Kandillerde pişirilen belli başlı şeyler arasında Kandil Simidi, Lokma Tatlısı, Un helvası, İrmik Helvası en çok bilinenler. Aslında asıl amaç paylaşmak ve yardım etmek olduğu için kandilde içinizden ne geliyorsa dağıtabilirsiniz.
Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.
Kandil simidi dağıtılır. Yoksullara yardım edilir. Evlerde ve camilerde namaz kılar, dua eder, günahlarının bağışlanmasını dilerler.
Kadir Gecesinde Yapılması Gerekenler
Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli, o gecede anılmalı. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; o geceye ait nakledilen namazlar kılınmalı. Varsa kaza namazları da kılınmalı.
Temel olarak Kadir Gecesi'ni; yatsı namazını camide kılmak, tövbe ve istiğfar etmek, salât ve selam getirmek, dua ve zikretmek, Kur'ân okumak, namaz kılmak, hayır ve hasenat yapmak suretiyle değerlendirebiliriz.
İlgili 19 soru bulundu
Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli. Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir. -Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.
Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp i'tikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı (Buhârî, “Fażlü leyleti'l-Ḳadr”, 5; “İʿtikâf”, 1; Müslim, “İʿtikâf”, 1-5; Tirmizî, “Ṣavm”, 73). Bir hadiste Resûl-i Ekrem'in Kadir gecesinde, “Allahım!
Kadir gecesinde eller semaya açılır ve günahların affı için Allah'a yalvarılır. Nafile ibadetler arttırılır ve Kur'an-ı Kerim okunur. Çokça istiğfar edilir ve umut edilir ki geçmişte yapılan günahlar af olunur.
Kadir Gecesi'nde okunan bu dua Allahümme inneke afüvvün tuhıbbül sözleri ile başladığı için bu adla tanınır. Allahümme inneke afüvvün duası Kadir Gecesi duası ile bilinir. Duanın sözleri Allahümme inneke afüvvün duası sözleri ile başladığı için bu isimle halk arasında bilnmektedir.
Rahmeti bol ve bin aydan hayırlı olan Kadir gecesine rastladığını farkeden kişinin, önce onu, hatalarını bağışlatma fırsatı olarak değerlendirmesi, bunun için de dua etmesi uygun olur. Resûl-i Ekrem Efendimiz bu gece "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!" diye dua ederdi.
Kandilde kandil simidi, pişi, lokma ve irmik helvası yapılarak komşulara ve aileye ikram edilir.
Adeta bu dünyadan göçenlerle bu dünyada kalanların ruhları arasında süreklilik arz eden bir iletişim vardır. Ruhların koku aldıkları inancı vardır. Bunun içindir ki, kandillerde simit, arife ve cuma günlerinde lokma ve helva yapılır.
Kandillerimizin vazgeçilmezlerinden biri olan Kandil simidi, Regaip kandili ile birlikte sofralarımızda olacak.
Akşam vakti başlar ve diğer günün sabah vaktine kadar sürer. Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak bilinmektedir.
Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bol bol zikir çekilmeli. Bu mübarek gecede Kur'an okunabilir, bolca nafile namaz kılınıp dualar yapılabilir.
Kadir Gecesi namazını yatsının peşine kılamayanlar sahurda da kılabilir. KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR? Bu özel geceden kılınan Kadir Gecesi namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekat veya 100 rekata kadar Kadir Suresi ile birlikte kılınır. Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.
Hazreti Ayşe'nin aktardığına göre Peygamber efendimizin Kadir Gecesi şu duayı okurdu; - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. Peygamberimizin okuduğu Kadir Gecesi duasının Türkçe manası şu şekilde: -Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.
Kadir Gecesi; Resûlullah'ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan'ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınlan gözü almayacak şekilde doğmasıdır.'” (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 179 [762]).
Kadir Gecesi'nde Yasin, Tebareke, Amme, Kadir Suresi ve İnşirah Suresi okumak faydalıdır. Bugün Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler arasında yer alan sure okumak önem verilen ve en çok yapılan ibadetlerden birisidir.
Kadir Gecesi, Yüce Allah'ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kur'an'ın indirilmeye başladığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği bir gecedir.
Yani Kadir Gecesi, Hz. Peygamber'in ilahi vahye ilk kez muhatap olduğu, bilinen anlamıyla İslamiyet'in doğduğu gecedir. Müslümanların gözünde bundan daha güzel bir doğum günü mü olur? İşte bu nedenle talihi açık, kısmeti bol olan kimseler için “anası Kadir Gecesi doğurmuş” denir.
"O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir." Kadir SuresiKadir Gecemiz Mübarek Olsun.." "Avuçların geri çevrilmeyeceği o günde gecemizi hakkı ile eda edebilenlerden oluruz inşALLAH! Kadir gecemiz mübarek olsun." "Allâh'ım bana öyle bir kapı aç ki, kapanan tüm kapılar şükrüm olsun."
Kadir Gecesi; gecelerin en feyizli ve bereketlisidir. Kadir Gecesi; bin aydan hayırlıdır. Çünkü Kelamullah olan Kur'an-ı Kerim bu gecede inzal olmaya başladı. Yüce Mevla'm Kadir gecesinde “Gerçek biz Kur'an-ı Kadir Gecesinde indirmeye başladık” (Kadir suresi,1) buyuruyor.
Kadir Suresi 'ni bilmeyenler onun yerine kevser suresi(inna a'tayna)okuyabilir.
Bu gece, af ve mağfiret gecesidir. Meleklerin dünyaya indiği ve tan yeri ağarıncaya kadar yeryüzünün esenlikle dolduğu bir huzur iklimidir. Bunun için Sevgili Peygamberimiz (sas), “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri