Cinsel sorun, tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı gelişmişse tedavisi ilaç veya diğer tıbbi tedaviler olacaktır. Bu durumda böylesi bir tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da psikiyatristler yaparlar.
Androloji: Androloji, cinsel işlev bozuklukları ile ilgilenen ürolojinin alt dallarından birisidir. Erkek ve kadının cinsel sağlığı ile erkeklerde görülen kısırlık sık rastlanan ve incelenen hastalıklardır. Bu tür rahatsızlıklarda tüm anatomik, fizyolojik ve biyokimya gibi temel araştırmalar yapılmaktadır.
Eğer kişideki cinsel isteksizlik sorunu psikolojik bir sorunsa psikolog ve psikiyatrlara başvurulmalı. Aile terapisi, cinsel terapi ile sorunun üzerine yoğunlaşıldığı takdirde cinsel isteksizlik problemi tedavi edilebilirdir.
Bu nedenle vajinal kuruluk sorunu yaşayan kadınların tedavi olmak için mutlaka bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına başvurulmaları ve kendilerine uygun tedavi yöntemine karar vermeleri önerilmektedir.
Jinekologlar, kadın üreme sağlığı konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Vajinismuslu kadınlar için birincil sağlık hizmeti sağlayıcılarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Bir tür cinsel işlev bozukluğu olan vajinismus, cinsel ilişki esnasında veya tampon yerleştirilmesi gibi durumlarda vajinal kasların istemsiz veya ısrarlı bir şekilde kasılması, pelvik taban kaslarında kas spazmının yaşanmasıdır.
Tedavi edilmezse, vajinismus kişinin kendine güvenini düşürebilir ve cinsel hayatını tamamen etkisiz hale getirebilir. Bu nedenle, vajinismusun tedavi edilebilir bir sorun olduğunu bilmek önemlidir. Siz de doğru adımlarla bu sorunu aşabilir ve mutlu bir cinsel hayata sahip olabilirsiniz.
Cinsel sorun, tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı gelişmişse tedavisi ilaç veya diğer tıbbi tedaviler olacaktır. Bu durumda böylesi bir tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da psikiyatristler yaparlar.
Vajinal kuruluğun en sık karşılaşılan nedeni menopoz olmakla birlikte, vajinanın ıslaklığının sağlanmasında etkili olan parametrelerdeki aksaklıkların tümü kuruluk meydana getirebilir. Bu bakımdan vajinanın doğal fizyolojisini etkileyebilen tüm rahatsızlıklarda vajinal kuruluk saptanabilir.
Vajinal ıslanma ya da vajinal lubrikasyon, ovülasyon döneminde veya cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinal salgı bezlerinin çalışmasıyla vajinanın kaygan duruma gelmesidir. Vajinal kuruluk, ıslanmanın yetersiz olduğu durumdur ve bazen onu güçlendirmek için yapay kayganlaştırıcılar kullanılır.
Hormonal dengesizlikler, kalp, karaciğer ya da böbrek hastalıkları ile kadınlarda menopoz dönemi cinsel isteksizliğe neden olabilir. Sonuç olarak azalmış cinsel istek her yaştaki ve her sosyokültürel durumdaki kadın ve erkekleri etkileyebilen, sık görülen bir cinsel işlev bozukluğudur.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Yürüyüş, koşma, yüzme gibi düzenli yapacağınız egzersizler, kan dolaşımınızı düzenleyerek libidoyu ve cinsel performansı artırır. Ayrıca Kegel egzersizleri de pelvik taban kaslarını güçlendirerek cinsel yaşama pozitif katkılar sağlar ve orgazm olmayı kolaylaştırır.
Vajinismus genellikle cinsel yaşamın başlangıcında, bizim ülkemizde sıklıkla evliliğin ilk gecesinde ilk cinsel birleşme denendiğinde ortaya çıkar.
Cinsel terapi karşılıklı diyalog, paylaşım ve uzlaşı üzerine kurulu bir konuşma terapisi uygulamasıdır. Terapide yer alan kişiler tıbbi, psikolojik ya da kişisel problemlerinden hangilerinin cinsel yaşam içinde bir problem haline geldiğinin tespitine yönelik olarak iletişim kurarlar.
Cinsel işlev bozuklukları, cinsel aktivite sırasında bireyin tatmin olmasını engelleyen herhangi sorun olmasıdır. İstek, plato, uyarılma ve çözülme aşamalarında oluşan cinsel yanıt döngüsünün bir ya da daha fazla aşamasında oluşan sorunlar, cinsel işlev bozukluklarına yol açar.
Vajinal ıslanma azlığı hormonal bir problem olarak sıklıkla menopoz döneminde estrojen hormonunun azalmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde verilen lokal (bölgesel) etkili vaginal fitil veya kremler vajinadaki kuruluğu ve kuruluğun neden olduğu ilişki problemlerine de çözüm olacaktır.
Cinsel ilişki sırasında vajinayı kayganlaştıran ve bu şekilde penetrasyonun (birleşmenin) kolay olmasını sağlayan tıbbi ürünlere "vajinal lubrikan (lubrikant)" adı verilir. Vajinal kuruluğa neden olabilecek hiç bir neden bulunamaması durumlarında lubricant (lubrikan) adı verilen kayganlaştırıcılar kullanılabilir.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
İlk muayenede hasta ile görüşme yapıldıktan sonra muayene masasına hazırlanır. İlk önce sadece gözlem şeklinde birkaç saniye dış genital organlar değerlendirilir ve vagina kasları kasma derecesi saptanır. Muayene masasındaki hastanın tavırları ve uyumu izlenir.
Vajinismusun bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tek tedavisi cinsel terapidir. Ayrıca vajinismus cinsel tedaviye en iyi hızlı yanıt veren cinsel işlev bozukluğudur. Doğru uygulanmış bir cinsel terapiyle çiftler yüzde yüze yakın tedavi olur. Cinsel terapi çoğunlukla çift görüşmesi ile yapılır.
Bu durumda öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak detaylı bir araştırma yapılması gerekir. Fiziksel bir problem olmaması durumunda çiftlerin diğerinden kaynaklı yada psikolojik bir sorun olabilir. Bu durumda cinsel terapi gibi yöntemler uygulanır.
Bu da cinsel istekte azalmaya ve kaçınmaya neden olur. Kısır döngü bu şekilde devam eder. Vajinismus istemsiz bir kısır döngü olduğu için, uygun tedavi edilmedikçe kendiliğinden düzelmez.
Vajinismus zorlanırsa ne olur? Vajinismus sırasında kaslar kasıldığı için giriş kapanır hale gelir. Bu sebeple zorlandığı durumlarda kişinin acı çekmesine ve cinsel ilişkinin travmatik hale gelmesine neden olur.
Vajinismus hastaları genelde doktorlara çok erken dönemde başvuramazlar. Başlangıçta yaşadıkları sorunun geçici olduğunu herkesin yaşayabileceği bir problem olduğunu ve kendiliğinden düzeleceğini düşünerek birlikte olmaya denemeye devam ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri