Kadim, geçmişi çok eski ya da eskilere dayanan anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
1.Kadim bilgi:Allahü Teâla'ya nispet edilen onun sınırsız ve sonsuz olan bilgisine denir. Allah'ın bilgisi için bir zaman ve mekan sınırlaması yoktur. Onun bilgisi her şeyi kuşatmıştır.Onun bir şeyi bilebilmesi için de herhangi bir aracıya veya başka bir şeye ihtiyaç yoktur.
Kadim, başlangıcı geçmişin derinliklerinde bulunan ve çok eskilere uzanan; "öncesiz" anlamlarında kullanılan bir sıfattır. Kadim ne demek sorusunun cevabını, kısaca bu şekilde açıklamak mümkündür. Kadim kelimesinin kökeni, Arapçaya dayanmaktadır. Kadim kelimesinin eş anlamlısı, "sürekli" ve "ezeli" kavramlarıdır.
Kadim Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Başlangıcı olmayan, eski.
1) KADİM BİLGİ: Allahın (c.c.) zatına ait olan bilgidir. Sonsuz ve sınırsızdır. 2) HADİS BİLGİ: İnsan başta olmak üzere yaratılmışların sahip olduğu bilgidir.
İlgili 39 soru bulundu
Hadis, (Arapça: حَدِيث) İslâm Peygamberi'ne atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir.
Sözlükte “varlığının üzerinden uzun zaman geçmek” anlamına gelen kıdem (kadâme) kelimesi, terim olarak “Allah'ın varlığının başlangıcı bulunmaması ve başkasına ihtiyaç duymaksızın mevcut olması” diye tanımlanır.
Kadim bilgiler dediğimizde başlangıcı olmayan, eski, ezelî bir süreçten bahsediyoruz… Yani uzunca bir yoldan gelmiş, toplumların ihtiyaçları ile yoğrulmuş, hep hizmet etmiş, modern çağların başında değersizleştirilip daha çok karanlığa gönderilmiş ama yine de günümüzde tekrardan kullanılmaya başlanmış bilgiler… Çünkü ...
Kadim bilginin TDK sözlükteki anlamı ise çok eskiden beri bilinen bilgi ya da başlangıcı olmayan bilgi demektir. Her zaman bilinen ve uzun süredir bilinen bilgiler için kadim bilgi denir. Evveli olmayan, çok eski zamanlarda ortaya çıkmış ya da geçmişi bilinmeyen bilgiye kadim bilgi denir.
İslâm kelâmcıları önce bilgiyi kadim ve hâdis olmak üzere ikiye ayırırlar. Kadim bilgi Allah'ın bilgisi, hâdis bilgi ise yaratıkların bilgisidir”.
eski olmakla beraber halen devam eden anlamında olumlu bir sıfat.
kadim - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳdm kökünden gelen ḳadīm قديم “önce olan, önceki, eski” sözcüğünden alıntıdır.
Osmanlı Türkçesinde yaygın kullanımına karşın günümüz Türkçesinde neredeyse unutulmuş olan Arapça kökenli kaim kelimesinin ilk anlamı “ayakta duran, ayakta tutan”dır. Kaim Hukuk, müvekkil ilişkilerinde ve takip ettikleri hukuki süreçlerde “adalet”i esas almayı ve adaleti ayakta tutmayı hedeflemektedir.
Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular. İslâmiyet zülcenaheyndir. Yani iki kanatlı bir dindir.
Kelime anlamı "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak" olan İslam,dini bir terim olarak "Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak" demektir.
DİN: Kelime olarak; Kanun, hüküm, ceza, ödül,saygı, itaat, teslimiyet, ibadet, egemenlik adet, yol anlamlarına gelir. Terim olarak; Allah”ın peygamberleri aracılığıyla gönderilen, akıl sahiplerinin kendi istek ve hür iradeleriyle hayırlı olan şeylere sevk eden ilahi kurallar bütünüdür.
-Ez eki -den -dan anlamına gelirken cümle, anlamlı söz dizisi manasına gelir.
“Kadim”, geçmişi ezeli denecek kadar eskiye uzanan demek.
Bu proje Türkiye'de kayıt dışı istihdama ve yabancı kaçak işçi istihdamına neden olan faktörlerin ortadan kaldırılarak kayıtlı istihdama geçişe katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Kadim Türkler Şamanizm, Zerdüştlük, Budizm, Manihaizm vb. dini öğretileri benimsediler. Fars, Bizans, Arap, Çin, Moğol, Hint gibi milletlerin dini öğretilerinden Türkler tarih boyunca etkilenmiştir. Bu inançlar Türkler içinde benimsenmişler ve faydalı bir halde kullanmışlardır.
Kadim bilgelik ise kaynağa bağlılığı ve gayeye yönelmeyi esas alır. Yaşamı insan yoluyla deneyimler, olgun insan (İnsan-ı Kâmil) yolun özüdür. Kadim bilgelikte yaşamın yolu kaynak (sevgi) ve gaye (özgürlük) yoludur; insanın insana ve eşyaya kulluğu yadsınır.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
Gazâlî Allah'ın ilmini ihya'da şöyle anlatır Allah ilim ile âlim, hayat ile diri, kudretle kâdir, görme ve işitme sıfatlarıyla da görücü ve işiticidir. Bu vasıflar O'nun kadîm sıfatlarındandır.
İlâhî sıfatların kadîm-hâdis olarak tasnifinde selef, ayrım yapmaksızın tüm ilâhî sıfatları Allah'ın zâtıyla aynı ve kadîm kabul eder. Mu'tezile, değişik yaklaşımlar olmakla beraber genel olarak Allah'ın sadece zâtının kadîm olduğu, sıfatlarının ise hâdis olduğu kanaa- tindedir.
İki türlü hâdis vardır. Bunlar, yaratılmış olan, yok iken sonradan var olan, öncesi zaman itibariyle yokluk olan zamanî hudûs ile, varlığı kendinden olmayan, var olmak için başkasına muhtaç olan zâtî hudûs'tur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri