Toplumda 'Issız Adam Sendromu' olarak da bilinen bu bağlanma tarzında kimseye yeterince güvenemez ve sırtınızı kimseye yaslayamazsınız. Bu güvensizliğinizi korumak için de farkına varmadan birlikte olduğunuz kişilerin olumsuz yanlarına odaklanırsınız.
Kaçıngan Bağlanma Stili
Kaçıngan bağlanan kişiler, yakınlık istemek yerine yakınlıktan ve bağ kurmaktan kaçınma eğilimindedirler. Kendilerini kendi kendine yeterli, bağlanma duygularına karşı savunmasız ve yakın ilişkilere ihtiyaç duymayan kişiler olarak görürler.
Kaçıngan bağlanma stili genellikle erken yaşam deneyimlerine dayanır. Çocukluklarında ebeveynleri tarafından reddedilmiş, ihmal edilmiş veya aşırı derecede bağımsız olmaya teşvik edilmiş bireylerde bu bağlanma tarzı daha yaygın görülür.
Kaçıngan bağlanma, fiziksel ve duygusal yakınlığa girememe nedeniyle başkalarıyla uzun vadeli ilişkiler kurmadaki başarısızlıklarla tanımlanır. Çocukluk döneminde, katı veya duygusal olarak mesafeli ve eksik bakıcıların olmuş olabilir.
Yakınlığı ve yakınlaşmayı özgürlüğü kaybetmekle eşdeğer tutan insanlar kaçıngan bağlanma stiline sahiptirler. Bu kişiler partnerlerinin duygusal ihtiyaçlarına karşılık vermekte zorlanırlar. Bağımsızlığa önem verirler. En derin hislerini paylaşmamayı tercih ederler.
İlgili 28 soru bulundu
1- Partneriniz sizden ayrı zaman geçirmek, yalnız kalmak ya da herhangi bir biçimde mesafe istediğinde bu mesafeye saygı gösterin. Kovalamak, yakınlık kurmakta ısrar etmek her ikiniz için de daha zorlayıcı olabilir. 2- Kaçıngan bağlanan partnerlerin mesafe ihtiyacı, özünde bir tür kendilerini koruma mekanizması.
Korkulu Kaçıngan bağlanma türüne sahip olan insanlar genellikle ilişkilerinde tutarsız bir davranış şekli sergilerler ve başkalarına güvenmek konusunda problemler yaşarlar. Bu türe sahip olan insanlar çocukluk dönemlerinde ciddi travmalar ve istismarlar yaşamış olma ihtimalleri yüksektir.
Kaygılı Kaçıngan Bağlanan Bireyler:
Yoğun şekilde reddedilme korkusu yaşayabilirler. Duygularını düzenleme becerileri geliştiremezler. Sürekli endişelidirler ve çelişkili davranışlar sergilerler. Duygudurum bozuklukları, kişilik bozuklukları, madde bağımlılığı gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler.
Özellikle kaçıngan bağlanan kişilerin; partnerlerine daha az güvenme, ilişkilerinden daha az memnun olma ve ilişkilerine daha az bağlı olma eğilimleri olduğu görülüyor. Bağlanma kaygısı yüksek olan biri, böyle biriyle ilişki kurduğunda ilişki memnuniyeti düşüyor.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişinin, romantik ilişki içinde olduğu kişiyle yakın ilişki içerisinde olmaktan rahatsızlık duyduğu; birlikte olduğu kişinin ilişkiyi sürdürmek istemediğini, kendisini sevmediğini düşündüğü ve duygusal olarak iniş ve çıkışlara sahip olduğu bildirilmiştir.
Kaçıngan Bağlanmış çocuklar, bakım veren kişiyi yok sayma eğilimindedirler. Bakım veren kişi ile yabancı birini seçme şansı sunulduğunda hiç bir tercih belirtmezler. Kaçıngan Bağlanmış çocuğun, bakım veren kişiyi yok sayması özellikle, yetişkinin odadan çıkıp geri döndüğünde gerçekleşir.
Kaçıngan bireyler, sürekli kendi eksiklikleri ile meşgul olurlar ve ancak reddedilmeyeceklerine inanırlarsa başkalarıyla ilişki kurarlar. Genellikle kendilerini küçümserler ve toplumlarında genellikle olumlu olarak kabul edilen özellikleri kendi içlerinde belirleme konusunda azalmış bir yetenek gösterirler.
Kaçıngan Bağlanma
Kaçıngan güvensiz bağlanan çocuklarda ebeveynlerinden kaçınma gözlemlenir. Bu çocuklar ebeveynden gelen bir ilgiyi reddetmeyebilir fakat özellikle aramazlar da. Ayrıca güvenli bağlanma stilinden farklı olarak ebeveyn ve yabancı arasında bir tercihte bulunmazlar.
– Dağınık Bağlanma Nedir
Bebeğin ihtiyaçlarını anlamaz. Bebek için bakım veren, bebeğin yakınlık kurmak istediği ama bir o kadar da güven ilişkisi sağlayamadığı biridir. Bakım veren kişi, ortamdan ayrılınca bebek huzursuzlanır ancak geri geldiğinde ya sakinleşemez ya da sarılır.
Partnerine değer verdiğini gösterecek davranışlardan kaçınır, ona ait olduğunu hissettirmek istemez. Zayıflıklarını ve zaaflarını kapamaya çalışır, ona hiçbir şekilde ihtiyacı yokmuş izlenimi vermeye çabalar. Tüm amacı, ilişkiye göründüğü kadar bağlı olmadığını hissettirmektir.
Sağlıksız bağlanma ciddi bir ruh sağlığı problemidir, yaşanan kötü ilişkinin sonunda kişiye anksiyete, gerginlik, güvensizlik, keyifsizlik, mutsuzluk gibi bir çok rahatsızlık getirir. Çözülmesi gereken, temelindeki buz dağının altındaki sebepler bulunup mutlaka çalışılması gereken ciddi bir problemdir.
Çelişkili Bağlanma
Bu grupta yer alan bebekler, anne tekrar odaya girdiğinde anneyle etkileşime girme noktasında direnç sergilerler. Yani bir yandan anneyle etkileşime girmek ister, bir yandan da annelerine rahatsızlık verirler.
Kaygılı – kararsız bağlanma stiline sahip bireylerin, öz güvenleri düşüktür ve bu kişiler yakın ilişkilerinde reddedilme ve terk edilme korkusu yaşarlar. Kaygılı–kaçınan bağlanma stiline sahip bireyler ise, kendilerini açmaktan rahatsız olurlar ve yakın ilişkiler kurmaktan kaçınırlar.
Ancak yapılan araştırmalar aldatma davranışının altında bağlanma örüntülerinin yattığını ifade eder. Kaçınan bağlanan erkek ya da kadın partnerini aldatmaya daha yakındır. Çünkü ilişki kurmak onun için risktir. Kendisini yakın ilişkilere ait hissetmeyen biri bu nedenle ilişkiyi kaybetmekten de korkmaz.
Saplantılı bağlanma ise çocuğun bakım veren kişinin dikkatini çekebilmek için yüksek sesle ve ısrarla ağlamasının ya da olası ayrılık ve destek kaybına karşı aşırı duyarlı olmasının bakım veren tarafından ödüllendirilmesi ile oluşur.
Çekingen kişilik bozukluğu (diğer isimleri Avoidant Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu), ilk kez 1969 yılında Theodore Millon tarafından tanımlanmıştır. Çekingen Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar yetersizlik duygusuna sahiptir ve olumsuz değerlendirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri