Bu durum Türk Medeni Kanunu'nun 175. Maddesinde; “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.” şeklinde tanımlanmıştır.
Kadın açmış olduğu boşanma davasında yoksulluk nafakası talebinde bulunmamış ise nafaka alamaz. Kadın boşanma davasında elde edilen ve toplanan deliller nezdinde diğer eşe nazaran daha fazla kusurlu ise nafaka alamaz. Kadın boşanma davasından sonra yoksulluğa düşmeyecekse nafaka alamaz.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır. Yoksulluk nafakası aylık veya bir defada ödenebilir.
Cinsiyet ayrımı olmaksızın, nafaka ödeme yükümlülüğü, ekonomik olarak daha zayıf olan tarafın korunması amacıyla belirlenir.Erkeğin geliri olmaması durumunda, nafaka talebinde bulunan tarafın ekonomik ihtiyaçları ve geçimini sürdürebilme durumu dikkate alınır.
İlgili 29 soru bulundu
Kesin olarak bir şey denemezse de ortalama olarak 4000 TL alan bir kişinin 750,00 TL – 1.000,00 TL arasında yoksulluk nafakası ödemesi makul kabul edilebilir.
Nafakayı kadın erkek ayırt etmeksizin geliri olmayan taraf talep edebilir. Evlilik birliği içerisinde evi geçindiren kişiden talep edilen bu meblağ aynı zamanda ortak çocuklar için de talep edilebilmektedir. Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Genel kanı yalnızca erkeklerin nafaka ödeme yükümlülüğü olduğu yönündedir. Ancak boşanma davasında nafakayı taraflardan her ikisi de talep edebilmektedir. Fakat yoksulluk nafakası her iki taraf adına imkan tanısa da uygulamada yoksulluk nafakası yalnızca kadınlara ödenmektedir.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Herhangi bir tarafın gelir durumu diğer tarafa göre yüksek olursa da nafaka talebinde bulunmak mümkün değildir. Evlilik birliğinin sonlandırılması durumunda ekonomik olarak sorun yaşayacak taraflara nafaka ödemesi yapılması gerekir. Bunlar dışındaki çeşitli durumlarda nafaka ödemesi yapılması gerekmez.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Anlaşmalı boşanma sözleşmesinde eş, bu nafakanın talebinde bulunmadığına dair bir madde belirtiyorsa bu nafaka talebinden feragat etmiş sayılmaktadır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasında bu nafaka talebinden feragat eden eş, anlaşmalı boşanma sonrası yeniden dava açarak yeniden nafaka talebinde bulunamayacaktır.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
TMK m. 175'e göre süresiz nafakaya hükmedilebilmesi için nafaka talep eden eşin, boşanmada daha kusurlu olmaması yeterlidir. Diğer bir deyişle, eşit kusurlu, daha az kusurlu veya kusursuz olan eş, diğer şartları da sağlaması durumunda süresiz nafaka talep edebilecektir.
Almanya'daki nafaka miktarlarını belirleyen Düsseldorf Asgari Nafaka Tablosu'na (Düsseldorfer Unterhaltstabelle) göre, aylık 1.900 Euro geliri olanlar için, 0-6 yaş arası çocuklarına ödenecek miktar 396 Euro'dan 437 Euro'ya çıkarıldı. 7-12 yaş arasındaki çocuklar için ise çocuk başına 502 Euro ödenecek.
Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası süresizdir. Bu sebeple yoksulluk nafakası kamuoyunca süresiz nafaka olarak bilinmektedir. Süresiz Nafaka, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemedir.
2 yıldan kısa süren evliliklere 5 yıl nafaka
Buna göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde ise 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyor.
Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri