Ancak kullanılmamış pil bir şeye bağlı değilse, tamamen boşalması ve depolamadan sonra yeniden şarj edilmesi durumunda dört yıl iyi durumunu koruyacaktır.
Şarj edilebilir piller için Son Kullanma Tarihini hiçbir markanın paketi veya pilinin üzerinde göremezsiniz. Belirttiğimiz gibi bu piller ideal saklama koşullarında 6-7 sene muafaza edilebilir. Ancak bu 6-7 sene muhafaza edilebilirler demek, bu pilleri 6-7 sene kullanabilirsiniz demek değildir.
Li-ion bataryalar çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda saklanmayı sevmezler. Literatürde, ideal saklama koşulu 10-25 olarak derece öneriliyor. Hem uzun dönem hem de kısa dönem saklamak için bu sıcaklık aralığına dikkat edebilirsiniz.
Ortalama bir şarj edilebilir NiMH pil, 500 kez şarj edilebilir. En iyi koşullar sağlandığında 1.000 şarja kadar dayanabilir. Bir yılda 52 hafta olduğu düşünüldüğünde, her hafta şarj edilen pilin 10 yıla kadar dayanabileceği anlamına gelir.
Kullanılan pilin kapasitesi, lityum iyonların kimyasal özellikleri nedeniyle zamanla azalacaktır. Bu durum oldukça normaldir. Lityum iyon pilin ömrü yaklaşık 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır.
İlgili 16 soru bulundu
:Elbette biterler. Bunun fiziksel açıklaması da vardır ama piller sakladıkları enerjiyi zaman içinde sürekli biçimde yavaş yavaş kaybederler. Eskimiş pillerde ise enerji kaybı zaman açısından çok daha hızlı olur.
Birçok kimyasaldan oluşan piller, geri dönüşüme kazandırılmazsa sağlık ve çevre sorunlarına neden olabiliyor. İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası'nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
Pilleri, kuru bir yerde, normal oda sıcaklığında saklayın. Duracell pilleri buzdolabına koymayın; bu daha uzun dayanmalarını sağlamaz; ayrıca, pilli cihazları çok sıcak yerlere koymaktan kaçının.
Bunu ve test edilecek pili alın ve yaklaşık 15 ila 20 santimetre yükseklikten masa gibi sert bir yüzeye dikey olarak bırakın. Tamamen boş bir pil çarpmadan sonra tekrar yukarı fırlar. Hâlâ dolu olan pil ise neredeyse hiç zıplamıyor ve hemen düşüyor.
Android'de pil sağlığı nasıl kontrol edilir? Ne yazık ki, Android'de pilinizin ne kadar tükendiğini gösteren belirli bir pil sağlığı menüsü yok. Her şeyin normal olduğundan emin olmak ve pil/telefon sıcaklığını kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil bölümüne gidebilirsiniz.
Kısa pil ömrüne etki eden bir dizi faktör mevcut. Bunlar arasında parlaklık düzeyi yüksek ekran, arka planda çalışan uygulamalar ve dahası bulunuyor. Telefonların mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını sağlamak için çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz.
- Kullanılmamış pilleri orijinal ambalajlarında ve metal nesnelerden uzakta saklayın. - Son kullanım tarihi pillerin ya da ambalajın üstündedir.
Aküler pil sınıfına girmezler. Pillerinizi ve pille çalışan cihazlarınızı serin ve rutubetsiz yerlerde muhafaza ederek pillerinizin raf ömrünü uzatabilirsiniz. Şarj edilmeyen pillerin üzerinde ay ve yıl olarak son kullanma tarihi, şarj edilebilir pillerin üzerinde ise üretim tarihi bulunmaktadır.
Yeni satın alınmış piller kullanım aşamasına kadar orijinal ambalajlarında tutulmalıdır. Piller buzdolabında saklanabilir. Ancak piller buzluk veya derin dondurucu bölümlerine konulmamalıdır. Buz dolabından çıkartılan piller kullanılmadan önce 24 saat oda sıcaklığında tutulduktan sonra kullanılmalıdır.
Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere “Atık Pil" denir.
Pillerin bitme süreleri; hücrelerin içindeki kimyasal reaksiyonlardan dolayı akımın büyüklüğü, akım süresi, sıcaklık ve diğer başka faktörler gibi çevresel etmenlere göre değişebilir. Sıcaklık arttıkça kimyasal tepkimelerin hızı da artar.
PİLLERİN DOLU MU BOŞ MU OLDUĞUNU ANLAMANIN KOLAY YOLU
Pili sert bir zemine 2 katı yüksekliğinden bırakın. Eğer pil zemine değdiğinde sekiyorsa boştur. Bir de, dolu pil zemine değdiğinde çok daha tok bir ses çıkarır.
Android'de Batarya Ömrü
Çoğu Android'de batarya ömrünü kontrol etmeyi sağlayan bir uygulama olmadığından AccuBattery uygulamasından yardım alabilirsiniz. Uygulama Play Store'dan indirilebiliyor. Ardından cihazınızın kalan batarya ömrünü Health sekmesi altında gösteriyor.
Eğer burada Islaklık varsa, o zaman Pili kullanmayın. (+) kutbunda ıslaklık yoksa, 1-2 Cycle kullanın, Çabuk Deşarj olmuyorsa güvenle kullanabilirsiniz.
Aygıtınızı aşırı sıcak ortamlardan koruyun.
Pil kapasitesine kalıcı olarak zarar verebileceğinden, aygıtınızı 35°C üzerindeki ortam sıcaklıklarına maruz bırakmamanız özellikle önemlidir.
Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller zamanla bozularak serbest hale geçiyor ve yer altı sularının, toprağın ve yüzey sularının kirlenmesine neden oluyor. Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.
Düzensiz şarj ve sıcaklık, bu yıpranmayı hızlandırır. Piller, onları kullanmadığınızda da yıpranmaktadır. Pil testi firması Cadex Electronics'e göre tam dolu bir lityum iyon pili, bir senelik tipik depolamanın ardından kapasitesinin yüzde 20'sini kaybediyor.
Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle, atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için tükenen piller çevreye veya çöpe atılmamalıdır.
Pil Doğada Nasıl Yok Olur? Evsel atıklardan biri olan ve doğada 300 sene gibi uzun bir sürede yok olduğu bilinen pil, doğrudan toprağa karışan araçlardandır. Bu nedenle içeriğinde kurşun bulunan pillerin, toprağa karıştığı takdirde bitkileri ve insan sağlığını olumsuz olarak etkilediği söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri