Kadir ismi ülkemizde erkek çocuklarına sıklıkla verilen isimlerden birisidir. Arapça kökenli bir kelime olan Kadir ismi kıymet, itibar anlamında kullanılmaktadır. Bunun dışında cümle içerisinde güçlü, gücü yeten, her şeye gücü yeten tanrı anlamında sıfat olarak da kullanılmaktadır.
Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; rızkını daraltmak” anlamlarına gelen kadr (kudret) kökünden sıfat olup “her şeye gücü yeten” demektir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ḳdr” md.; Lisânü'l-ʿArab, “ḳdr” md.).
Allah'ın 99 isminden biri olan El- Kadir ise, her şeye gücü yeten, sonsuz kudret ve ilim sahibi anlamına gelir.
Ancak sıfatları isim olarak verilebilir. Mesela; Kerim, Halim, Kadir, gibi kelimeleri insanlara isim olarak vermek caizdir.
Kadir kökeni Arapçadan gelen ve Türkçede çok uzun yıllardan bu yana bulunan en önemli isimlerden biridir. Bu isim erkek çocukları için kullanılır. Aynı zamanda İslamiyet açısından da önemli isimler içerisinde gelmektedir. O yüzden Türkçede yaygın kullanılan ve sevilen erkek isimleri arasında bulunuyor.
İlgili 33 soru bulundu
Kadir isminin karakter özellikleri
Lider özellikleri çok baskındır ve kendi düşüncesinin çevresinde büyük kitleleri birleştirebilir. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez. Gerçekçidir ve çalışmayı sever.
Allah'ın güzel isimlerinden biri olan Kadir, Kuran'ı Kerim'de kırktan fazla yerde geçer. Abese Suresinden sonra nazil olan Kadir Suresi toplam 5 ayetten oluşur. Kadir Suresinin ilk ayetinde Kuran'ın Kadir Gecesinde indirildiğinden bahsedilir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Çocuklara çift isim koymanın psikolojik açıdan herhangi bir sakıncası bulunmaz.
göre ismi anne koyar (madde 263). İslâma göre de bu gayet ta- bii olarak ana tarafından yerine getirilir.
Kadir isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 414 kişiden birinin ismi Kadir.
Bir dileği olan kişi bu sureyi 41 defa okursa dileği gerçekleşmektedir. Sabah ve akşam namazlarından sonra bu surenin üç defa okunması kişilerin sıkıntılardan ve gelebilecek kötülüklerden korunmasına yardımcı olmaktadır. Kadir Suresini okumayı alışkanlık haline getiren kişilerin kazançları artar.
Ya Kadir Esmasının Fazileti
2 rekat namaz kılındıktan sonra, 100 kez ya da 200 kez bu İsmi Şerifi zikreden kul, ibadet olarak batınen ve zahiren kuvvetlenir, güçlenir. Kul, düşmanlarının kendisine zarar vermemesi için ve kendi istediği kuvvete erebilmesi için bu ism-i şerifi 305 kez okuyabilir.
Kadir, ''azamet'' ve ''şeref'' demektir. İslam inancına göre Allah, Kur'an'da Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir.
- 2 rekat namaz kılındıktan sonra, 100 defa ya da 200 defa bu İsmi Şerifi zikreden kişi, ibadet açısından batınen ve zahiren kuvvetli hale gelir, Farklı sayılarda ve zamanlarda okumak suretiyle El-Kâdir faziletleri üzerinden güçlü hale gelebilirsiniz.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Bu muhtevanın bir konusu da çocuğun isminin konulmasıdır. Türk Medeni Kanunu (TMK) m.339/V gereğince çocuğun adını ana – babası koyar.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
İslami kaynaklarda Cennet, için Dar'ül Sürur (Ebedi Mutluluk Yeri) ve Vatan-i Asli (Gerçek Yurt) kelimeleri kullanılır. Kız çocuklarına verilen isimlerden biri olan Cennet isminin detaylı analizini derledik. Cennet İsminin Anlamı Nedir ve Cennet Ne Demek? Cennet ismi ''cen'' sözcüğünden türetilmiştir.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Aden: Cennet bahçesi. Ahsen: Çok güzel, en güzel. Alev: 1.Yanan maddelerin veya gazların türlü biçimlerdeki ışıklı uzantısı, yalım, yalaz, alaz, şule.
Duhân sûresinde, “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” (44/3) buyurularak bu gecenin bereketli, hayırlı, uğurlu, önemli ve kutsal bir gece olduğu açıkça ifade edilmiştir. Sûrenin ilk âyetinde Kur'an'ın bu gecede, Bakara sûresinde de (2/185) ramazan ayında indirildiği belirtilmiştir.
Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”
Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri