5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Madde 3/7 inde “İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kaçakçılık suçları nedeniyle hükmedilen hapis cezası belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.
Göçmen Kaçakçılığı Suçu Kaç Yıl? Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
Göçmen Kaçakçılığı Suçunda dava zamanaşımı süresi suçun işlendiği tarihten itibaren 15 yıl; ceza zamanaşımı süresi ise 20 yıldır. TCK m.79/1'e göre suçun temel şekli bakımından hapis cezası bir yıldan üç yıla kadar öngörülmüştür. Adli para cezası ise on bin güne kadardır.
Kaçakçılık Kanununun 3/1 maddesine göre, bir eşyanın gümrük işlemlerine tabi tutulmaksızın ülkeye sokulması suçtur. Bu suç aynı zamanda ithalat kaçakçılığı suçu olarak da bilinir. Bu suçun oluşabilmesi için yurt dışından gümrük işlemleri yapılmadan getirilen eşyanın ithalinin yasak olmaması gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Gerek yasal kalış hakkı bulunmayan, gerekse adli işleme karışan kaçak göçmenler, yakalandıktan sonra İl Göç İdaresi Tuzla Geri Gönderme Merkezine teslim edilmeye devam ediyor.
Göçmen kaçakçılığı suçu sebebiyle verilen hapis cezasının ertelenmesi, paraya çevrilmesi yada ceza hükmü hakkında açıklanmasının geri bırakılması kararları verilebilmesi mümkün değildir.
İnsan kaçakçılığının bedeli bazen 1200 dolar veya 1000 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Simsarlar, kaçaklara “Polis durdurursa endişelenmeyin. Türkiye Hükümeti tarafından geçici vatandaşlık anlamında verilen kartlarınız var.
2022 yılında doğu ve güney sınırlarımızda olmak üzere 197.482 kaçak göçmenin ülkemize girişi engellenmiştir. Böylece 2016 yılından bu yana ülkemize girişi engellenen kaçak göçmen sayısı 2 milyon 660 bin 903 olmuştur.
Kaçak işçi istihdam etmek göçmen kaçakçılığı suçu olarak kabul edilir ve yasal işlem yapılır. Bu nedenle işverenlerin yasal prosedürlere uygun şekilde çalışan istihdam etmeleri önemlidir.
Türk Ceza Kanunu'nda göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suç olarak tanımlanmış, bu suçları işleyenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası getirilmiştir.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamındaki suçların zamanaşımı süreleri Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre uygulanmakta olup “beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda” zamanaşımı süresi sekiz yıl olarak düzenlenmiştir.
KAÇ YILA KADAR HAPİS CEZALARI PARA CEZASINA ÇEVRİLİR? Kasıtlı olarak işlenen suçlarda bir yıl ve altındaki hapis cezaları adli para cezasına çevrilir. Taksirle işlenen suçlarda ise ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar adli para cezasına çevrilebilir.
Kaçakçılık Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir? Kaçakçılık suçlarında görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleri iken, suçun işlenmesi sırasında resmi belgede sahtecilik suçunun da işlenmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.
İnsan ticareti suçu, “zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak maksadıyla” işlenir (TCK m.80). Göçmen kaçakçılığı, “doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla” işlenir (TCK m.79).
Bir malın gümrük işlemlerinden geçmeden ülkeye sokulması ya da çıkarılması, kaçakçılık suçudur. Silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, petrol kaçakçılığı, bunlardan sadece birkaç tanesidir.
Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.Hakim bu durumda 730 günden üst bir adli para cezasına hükmedecektir.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki mülteci statüsüne sahip insanlara bakıldığında, bir insanın mülteci olarak kalma süresi ortalama 17 yıl sürmekte. 50 yıldır mülteci statüsünde yaşamakta olan insanlar var.
Suçun işlenmesi sırasında, bir göçmen yaralanmış ya da ölmüşse, fail hem göçmen kaçakçılığı hem de taksirle yaralama (m.89) veya taksirle öldürme (m.85) suçundan cezalandırılabilecektir.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
Siz de bu failleri, saklandığı veya satıldığı yerleri ALO 136'yı ücretsiz arayarak yada Online İhbar linkini kullanarak ihbar edebilirsiniz.
Faturasız satış yapmak kadar almayı talep etmemenin de hukukta yeri vardır. Elbette suç teşkil etmese de ürünün kimden satın alındığını ispatlamaya engel teşkil edebilir. Tespit edildiği takdirde, söz konusu mal değerinin beşte biri oranında cezai yaptırım uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri