Evlendikten sonra kadınlar için Yargıtay kararı ile soy isim adına üç farklı durum söz konusudur. Kadınlar direkt olarak kendi soy isimlerini kullanabilir. Her iki soyadını da beraber kullanma şansları da mümkündür. Soyadı değişikliğini evli kadınların hepsi yapabilirler.
Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.
Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek. Bugün Resmi Gazete'de de yayımlanan karar dokuz ay sonra yürürlüğü girecek. Kararla birlikte, kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına gerek kalmayacak.
TMK madde 187'nin kadına tanımış olduğu tek imkân eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını da kullanabilmesidir. Kadın, evlilik işlemleri sırasında yahut nikâhtan sonra nüfus müdürlüğüne yapacağı başvuru ile bekârlık soyadını muhafaza edebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Türk Medeni Kanununun 187. Maddesi açıkça ''Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.'' şeklindedir.
Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir. Boşanma kararları ortalama bir hafta içinde nüfusa işlenir.
İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
14- Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır.
Bunun için nüfus idaresine yazılı başvuruda bulunmak yeterli olacaktır. Böylelikle kadının evlendikten sonra dahi çift soyadı kullanmasının önü açılmıştır. Konuyla ilgili olarak “Soyadı Değiştirme Davası” adlı makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
türkiye cumhuriyeti kanunlarına göre evlenince eşinin soyadını alan erkek olamaz. olsa olsa, haklı sebebe dayanarak mahkeme kararı ile soyadını değiştirmek isteyen, yeni soyadı olarak da eşinin soyadını seçen erkek olabilir.
Kadınlar evlilik sonrası erkeğin soyadını almak zorunda kalmayacak.
Şifre aldıktan sonra T.C kimlik ve şifrenizle birlikte e devlet uygulamasına giriş yaparak soyadı değişikliği gibi işlemlerinizi buradan daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. E-devlet vatandaşların işlemlerini daha kolay bir şekilde yapması için geliştirilmiş olan bir sistemdir.
2023 Evlendikten Sonra Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? Evlendikten sonra kimlik değiştirmenin bedeli olduğunu da ifade etmeden geçmeyelim. Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen evlendikten sonra kimlik değiştirme ücreti 2023 yılı için 83 TL. Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL.
Kadının medeni durumu ile birlikte soyadının da değişmesi uygulamada pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Çünkü kadın evlenmesi durumunda kimliğini, ehliyetini, pasaportunu ilgili kimliklerini değiştirmek zorunda kalmaktadır.
Türkiye'deki durum. Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.
Kadın Kocanın Soyadını Almak Zorunda Değildir, Bekarlık Soyadını Tek Başına Kullanabilir. Osmanlı döneminde babadan geçen soyad uygulaması, Türkiye'de 1926 yılından itibaren kocadan kadına geçmektedir; Türk Medeni Kanununa göre evlenmekle birlikte kadın kocasının soyadını alır.
Bu başlıkta boşanmış bulunan ancak çocuğu babasının soyadını kullanan velayet sahibi kadının (annenin) çocuğa kendi soyadını verme hakkını uygulamada nasıl kullanacağı ele alınacaktır. Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
Soyadı Değişikliği Davası Kaç Kere Açılabilir? Bu davanın sadece bir kez açılabileceğine ilişkin kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu sebeple artık birden fazla soyadı değiştirme davası açılabilmektedir. Yani soyadı değişikliği davası açmak için bir sayı sınırlaması konulmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri