Kuran'ın İndirildiği Gece: Kadir Gecesi, Kuran'ın ilk ayetlerinin Hz. Muhammed'e (s.a.v.) Cebrail vasıtasıyla indirilmeye başladığı gece olarak kabul edilir. Bu nedenle, İslam dininin temel kaynağı olan Kuran'ın indirildiği bir gece olması, Kadir Gecesi'nin büyük bir önem kazanmasını sağlar.
Bu geceyi diğer bütün zamanlardan üstün kılan özelliklerin başında, Allah'ın kullarına merhametinin en büyük nişanesi olarak indirilen ve 14 asırdır insanlığın ufkunu aydınlatan hayat rehberimiz Kur'an-ı Kerim'in bu gece indirilmiş olması gelmektedir.
Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp i'tikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı (Buhârî, “Fażlü leyleti'l-Ḳadr”, 5; “İʿtikâf”, 1; Müslim, “İʿtikâf”, 1-5; Tirmizî, “Ṣavm”, 73). Bir hadiste Resûl-i Ekrem'in Kadir gecesinde, “Allahım!
Kuran bu gece ilk olarak Hz. Peygambere indirilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla Kuran'ın indirilmeye başlandığı gün olarak kabul edilmiş ve bu şekilde kutlanmaya başlamıştır. Bu gecede tüm İslam alemi Kuran okur, Allah'ı zikreder, salavat getirir ve nafile namaz ibadetlerini yaparlar.
Kadir Gecesi; gecelerin en feyizli ve bereketlisidir. Kadir Gecesi; bin aydan hayırlıdır. Çünkü Kelamullah olan Kur'an-ı Kerim bu gecede inzal olmaya başladı. Yüce Mevla'm Kadir gecesinde “Gerçek biz Kur'an-ı Kadir Gecesinde indirmeye başladık” (Kadir suresi,1) buyuruyor.
İlgili 15 soru bulundu
Bu gece, af ve mağfiret gecesidir. Meleklerin dünyaya indiği ve tan yeri ağarıncaya kadar yeryüzünün esenlikle dolduğu bir huzur iklimidir. Bunun için Sevgili Peygamberimiz (sas), “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur.
Kadir Gecesi; Resûlullah'ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan'ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınlan gözü almayacak şekilde doğmasıdır.'” (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 179 [762]).
Kadir Gecesi duaların kabul olunduğu mübarek anlardan biridir. Süfyan-ı Sevri demiştir ki, o gece dua etmek, namaz kılmaktan daha sevaptır. Kur',n okuyup da dua ederse güzel olur. Kur'an- Kerim nazil olmaya başladığı gece olan Kadir Gecesi'nde Kur'an okumak gerekir.''
Kadir gecesini ihya edenin, Ramazan orucunu tutanın, haccı kabul olanın, bütün günahları affolursa da, namaz, oruç ve kul borçları ödenmiş olmaz. Bunları kaza ederek, ödeyerek borçtan kurtulmak gerekir. Bin aydan faziletli, ne kadar kadri yüce! Sayısız günahkâr kul, affa uğrar bu gece.
Ulvî hâdiseler de sûrenin sonunda şöyle ifade buyurulur : "O gecede melekler ve Cebrail Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar bir selâmettir."
Kadir Gecesi akşam vakti başlayıp tan yeri ağırınca biter. Kur'an'da belirtildiği üzere Kadir Gecesi, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur'an, Ramazan ayında ve bu gecede indirilmiştir. Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir.
Bu gecede mü'minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur'ân harfine otuz bin sevap verilmektedir.
Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz.
Kadir Gecesi, ayetin ifadesiyle bin aydan daha hayırlıdır. Bir ay otuz gün olduğuna göre Kadir Gecesi yapılan ibadetin değeri otuz bin katından daha fazla olmaktadır. Resulullah (a.s.m.) sahabilere, İsrailoğullarından bir kimsenin Allah yolunda bin ay boyunca silâhlı olarak cihat ettiğini anlatmıştı.
Değerli kardeşimiz, Fiili ile ölümü hak eden kimselere, yetkili makamların hükmü ile gereken yapılır, bunun içinde ölmeleri için dua da vardır, kul hakkı olmaz. Ancak ölümü hak etmeyen kimsenin ölmesini istemek caiz değildir, hem Allah hem de kul hakkı olur.
Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bol bol zikir çekilmeli. Bu mübarek gecede Kur'an okunabilir, bolca nafile namaz kılınıp dualar yapılabilir.
Adetli kadın, kadir gecesinde yukarıda belirtilen ibadetleri yerine getirme imkanına sahiptir. Yüce Allah'ın bizi sevdiği ve razı olduğu salih amellere muvaffak etsin ve ibadetlerimizi kabul etsin.
Kadir Gecesi namazını yatsının peşine kılamayanlar sahurda da kılabilir. KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR? Bu özel geceden kılınan Kadir Gecesi namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekat veya 100 rekata kadar Kadir Suresi ile birlikte kılınır. Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.
Günah değil. Bana çok soruyorlar umrede karı-koca yakınlaşabilir mi? Yakınlaşabilir tabii... Edebe aykırı değildir.
Sen Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin? Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Bildin mi nedir Kadir gecesi? O gecenin şanının ne kadar büyük olduğunu nerden bileceksin? (Yani, şanı çok büyüktür.)
Kadir Gecesi'nde Yasin, Tebareke, Amme, Kadir Suresi ve İnşirah Suresi okumak faydalıdır. Bugün Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler arasında yer alan sure okumak önem verilen ve en çok yapılan ibadetlerden birisidir.
Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli. Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir. -Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.
Kandillerde pişirilen belli başlı şeyler arasında Kandil Simidi, Lokma Tatlısı, Un helvası, İrmik Helvası en çok bilinenler. Aslında asıl amaç paylaşmak ve yardım etmek olduğu için kandilde içinizden ne geliyorsa dağıtabilirsiniz.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023 dini takvimiyle birlikte Kadir Gecesi'nin bu yıl hangi tarihe denk geldiği belli oldu. Buna göre; 23 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir Gecesi 17 Nisan 2023 Pazartesi günü idrak edilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri