-Başta olan yetkililerden izinsiz dışarı çıkmak yasaktır. -Kadın sığınma evinden çıktığı süreçte uyuşturucu ve alkol almamaları istenir. -Eğer düzeni bozarlarsa evden atılırlar. -Dışarı çıkmak için saatler yetkililer tarafından belirlenir.
Konukevinde kalma süresi, kadının ilk kabul birimine kabul tarihinden itibaren altı aydır. Kalış süresi, kadınların güçlenme süreci değerlendirilerek gerekli hallerde uzatılır. Uzatma süresi, sosyal çalışmacı ile çocuğu var ise çocuk gelişimcinin görüşü alınarak, değerlendirme komisyonu tarafından belirlenir.
Kadın sığınma evlerinde düzenin sağlanabilmesi için kurumda kalan kadınların kendisine verilen temizlik, mutfak ve diğer işleri yerine getirmesi gerekir. Kadın sığınma evlerine ziyaretçi kabul edilemez. Yetkililer izin vermedikleri sürece sığınma evinden çıkılması yasaktır.
Belediyelere bağlı kadın danışma merkezleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı merkezler hakkında bilgi edinmek için ilinizde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurabilir, Alo 183 Sosyal Destek Hattı'nı arayabilirsiniz.
Kadın sığınma evleri/korunma evleri; fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalmış tüm kadınlara açıktır. Dayak, hakaret ve tehdide maruz kalmış olmanız, tecavüze uğramış olmanız veya paraya erişim hakkınızın elinizden alınmış olması arasında hiçbir ayrım yapılmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Düzenin sağlanabilmesi açısından temizlik kurallarına uyum istenir. -Herhangi bir ziyaretçi kabul edilmez. -Başta olan yetkililerden izinsiz dışarı çıkmak yasaktır. -Kadın sığınma evinden çıktığı süreçte uyuşturucu ve alkol almamaları istenir.
Türkiye'de şiddete maruz kalan kadınların gidebileceği 145 kadın sığınma evi var. Ancak bazı kadınlar, sığınma evlerindeki katı kurallardan rahatsız. Örneğin sığınma evlerinde cep telefonu kullanmak yasak, dışarı da izinle çıkılabiliyor.
Resmi kanalllardan bulunduğunuz yerdeki aile ve sosyal politikalar bakanlığının ilgili birimine , belediyelere (şayet belediyenin sığınmaevi varsa) dilekçeyle başvurarak ilgili şahsın sığınmaevinde kalıp kalmadığı sorulabileceği gibi, kolluğa kayıp ihbarı yapılarak da sorgulama yapılabilir.
Kadın konukevlerinde cinsel, ekonomik, fiziksel, duygusal ve sözlü istismara veya şiddete maruz kalan kadınların şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik problemlerinin çözülmesi, güçlendirilmesi, varsa çocukları ile birlikte güvenli barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmaktadır (KSGM, 2016, s. 24).
Bunun için bize en yakın karakola, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM), Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Aile Mahkemelerine başvurabiliriz. Acil durumlarda polis/jandarma da koruma sağlamakla yükümlüdür.
Türkiye'de sığınmacılara, mültecilere ve vatansız kişilere yönelik bütün evlilik usulleri için geçerli kanun Türk kanunlarıdır. Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sığınma evlerinde yaşayan kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları için çalışmalara başladı. İŞKUR'la yapılan protokole göre kadınlara önce meslek eğitimi verilecek ve sonra da işe yerleştirilecek. Kadın sığınma evlerinde yaşayan kadınlara eğitim ve iş desteği geliyor.
Ancak temelde şiddetin herhangi bir türüne maruz kalan kadınların kadın sığınma evlerine başvurmaları mümkündür. Bununla birlikte kadın sığınma evine başvuracak olan bir bireyin 18 yaşında ya da daha büyük olması gerekir. Eşinden ya da herhangi birinden şiddet gören kadınların bu kurumlara başvurmaları uygun bulunur.
3-6 yaş arasında ise; kreş hizmeti alabilirsiniz, Gerekiyorsa psikolojik destek sağlanır. 6-18 yaş arasında ise; okula devam eder ve etüt desteği sağlanır. Gerekiyorsa psikolojik destek alabilir. 18 yaşına kadar kız, 12 yaşına kadar erkek çocuklarınız ile birlikte Kadın Sığınmaevinde kalabilirsiniz.
Esslingen kadın sığınma evi şiddetten etkilenen kadınlar ve çocukları için koruma ve güvenli bir konaklama imkanı sunmaktadır. Kadınlara ve çocuklara destek, danışmanlık, refakat sağlıyoruz ve kendi yaşamları için yeni perspektifler geliştirebiliyoruz.
Sığınma evleri, bir süreliğine kalacak güvenli bir yer sağlar ancak orada kalma ihtiyacı olmayan insanlar için de hizmet sunmaktadır. Bir sığınma evinde yaşamak ve hizmet almak ücretsizdir. Randevu veya sevk olmaksızın merkeze başvurabilirsiniz.
“Sığınak” kavramı toplumdaki sistematik erkek şiddetini deşifre ettiği için siyasetçiler ve yönetim kademesindeki kişiler, bu kavramı tercih etmeyip sığınakları “Kadın Konukevi” veya “Kadın Sığınma Evi” olarak adlandırıyorlar.
2. Kadın Konukevleri. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kadın konukevlerinin adres ve iletişim bilgileri gizlilik ilkesi nedeniyle açık değildir. ALO 183 Hattını ve aşağıda listesi verilmiş Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerini (ŞÖNİM) arayarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kadın sığınmaevi (kadın konukevi, kadın şefkatevi), kadına yönelik şiddet olaylarına karşı (fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik, sözlü istismar ve şiddetin her türlüsü) kadınların varsa çocukları ile birlikte, şiddetten geçici olarak korunmasını sağlamak, bu dönemde şiddet mağdurlarının psikolojik, sosyal ve ekonomik ...
Türkiye'de kadın sığınma evlerinde en fazla kalma süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında kadınların kendi ayakları üzerinde kalması sağlanır. Destek alan kadınlar sığınma evlerinden ayrılacak düzeye getirilir ve kadınlara dışarıdan da destekler verilir.
Mor Çatı kadına yönelik erkek şiddeti alanında mücadele yürüten feminist bir örgüttür ve erkek şiddetine karşı mücadelesini kadınlar tarafından oluşturulan geniş bir gönüllü ağı aracılığıyla sürdürmektedir. Mor Çatı gönüllülerinden Mor Çatı politikasını oluşturmaya katkı sunmaları beklenir.
Kadına şiddetin yoğun olarak tartışıldığı Türkiye'de erkekler için de İzmir ve İstanbul'da 2 sığınma evi bulunuyor.
* Eylül 2016 itibarıyla Türkiye'de 49 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) bulunuyor (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Erzurum, Bingöl, Muş, Kilis, Elazığ, Sakarya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Isparta, Aksaray, Kars, ...
Şiddete maruz bırakılan ya da şiddete maruz kalma tehlikesi altında olan kadınlar ile sosyal, hukuksal ve psikolojik anlamda rehberliğe ihtiyaç duyan kadınların 7 gün 24 saat süre ile ve çok dilli destek alabilmelerine yönelik hizmet sunulmaktadır.
İletişim için [email protected] adresine mail atabilir ya da hafta içi 10.00-16.30 arasında 0212 292 5232 numarasını arayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri