Türkiye'de Kaçak Durumda Bulunan Yabancılar Gayrimenkul Satın Alabilir mi? Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, yasal sınırlamalara uymak şartıyla yabancılar Türkiye'de kaçak durumda bulunsalar bile ülkede gayrimenkul satın alabilmektedir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırılmıştır. Tapu Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı'nın belirlediği 195 ülkenin vatandaşı karşılıklılık şartı aranmaksızın ve yasal sınırlamalara uyarak taşınmaz satın alabilir.
Yabancının en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirildiği emniyet makamlarından alınacak belge ile kanıtlanır. Bu belge diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına süresiz çalışma izni başvurusu sırasında iletilir.
Ev Alırken İkamet İznine Sahip Olma Şartı Yoktur
Yabancılar geçerli bir oturma iznine sahip olmasa bile ev satın alabilmektedir. Türkiye'de yabancıların vatandaşlık hakkı kazanmak amacıyla ev almasının farklı kriterleri bulunur. Taşınmaz mülkün değerinin en az 400.000 Amerikan Doları tutarında olması gereklidir.
İlgili 41 soru bulundu
Tapu amaçlı ikamet izni alabilmek için İstanbul Ankara Bursa İzmir Antalya gibi 30 büyük şehirde en az 75 bin dolar küçük şehirlerde ise en az 50 bin dolar değerinde bir konut satın almanız gerekiyor.
Gayrimenkulün fiyatı Gayrimenkul Değerleme Raporu ile belgelenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilir. Bakanlığın onaylaması sonrası yine bakanlığın talebi üzerine üç yıl satılamaz şerhi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından konur.
Vize ihlali olan yabancılar Türkiye'de resmi evlilik yapabilir.
İkamet tezkeresinin süresi bitmeden veya sürenin bitim tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde yetkili emniyet makamlarına müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu süreyi geçiren yabancılara verilecek ikamet izinlerinden ihlal edilen sürenin harcı bir kat fazla ile tahsil edilir.
Türkiye'de yabancılara konut satışı teşvikler sayesinde son yıllarda hızla artıyor. Kimisi yatırım, kimisi de vatandaş olmak için gayrimenkul alıyor. Son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.
Irak vatandaşları, Hakkâri ve Şırnak'tan konut edinemez. İran'da yaşayanların Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri şehirlerinden gayrimenkul edinmesine izin verilmez. Azerbaycan vatandaşları Iğdır'dan, Gürcistan vatandaşları ise Artvin ve Ardahan illerinde gayrimenkul edinemez.
Yabancıların, Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Didim başta olmak üzere turistik yörelerde yoğun olarak gayrımenkul alımına yönelmesi üzerine, söz konusu yerlerde emlak ofisi açarak emlakçılık yapmaya başlayan yabancı uyrukluların sayısı da giderek artış göstermeye başladı.
Türkiye'de Ev Alarak Oturum İzni Almak İçin Gerekli Belgeler
Gerekli belgeler şöyledir: Noter tasdikli pasaport fotokopisi. Değeri 50.000 - 75.000 Dolar seviyesinde olan gayrimenkulün tapusu. Son 6 ayda çekilmiş 4 biyometrik fotoğraf.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
Hangi Avrupa Ülke Ev Alınca Vatandaşlık Veriyor? Ev alınca vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri; Malta, Letonya, ispanya, Portekiz ve Yunanistan'dır. Karadağ, İrlanda ve Makedonya Avrupa Birliği'nde yer almayıp Avrupa Kıtası'nda yer alan ve gayrimenkul karşılığı vatandaşlık veren ülkelerdir.
Deport kararı kaldırma için meşruhatlı vize almak sureti ile başvuru yapılabilir. Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir.
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi sebebine göre farklı sonuçlar doğuracaktır. Genelde hakkında ülkeye giriş yasağı kararı verilen yabancı 5 ay ila 5 yıl arasında Türkiye'ye giriş yapamamaktadır. Bu sürelerin dolmasıyla yabancının ülkeye girişi mümkündür.
Türkiye'de ikamet eden yabancılar, çeşitli nedenlerden dolayı vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmek üzere sınır dışı edilebilir. Sınır dışı kararı alma yetkisi valilikler ve İl Göç İdarelerine aittir.
Türkiye'de vize ihlali yaban yabancılara af devam ediyor. Vize ihlali olan yabancılar, vize ihlalinden kaynaklı para cezasını ödeyerek kendi ülkelerine veya üçüncü bir ülkeye kendi istekleri çıkış yaptıktan sonra isterlerse bir gün sonra Türkiye'ye şartlı giriş yapabilirler ardında da ikamet iznini alabilirler.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler. Yabancı evlilik işlemlerinde Uzman kuruluş Modum Danışmanlık.
Yabancıların evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma şartları 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanununun 16. maddesine göre düzenlenmiştir. Bir yabancının bir Türk vatandaşı ile evlenmesi yabancı kişiye kendiliğinden Türk Vatandaşlığı kazandırmaz.
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığına Kazanılması
En az üç yıldan beri bir Türk vatandaşı ile evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvurabilirler. Başvuru tarihinden sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde aile birliği içinde yaşama şartı aranmaz.
TÜRK VATANDAŞLIĞININ GENEL OLARAK KAZANILMASI
a) Başvuracak kişi vatandaşı olduğu ülkenin kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmalıdır, b) Başvuracak kişi başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmelidir.
İlgili Kanun ve Yönetmeliğe göre en az 400.000 (Dört yüz bin) Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı satın alan ve bu taşınmazı 3 yıl süreyle satmayacağını taahhüt eden kişiler Türk Vatandaşlığına hak kazanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri