Madde 5 - Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları 6. maddede belirtilen Disiplin Amirleri tarafından verilir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Disiplin Kurulu Kararı alındıktan sonra Banka mevzuatına göre atamaya yetkili merciler (Yetkisine göre Müdürler Kurulu veya Genel Müdür) tarafından verilir.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası disiplin amiri tarafından memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra verilebilir. Eğer memuru atamaya yetkili amir il disiplin kuruluna tabi ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Valiler tarafından verilir.
Kademe ilerlemesinin onay mercii atamaya yetkili amirdir. Atamaya yetkili amir kademe ilerlemesine ilişkin yetkisini devredebilmektedir. Kademe ilerlemesi kurumlarca her ay toplu onay ile yapılması gerekmektedir. Kadem ilerlemesine hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere yapılmaktadır.
Uyarı Cezası Gerektiren Haller
Uyarma cezası kişinin işyerindeki davranışlarına bağlı olarak, işveren uyarı cezası verebilir. Bu durumlar arasında: İşyeri kurallarına uymamak. İşyerinde yasak olan faaliyetlerde bulunmak.
Soruşturma, disiplin soruşturmasını yapmak üzere bir muhakkik görevlendirilmişse muhakkik tarafından, görevlendirilmemiş ise disiplin amiri tarafından yürütülür. bildirir. Kendisine yazılı olarak ek soruşturma izni verildiği takdirde bu konularda da soruşturma yapabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Ceza Muhakemesi Kanununa göre Cumhuriyet Başsavcısının görev ve yetkisi içindeki tüm soruşturma işlemlerini yapar.
Görüldüğü üzere devlet memurluğundan çıkarma cezasını, amirin isteği üzerine memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu verecektir. Disiplin kurulunun farklı bir ceza verme yetkisi yoktur. Tesis edilen işlemi ya onaylar ya da reddeder.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilir.
Görev yeri değiştirilen memurun disiplin cezasının, disipline aykırı fiil ve halin işlendiği tarihte görevli olduğu kurum disiplin amirleri ve kurulları tarafından verilmesi gerekir.
64. maddenin yeni hali: "Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır."
3.Derece ve kademem hangi şartlarda ve ne kadar ilerler? Genel olarak her bir hizmet yılınıza karşılık bir kademe, her üç hizmet yılınıza karşılık bir derece ilerlemesi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler ile eğitim durumunuza göre yükselebileceğiniz derece ve kademenin son kademesine kadar yükselebilirsiniz.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir. Memurların derece yükselmesinin şartları DMK m.68'de düzenlenmiştir.
Uyarma cezası, verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Uyarma cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir.
Söz konusu Yönetmelikte disiplin cezası alan memurların görevde yükselme sınavına girme engel bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Tanımı: Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır.
Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilmektedir.
Okul müdürlerinin öğretmenlerin vereceği savunmaya göre ceza verme yetkileri bulunuyor. Okul müdürleri verilen bu cezaları bir alt cezaya çevirebilirler.
MADDE 7- (1) Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını vermeye yetkilidir. (2) Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezasına karşı yapılan itirazın kabulü hâlinde disiplin amirleri, kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir.
BİMER veya CİMER'e Başvuran Memura Disiplin Cezası Verilemeyeceğine Dair Danıştay Kararı Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez.
Polise Küfür Etmenin Cezası
Suçun normal halinin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını içermekteyken, kamu görevlisine görevinden dolayı işlenmesi durumunda alt sınır 1 yıldan az olamayacaktır. Polis memuruna küfür etmenin cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.
Amire Saygısızlık Cezası Nedir? Devlet memurlarının, görevi sırasında amirine karşı sözle saygısızlık göstermesi, 657 sayılı Kanun'un 125'inci madde düzenlemesi gereği aylıktan kesme disiplin cezasını gerektirir. Aylıktan kesme disiplin cezası ise memurun, brüt aylık ücretinden 1/8 – 1/30 arasında kesinti yapılmasıdır.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Disiplin Soruşturmasında Bir Alt Ceza Uygulaması:
Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan, ödül veya başarı belgesi alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir. Bu konuda takdir disiplin cezasını veren âmir ya da kurula aittir.
Disiplin amiri, teklif edilen cezayı veya alt ceza verebilir veya ceza vermeyebilir (Takdir Yetkisi/Gerekçeli).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri