyanın gümrük işlemine tabi tutulmadan ülkeye sokulması durumunda suçun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ce 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. Eğer eşya gümrük kapıları dışında ülkeye sokulursa suçun cezası 16 aydan 7,5 yıla kadar hapis cezasına yükselir.
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇUNUN CEZASI
Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. Göçmen kaçakçılığı suçu yarım kalmış, sınır kapısına kadar ulaşmamışsa bile suç sayılacak ve bu cezalar uygulanacaktır.
Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Kaçakçılık suçları nedeniyle hükmedilen hapis cezası belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.
Bununla birlikte tütün mamulleri, alkollü içki, akaryakıtın mevzuatla belirlenen şartlar dışında illegal olarak üretilmesi ve kültür/tabiat varlıklarımızın izinsiz ticareti ile yurt dışına çıkarılması da kaçakçılık suçu olarak kabul edilmektedir. Kaçakçılık suçlarının asıl amacı haksız yoldan kazanç elde etmektir.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Gümrük kaçakçılığı suçları, ithalat kaçakçılığı, ihracat kaçakçılığı, akaryakıt kaçakçılığı suçları, tütün ve alkollü içkiye ilişkin suçlar olarak dört temel kategoride ele alınmış ve bu suçlar hakkında kanunun öngörmüş olduğu genel çerçeve verilerek açıklanmıştır.
Göçmen Kaçakçılığı Suçunda yetkili mahkeme, temel kural CMK m.12/1 uyarında suçun işlendiği yer mahkemesidir. Göçmen Kaçakçılığı suçunun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olduğundan görevli mahkeme, asliye ceza mahkemesidir.
Kaçak işçi istihdam etmek göçmen kaçakçılığı suçu olarak kabul edilir ve yasal işlem yapılır. Bu nedenle işverenlerin yasal prosedürlere uygun şekilde çalışan istihdam etmeleri önemlidir.
Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir. Denetimlerin yapılabilmesi için, şikayet edilecek işyerinin ünvanı, açık adres bilgisi ve sigortasız çalışan kişilerin isim bilgilerini mutlaka biliyor olmamız gerekmektedir. ALO 170 hattı aracılığıyla anlaşmalı boşanma şikayetleri alınmaktadır.
Böylece yeni yılda çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenler, her bir yabancı için 35 bin 815 lira, çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancı 28 bin 655 lira ve çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancı 14 bin 318 lira idari para cezası ödeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri