Kaçak yapı cezası ödenmezse devlet parayı icra yoluyla tahsil etme yoluna gidecektir. Kaçak yapı aynı zamanda imar kirliliğine de neden oluyorsa Türk Ceza Kanunu kapsamında 1 ila 5 yıl hapis cezası öngörülmüştür. Bu ceza adli para cezasına çevrilebilir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kaçak yapı cezası ödenmezse, genellikle gecikme faizi gibi ek cezalar uygulanabilir. Bu, asıl cezaya ek olarak daha fazla mali yük getirebilir. Belediyeler veya ilgili kamu kurumları, kaçak yapı sahibine karşı yasal işlem başlatma hakkına sahiptir.
Dava açılacağı zaman İdare Mahkemesi'ne müracaat edilir. İmar para cezası kesilen kişiler itiraz işlemi yapmadan doğrudan İdare Mahkemesi'ne başvurmak sureti ile dava açma hakkına sahiptir. Kaçak yapının bulunduğu yerdeki İdare Mahkemesi görevli ve yetkili mahkeme olarak başvuru yapılacak olan mercidir.
Şikayet üzerine ilgili yapıda Kaçak Yapı Cezası uygulamaları gündeme gelmektedir.İdare tarafından kaçak yapıda gerçekleştirilen inceleme ve tespitler sonrasında yıkıma karar verilebilmektedir. Yıkım kararı uygulandığı hallerde yıkıma ilişkin masraflar da yapı sahibinden tahsil olunmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Bu maddelerdeki yaptırımlar incelendiğinde, 32. maddede düzenlenen mühürleme ve yıkım yaptırımları kaçak yapıya, 42. maddede düzenlenen imar para cezası yaptırımı ise kaçak yapı sahibine (yapıyı yapana) yöneliktir.
İmar Affı veya İmar Barışı, ülkemizde kaçak veya ruhsatsız yapıların yasallaştırılmasını sağlayan bir düzenlemedir. İmar barışı kapsamında, kaçak yapılar için çeşitli cezaların affedilmesi ve bu yapıların kayıt altına alınarak mevcut imar mevzuatına uygun hale getirilmesi hedeflenir.
Hakkında idari para cezasına hükmedilen kişiler, UYAP Vatandaş veya e-devlet üzerinden cezasını görebilir. Asliye ceza mahkemeleri seçilmek suretiyle sorgulama yapılması gerekir. Ayrıca vergi borcu sorgulatmak suretiyle de bu hususta bilgi alınır. Ancak soruşturma aşamasında olan dosyalar görünmez.
İdari para cezaları vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir.
İmar Kanununa aykırı olan yapının aykırılığı inşaat alanı üzerinden hesaplanamıyorsa, kaçak bölme duvarı gibi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan birim maliyet listesinde aykırılığa konu imalat için belirlenen birim maliyet fiyatının %20'si kadar imar para cezası temel para cezası olarak belirlenir.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Yapı ruhsatına aykırılık bulunan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu ya da yapı ruhsatı alındığı ve yapının alınan yapı ruhsatına uygun olduğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye ya da il özel yönetimince kaldırılır ve yapımın sürdürülmesine ya da yapının kullanımına olur verilir.
Ruhsatsız olarak yapımına başlanan inşaatın belediye yetkilileri tarafından tespit edilmesi veya şikâyet alması halinde doğrudan inşaatın durdurulması kararı yürürlüğe girmektedir. Bu durum ruhsatlı olan inşaatlarda da aynı şekilde geçerlidir.
müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır. gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.
Yapı ruhsatı alınmadan yapılmış yapının, imar planı ve yönetmelik düzenlemelerine uygun olarak yapılmış olması, yapıyı kaçak olmaktan kurtarmaz. Yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapılar, kaçak yapıdır.
3194 sayılı Kanun, 1608 sayılı Kanun ile Kabahatler Kanunu'na göre verilen para cezaları başta olmak üzere belediyece verilen para cezalarına gecikme zammı veya gecikme faizi uygulanamaz (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nün 13/12/2021 tarihli ve e-14399437-622.02-2439664 sayılı görüş yazısı).
E devlete ceza ne zaman düşer? 3 iş günü içerisinde tüm bilgiler e-devlete düşmektedir.
İdari nitelikte bir yaptırım olarak para cezası verilmesi kişinin lehinedir. Çünkü bu cezalar adli sicile kaydedilmez ve ödenmediği takdirde hapis cezasına dönüştürülmez.
500 bin TL ceza geliyor! Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı. Yazlık evini izinsiz kiraya verenlere 500 bin TL'ye kadar ceza kesilecek...
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesinin 2. fıkrasına gereğince para cezası verilmesine ilişkin encümen kararının iptali için açılacak davada görevli ve yetkili Mahkeme, kaçak yapının bulunduğu yerdeki İdare Mahkemesidir.
İmar para cezasını 1 ay içinde ödemeyen ilgili adına ödeme emri düzenlenir. İlgili tarafından ödeme emrine karşı tebliğinden itibaren idare mahkemesinde 15 gün içerisinde dava açılması mümkündür. Ödeme emrine rağmen imar para cezası ödenmezse, haciz işlemlerine başlanır.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
Sadece hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar İmar Barışından yararlanamaz. Planda sosyal donatı olarak gösterilen fakat kesin tahsisi yapılmayan alanlarda bulunan yapılar için başvuru yapabilecektir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri