Rezistans, direnç anlamına gelmektedir. Danışanın tedaviye direnmesi durumudur. Değişime ve psikoterapistin çabalarına direnir. Analiz, kabul edilmesi güç dürtülerin ve yaşantıların bastırılmasını engellemeyi amaçlar; rezistans ise tedavi sürecine karşı bastırma mekanizmasını korumaya çalışır.
Rezistans, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürdüğü için hayatın hemen hemen her noktasında farkında olmadan kullandığımız bir materyaldir. Bu ürünün kullanım amacına bağlı olarak pek çok çeşidi bulunur. Özellikle pişirme alanındaki fırın rezistansı çeşitleri sıklıkla kullanılan aparatlar arasında yer alır.
Daldırma Tip Rezistanslar, su, yağ ve kimyasal sıvılarda doğrudan daldırma için tasarlanmış ve elektrik enerjisinden ısı enerjisi elde etmek için kullanılan endüstriyel ısıtıcılardır. Daldırma Tip Rezistanslar, kullanılan cihazlarda elektriği hızlı bir şekilde iletmekte ve yüksek ısı enerjisine dönüştürmektedir.
Rezistans, enfeksiyona ne- den olan bakterinin, enfeksiyonu durdurmak için alı- nan antibiyotikler tarafından öldürülmemesi sonucu oluşur. Antimikrobiyal rezistansta anahtar rol oyna- yan bir faktör ise, enfeksiyon oluşturan organizmala- rın yeni çevre koşullarına çabuk adapte olma yete- neğidir.
Rezistans çeşitli materyallerden oluşan bir yapıdır. Bu tel üzerinden geçen elektronlar çarpışarak tel boyunca hızları azalır, kinetik enerjileri ısı enerjisine dönüşür.220 volt luk telin en sonundan geçerken enerjileri hiç kalmamış haldedir. Hızları sıfır veya sıfıra yakın durumdadır.
İlgili 33 soru bulundu
Rezistansın kullanım alanı oldukça geniştir. Elektrikli ev aletlerinde, beyaz eşyalarda, her çeşit ısıtıcılarda, soğutma sistemlerinde, ağır sanayi ürünlerinde, iş yerleri ve fabrikalarda bulunan iş makinelerinde kullanılır.
HIV İlaç Direnci Nedir? İlaç direncini basitçe açıklamak gerekirse, çeşitli hastalıklara sebebiyet veren bakteri ve virüslerin genellikle onları yok eden ilaçların varlığına karşın kendilerini çoğaltmaya devam etmesidir.
Rezistans Hakkında Bilgiler
Elektrik konusunda direnç, iki uç arasına gerilim uygulanan bir maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnme gücüne verilen isimdir. Direnç “R” veya “r” harfleriyle gösterilmektedir.
Kimyasal madde ve ilaçlara karşı bazı türler veya aynı tür içindeki bireylerde, genetik olarak metabolik proseslerin indüklenmesi ile dayanıklılık (rezistans) kazanılmıştır. Bu durum, bu türleri kimyasal madde ve ilaçların zararlı etkilerinden korur.
Rezistans kaynağı, iki metal parçayı kaynak ile birleştirmek için üretilen ısının, iki metal parçanın birleşim noktasında akım akışına sunduğu dirençten kaynaklanan bir elektrik kaynağı türüdür. Rezistans kaynağı uygulamalarında otomasyon imkanı diğer kaynak tiplerine daha yüksektir.
Alüminyum döküm rezistanslar, genellikle ısınmak istenen yüzeye sıcaklık aktarabilmek amacıyla kullanılmaktadır. Yüzeyi optimum sıcaklığa ulaştırarak istenilen ısıya ulaşılması hedeflenir. İhtiyacınız ve kullanım alanına yönelik farklı çeşitleri sayesinde her alanda kullanabilirsiniz.
1) Doku Direnci: Dokuların bütünlüğünü anlatır. Doku bütünlüğünün herhangi bir nedenle bozulması (yanık, vurma-çarpma, damar genişletici ilaçlar vb…) sıvının yer değiştirmesine ve ödeme yol açar. Örneğin; kafamızı bir yere çarpınca şişer.
Rezistans egzersiz; Kas kuvveti ve gücünü (perfor- mans oranını) ve dayanıklılığını arttırmak için belirli bir dirence karşı yapılan nispeten kısa, yoğun ve tek- rarlayan egzersizlerdir27,32.
Direnç (Rezistans): Kas kontraksiyonuna karşı olan kuvvettir.
Rezistans ise; oklüzal hareketler esnasında ortaya çıkan kuvvet bileşenleri tarafından yerinden oynatılmasına, özellikle yatay yönde yerdeğiştirmesine karşı restorasyonda oluşan dirençtir.
Isıtıcı cihazlarda ısıyı meydana getiren tellere rezistans denir. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400 0C 'ye kadar) gösterir. Genellikle içinde krom (Cr), alüminyum (AL) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından yapılır.
Rezistans değeri, ısı derecesini belirlediğinden ötürü dikkat edilmesi gereken bir husustur. Rezistans değeri düşük olduğunda daha yüksek oranda ısı açığa çıkmaktadır. Dolayısıyla rezistans değerinin düşük olması ile birlikte ortaya çıkan buhar miktarında da artış gözlenmektedir.
Rezistans telleri, elektrik üzerinden elde edilen enerjiyi ısı enerjisine çevirme görevini yerine getirirken kullanılan direnç telleridir.
Antibiyotiklere Direnç (Rezistans)
Bazı bakteri türleri, belirli bir antibakteriyel ilaca doğal olarak dirençlidirler. Buna doğal rezistans denir. Bir ilaca dirençli olan bir bakteri türü benzer kimyasal yapı ve etki şekline sahip diğer bir ilaca da direnç gösterir. Buna da çapraz direnç denir.
Kısaca; elektrik akımına gösterilen zorluğa DİRENÇ denir. Direnç"R" veya "r" harfi ile gösterilir, birimi ohm (Ω) dur.
Rezistans oldukça yüksek ısılara karşı direnç gösteren bir üründür. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400º C' ye kadar) gösterir. Rezistansların genellikle içerisinde krom (Cr), alüminyum (Al) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından yapılır.
Isıl İşlem Fırın Rezistans Tip ve Çeşitleri
Boru tip rezistanslar olarak fırın içi maksimum sıcaklık 500 santigrat derecelere kadar çıkabilmektedir. Eğer 1100 derecelere ulaşmak istiyorsanız spiral sarım rezistans türlerine göz atabilir, 1200 santigrat derece için tubothal rezistansları tercih edebilirsiniz.
Ölçüm için bir kelepçe rezistans test cihazı kullanılır.
Rezistansın içinden elektrik akımı geçtiği vakit ısınma ortaya çıkar. Bir rezistans, Joule ısıtma işlemi vasıtasıyla elektriği ısıya dönüştürmektedir. İçerisinden geçen elektrik akımı dirençle karşılaştığı takdirde ışımaya ve ardından da ısı yaymaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri