Kadın sığınma evleri/korunma evleri, şiddete maruz kalmış kadınlara ve çocuklarına günün veya gecenin her saatinde sığınma ve korunma sunulan evlerdir. Kadın sığınma evleri/korunma evleri; fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalmış tüm kadınlara açıktır.
Bakanlığımıza bağlı kadın konukevlerinde fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddet mağduru kadınlar ve beraberindeki çocuklarına ihtiyaç halinde süreli barınma hizmeti verilerek gerekli koruyucu önleyici hizmetlerden faydalanması sağlanır.
Bu evlere sığınan kişiler en fazla 6 ay burada kalabilirler. Ancak özel durumu olan kadınlara bu süreden daha fazla kalınma süresi tanınabilir. Kadın sığınma evlerinde kalan kadınlar eğer hayattan kopmuşlarsa, yeniden sosyal hayata uyum sağlayabilmeleri için kendilerine kurslar ve iş imkanları ile destek sağlanır.
Türkiye'de şiddete maruz kalan kadınların gidebileceği 145 kadın sığınma evi var. Ancak bazı kadınlar, sığınma evlerindeki katı kurallardan rahatsız. Örneğin sığınma evlerinde cep telefonu kullanmak yasak, dışarı da izinle çıkılabiliyor.
Kadın sığınma evlerinde kalabilmenin şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz: -18 yaşını doldurmuş ya da 18 yaşından büyük olmak. -Başvuru sahibi eşinden ya da başka birinden psikolojik ve fiziksel şiddet görmüş olmalı. -Eşinden şiddet görmüş her kadın başka bir şart aranmaksızın başvuru yapabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Sığınmaevleri yalnızca barınma, yemek ve sağlık gibi temel ihtiyaçların karşılanması ötesinde, kadınların sığınmaevi sonrası hayatlarına hazırlandıkları, kendi ayakları üzerinde duracak güçlerini fark ettikleri yerlerdir. Ayrıca ihtiyaç halinde temizlik ve hijyen sunumları da gerçekleştirilmektedir.
Resmi kanalllardan bulunduğunuz yerdeki aile ve sosyal politikalar bakanlığının ilgili birimine , belediyelere (şayet belediyenin sığınmaevi varsa) dilekçeyle başvurarak ilgili şahsın sığınmaevinde kalıp kalmadığı sorulabileceği gibi, kolluğa kayıp ihbarı yapılarak da sorgulama yapılabilir.
Kadın sığınma evleri/korunma evleri; fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalmış tüm kadınlara açıktır. Dayak, hakaret ve tehdide maruz kalmış olmanız, tecavüze uğramış olmanız veya paraya erişim hakkınızın elinizden alınmış olması arasında hiçbir ayrım yapılmaz.
ALO 183 Hattını ve aşağıda listesi verilmiş Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerini (ŞÖNİM) arayarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca güvenlik kaygınızın olduğu acil durumlarda en yakın karakola giderek kadın konukevine yerleştirilmek istediğinizi talep edebilirsiniz.
Türkiye'de sığınmacılara, mültecilere ve vatansız kişilere yönelik bütün evlilik usulleri için geçerli kanun Türk kanunlarıdır. Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir.
Belediyelere bağlı kadın danışma merkezleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı merkezler hakkında bilgi edinmek için ilinizde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurabilir, Alo 183 Sosyal Destek Hattı'nı arayabilirsiniz.
Kadın konukevlerinde cinsel, ekonomik, fiziksel, duygusal ve sözlü istismara veya şiddete maruz kalan kadınların şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik problemlerinin çözülmesi, güçlendirilmesi, varsa çocukları ile birlikte güvenli barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmaktadır (KSGM, 2016, s. 24).
Türkiye'de kadın sığınma evlerine başvuran bireyler psikolojik, sosyal ve maddi açıdan destek alabilir. Buna ek olarak çocuğu olan bireylerin 18 yaşından küçük olan çocuklarıyla birlikte kadın sığınma evlerinde konaklamaları mümkündür.
Mor Çatı kadına yönelik erkek şiddeti alanında mücadele yürüten feminist bir örgüttür ve erkek şiddetine karşı mücadelesini kadınlar tarafından oluşturulan geniş bir gönüllü ağı aracılığıyla sürdürmektedir. Mor Çatı gönüllülerinden Mor Çatı politikasını oluşturmaya katkı sunmaları beklenir.
* Eylül 2016 itibarıyla Türkiye'de 49 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) bulunuyor (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Erzurum, Bingöl, Muş, Kilis, Elazığ, Sakarya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Isparta, Aksaray, Kars, ...
50 ile 100 lira arasında değişen fiyatlarla cinsel ilişkiye girdiklerini anlatan kadınların erkeklerin tipine göre fiyat belirlediklerini söylediği öğrenildi.Uyuşturucu madde bağımlısı oldukları nedeniyle fuhuş yaptıklarını öne süren hayat kadınlarından bazılarının evli ve çocuk sahibi oldukları belirtildi.
Bunun için bize en yakın karakola, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM), Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Aile Mahkemelerine başvurabiliriz. Acil durumlarda polis/jandarma da koruma sağlamakla yükümlüdür.
Kadın sığınma evine giden yol
Şiddetten etkilenen kadınlar çocukları ile birlikte alınabilir. 14 yaş ve üstü çocuklar için sadece bir yaş sınırı vardır, aksi kabul edilemez.
İletişim için [email protected] adresine mail atabilir ya da hafta içi 10.00-16.30 arasında 0212 292 5232 numarasını arayabilirsiniz.
Erkek Konukevi hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların Erkek Konukevine şahsen, yazılı olarak başvuru yapmaları gerekir. Ayrıca diğer kamu kurumları ile yerel yönetimlerin yönlendirmeleri ve basında çıkan haberler de ihbar olarak değerlendirilebilir.
MADDE 5 – (1) Konukevi açmak isteyenler, açılış işlemleri için temsilci ya da konukevinin açılması ve işletilmesinden sorumlu bir müdür belirleyip, açmak istedikleri yerin il müdürlüğüne yazılı olarak başvuruda bulunurlar.
İstanbul'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ve yerel yönetimlere bağlı 19 kadın sığınma evi bulunuyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sığınma evlerinde yaşayan kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları için çalışmalara başladı. İŞKUR'la yapılan protokole göre kadınlara önce meslek eğitimi verilecek ve sonra da işe yerleştirilecek. Kadın sığınma evlerinde yaşayan kadınlara eğitim ve iş desteği geliyor.
Kadına şiddetin yoğun olarak tartışıldığı Türkiye'de erkekler için de İzmir ve İstanbul'da 2 sığınma evi bulunuyor.
3 bin 624 kapasiteli, 112'si Bakanlığa bağlı toplam 149 kadın konukevi, ortalama yüzde 75 doluluk oranıyla hizmet veriyor. Bakanlık, şiddet mağduru kadınlar için 81 ilde kurulan kadın konukevlerini yaygınlaştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri