(İsra suresi 13. Ayet ) KADER GAYRETE AŞIKTIR 🙏🙏
türk insanın yanlış anladığı cümle. evet kader gayrete aşıktır denmiştir fakat; burada samimi bir çabadan bahsedilir. hile yaparak, yalan söyleyerek, binbir taklalar atarak yapılan şeyler gayret anlamına gelmez.
(Necm,39) Biz dedik; Nasipse olur, kısmetse olur. Allah dedi ki; Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. (İsra,13) Sonra oturduk beceriksizliğimize, kader deyip ağladık.
Bülent Yar, Kader Gayrete Aşıktır kitabında ünlü ve başarılı kişilerin kariyer hikayelerinden de kısaca bahsediyor. Bu sayede yazar, her zaman zirvedeki haliyle tanınan kişilerin de aslında yolun başında diğer insanlardan farksız olduğuna dikkat çekiyor.
Biz, her insanın kuşunu (işlediklerini, yaptıklarını) kendi boynuna doladık, kıyamet gününde onun için açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız. Herkesin amelini kendi boynuna taktık (ondan ayrılamaz). Kıyamet günü onun için bir kitap çıkaracağız ki, ona açılmış olarak kavuşacak.
İlgili 43 soru bulundu
Kullarının günahlarını gören ve onlardan haberdar olarak Rabbin yeter. Nûh'tan bu yana biz böyle nicelerini yok ettik. Çünkü kullarının günahlarını bütünüyle görüp haberdar olmakta senin Rabbin gibisi yoktur. Biz Nuh'tan sonra gelen nice nesilleri (yaptıkları kötülükler yüzünden) helak ettik.
Bak Ne Diyor SIRRIN SAHİBİ ; ''Biz Her İnsanın Kaderini ; Kendi Çabasına Bağlı Kıldık''.. (İsra suresi 13) Kader! Deyip geçme. Bak ne diyor sırrın sahibi; "Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık."
Bu söz, kişilerin her zaman doğru şekilde hareket etmesini ve pes etmeden mücadele etmesini belirtiyor. İnsanların yapacağı bazı hamlelerle, kaderini belirleyeceğini anlatan bir sözdür.
Kitapta iş dünyasının daima dönüşüm halinde olduğuna dikkat çeken Yar, bu dönüşüme ayak uydurabilmek için dinamik kalmanın önemini vurguluyor. Yazar bunun için giderek değişen iş mekanlarının, dijitalleşen dünyanın ve değişen nesillerin getirdiği yenilikleri kolayca benimseyebilmenin yollarını okuyucusuna aktarıyor.
Bir işi yapmaya ya da bitirmeye özenmek; canlanmak.
Her şeyin hazineleri O'nun nezdindedir ve her şeyi belli bir ölçü (kader) dahilinde indirir (el-Hicr 15/21); O her şeyi bir kaderle (bir plana göre) yarattı (el-Kamer 54/49).
Âyetin, insanı çok aceleci olarak değerlendiren ifadesi, insanın tabiatındaki bir zaafa işaret etmektedir. Gerçekten insanın, özellikle ilk defa karşılaştığı durumlarda neyin iyi neyin kötü, neyin faydalı neyin zararlı olduğu konusunda isabetli hüküm vermesi her zaman mümkün olmayabilir.
Rabbin, kendisinden başkasına kulluk etmemenizi ve annenize, babanıza karşı iyi davranmanızı emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlığa erişirlerse, sakın onlara “öf” (bile) deme! Onları azarlama ve onlara güzel söz söyle.
İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah'ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapma şevki ve gayreti içinde olmasıdır. Allah, ezelî ilmiyle herşeyi bildiği için O'nun ilminde ise bir değişiklik olmaz.
Sünnî Kelâm âlimlerince kader, ezelden ebede kadar hayır ve şer meydana gelecek bütün hadiselerin Allah katında bilinmesi ve takdir edilmesi şeklinde tanımlanır. Ehli Sünnet itikâdına göre kadere iman, imanın şartlarından olup âmentünün bir parçasıdır.
Cahit Zarifoğlu ne diyor: Takdir-i ezele teslimiz ama gayrete de aşığız. Yalnız bak, Cahit Zarifoğlu ne diyor: Takdir-i ezele teslimiz ama gayrete de aşığız. Kitap Oku - Gel gayrete âşık olanlardan olalım, gayretimiz artsın, açamadığımız kapıların açılmasını beklemek yerine, kapıyı zorlayalım, bir omuz verelim.
Mevlana Sözleri - Zorlayınca olmaz Nasipse olur Ama zorlamadan da Nasip olmaz.
'' Kader, gayrete aşıktır. '' sözü bir tasavvuf ve halk şairi olan Yunus Emre'ye aittir.
Kader Gayrete Aşıktır Ürün Adı : Kader Gayrete Aşıktır Yayınevi : Olimpos Yayınları Stok Kodu : 9786052063996 Sayfa Sayısı : 160 Boyut : 13.5x21 Basım Tarihi : 2023-01 Kapak Türü : Ciltsiz Kağıt Türü : 1.
Bir şeyin değerini, önemini, gerekliliğini anlama.
Allahü teâlâ, olacak her şeyi bildiği için, bizim ne yapacağımızı da bilir. Yani kader, Allahü teâlânın ezelî ilmiyle, kendi irademizle yapacağımız işleri bilmesidir, zorla yaptırması değildir. Allah, hiç kimsenin alnına (Kötü biriyle evlensin) diye yazmaz.
İşte kader de Allah'ın bu ezeli ilmi ile yazılmış ve Cenab-I Hakk'ın ilminin bir ünvanı olmuştur. Ancak insan iradesi, bu yazılmanın dışında değildir. Biz, yaptıklarımızı Allah (cc) bildiği ya da öyle yazdığı için yapmayız. Bilakis biz yapacağımız için Allah (cc) bunu ezelî ilmiyle bilir ve kaderimize yazar.
Yüce Allah için zaman kaydı yoktur. Allah zamana mahkûm değildir. O'nun ilmi yaşanmış, yaşanacak bütün zaman ve mekânları kuşatır. Yüce Allah anne rahmine düşecek olan herhangi birimizin hayatını, ne yapacağımızı zamana ihtiyaç duymadan bildiği için de buna uygun olarak takdir etmiştir.
Kıskanç ve haset kişilerin şerrinden korunmak için İsrâ suresinin okunması söylenir.
Hastalıktan ve dertlerden kurtulmak için İsrâ suresi 82. ayetin okunması gerektiği söylenir. Bu ayeti okuyanların sıkıntılardan uzaklaşacağı, ferahlığa kavuşacağı söylenir. Depresyon gibi ruhsal hastalıkları ortadan kaldırmak için İsrâ suresi 82. ayet okunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri