Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuktur. Dicle Nehri kıyısında sebzecilik yapılır. Turfanda sebzecilik de gelişmiştir. En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir.
En fazla kullanılan türler kızılçam ve elder çamıdır (Şekil 1). Yöredeki 25 sahada en fazla kullanılan ilk yedi tür sırasıyla kızılçam (24), elder çamı (19), mahlep (15), mazı meşesi (13), İran palamut meşesi (13), Antep fıstığı (12) ve badem (11)'dir.
'Kızıltepe'de çilek yetişmez' algısını kırdıklarını, bunun diğer çiftçilere de örnek olmasını istediklerini belirten Çam, şunları kaydetti: "Burası verimli topraklar, mısır, buğday yetişiyor.
Mardin'nin karasal ikliminde portakal fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda portakal fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından portakal kopartabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Bahçe ve bostanlıklarda domates, patlıcan, salatalık, kavun-karpuz ekilir. Bağcılık ilçemizin dağ kesiminde özellikle Zınnar, Şeyhan ve Kabala bölgesinde gelişmiştir. 150 bin tonu geçen üzüm istihsali ile Türkiye'de dördüncü sırada, Karpuz da onuncu sırada yer alır.
En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir. Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Mardin'e üzüm diyarı diyenler vardır.
Kızıltepe ilçesinde çilek hasadı yapıldı.
Kaymakam Hüseyin Çam'ın eşi Dilek Çam'ın başkanlığında 15 girişimci kadın tarafından kurulan Kızıltepe Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin oluşturduğu Mezopotamya Çilek Bahçesinde hasat gerçekleştirildi.
Akdeniz iklimi meyveleri Mardin Ovası'nda da yetişiyor. Kızıltepe ilçesi Ovacık köyünde ekilen muz, greyfurt, portakal gibi ürünler üreticinin yüzünü güldürdü.
Bölgede zaman zaman yağmur da etkili olurken, fırtına bazı evlerin camlarının kırılmasına, yol kenarındaki ağaç dallarının devrilmesine neden oldu. Toz taşınımı nedeniyle Artuklu, Kızıltepe, Derik, Yeşilli ve Ömerli ilçelerinde gökyüzü, kızıl renge boyandı.
Midyat'ta Meşe, Bitim, Antepfıstığı gibi ürünler ve kendine has acur, kavun yetiştirilir. Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştiği kavşak noktasıdır. Yukarı Mezopotamya'nın bir parçası olan ilçe, Tur-Abidin(Turabdin) Bölgesinde kurulmuştur.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Diyarbakır,Şanlıurfa Batman, Siirt, Şırnak, ve Suriye İle Sınır Komşusudur Mardin 11 topraklarının % 4.8 ini kaplayan dağlar doğu-batı istikametinde uzanır ve ovadan ortalama 600 metre yükseklikte çok geniş bir kütle oluşturur. Yükselti bazı kesimlerde 1000 metre üzerine çıkar. Dağlar genellikle çıplaktır.
47.1 .
Mardin ilinin geleneksel ekonomik yapısı tarım, hayvancılık, ticaret ve son yıllarda gelişme gösteren imalat sanayi ve küçük çaplı el sanatlarına dayalıdır.
Mardin kiliseleri, medreseleri,camileri taş yapıları ile bilindiği için gezilecek yer denilince akla Mardin Kalesi, Deyrulzafaran Manastırı, Dara Antik Kenti, Midyat Mağaraları, Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi ve son olarak kültürel gözlem için Mardin Müzesi (Mardin Arkeoloji ve ...
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Muz, Türkiye'de sadece Akdeniz'in kıyı bölgelerinde, kuzeyi yüksek rakımlı Toros Dağları tarafından korunmuş olan sınırlı bir alanda açıkta ve örtüaltında yetiştiriliyor. En önemli yetiştiricilik yapılan yerler Mersin ilinin Anamur ve Bozyazı ile Antalya ilinin Alanya ve Gazipaşa ilçeleridir.
Ülkemizde çilek yetiştiriciliği Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'nde yapılmaktadır. Çilek tarımında ilk sırada yer alan şehrimiz ise, Muğla'dır.
Türkiye'de En Çok Çilek Yetiştirilen Bölgeler
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır.
Bursa'nın dağ ilçeleri olarak bilinen Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan'da yetişen; pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliklere sahip organik Osmanlı çileğidir. Bu dört ilçenin (dağ yöresinin) başlıca geçim kaynağı çilektir.
Mardin Ovası'nın topraklarının bereketli olduğunu dile getiren İmrak, yer fıstığına da uygun olduğunu belirlediklerini kaydetti. İmrak yer fıstığı üretiminin toprağı daha da verimli hale getirdiğini ifade etti.
Bölgenin Dünyada en bilinen tarım ürünü antep fıstığıdır ve Türkiye'de en çok bu bölgede yetişir. Ayrıca badem, buğday, pamuk, keten, susam, nohut, zeytin, incir, karpuz, kırmızı mercimek de yetiştirilir. Bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Çok az miktarda sığır yetiştiriciliği de vardır.
Alçak kesimlerde ve nehir vadilerinde meyve bahçeleri önemli bir yer kaplar. Bunun dışında yüksek kısımlarda küçükbaş hayvancılık yapılır. Mardin şehir merkezi ve ÖDA'nın güneydoğusundaki Mor Gabriel Manastırı birçok turistin ziyaret ettiği önemli bir cazibe merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri