Verminofobi, germofobi, germafobi, bakillofobi veya bakteriyofobi olarak da bilinen mizofobi, kontaminasyon ve mikropların patolojik korkusudur. Terim, 1879'da William A. Hammond tarafından defalarca ellerini yıkayarak sergilenen bir obsesif-kompulsif bozukluk vakasını (OKB) tarif ederken icat edildi.
Binlerce ilginç fobi mevcuttur. Örneğin; ertophobia (aşk fobisi), geliophobia (kahkaha fobisi), ornithophobia (kuş fobisi), turophobia (peynir fobisi), trypophobia (delik fobisi). Bu özgül fobiler az rastlanan ve kişinin deneyimine dayanarak gelişen fobilerdir.
Pentherafobi: Evli insanların kaynanalarının hayatlarına fazla etkisi bulunmasından korkmasıdır.
Kahkaha Korkusu Geliofobi! gülmekten korkmak anlamına gelmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
haptofobi dokunmaktan veya dokunulmaktan korkma fobisi. Bu fobi genellikle cinsel saldırı korkusu ile ilişkilendirilir.Michell Dorais'a göre cinsel tacize uğrayan kişilerde genellikle dokunulma korkusu vardır ve cinsel taciz kurbanlardan biri dokunulmayı "Ateş gibi yanan" bir şey olarak tanımlamıştır.
Dünyada hâlâ tam olarak tanımlanamayan birçok fobi türü var. Bunlardan biri olan Megalofobi; büyük olan şeylerden korkmak anlamına geliyor. Bu fobiye sahip insanlar devasa nesnelerin yanında kendilerini oldukça stres altında hissediyor.
Pedofobi (Yunanca παιδοφοβία, pedophobia), psikolojide "çocuk korkusu" olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Pedofobi, bugün tedavi edilebilen rahatsızlıklar kapsamında ele alınmaktadır. Yaşlara göre değişik tarzda efebifobi ve gerontofobi de vardır.
Xanthophobia (Sarı renk korkusu)
Bu nadir fobiye sahip kişiler genellikle taksiler ve çiçekler gibi sarı olan herhangi bir nesneden korkarlar. Xanthophobiası olan kişiler ne pahasına olursa olsun sarı renkten kaçınabilir ve hatta sarı yiyecekleri rahatsız edici bulabilirler.
unutulma ya da umursanan biri tarafından yok sayılma, görmezden gelinme korkusudur. belki de hepimizin içinde biraz bulunan ve oldukça da zor telaffuz edilen bu fobi, bir insanın hayatının her döneminde, çocukluktan yaşlılığa yaşanabilir.
Hafefobi, dokunulan travmatik bir olayı tecrübe etmek veya tanık olmaktan kaynaklanabilir. Bir kişi fobiyi tetikleyen olayı, özellikle de o zamanlar çok küçüklerse, hatırlayamayabilir. Fobiler ailede de çalışabilir.
Başarısızlık korkusu -psikiyatrideki adıyla kakorafiyafobi- kişinin bir şeyi hayata geçirmek adına istek duymasına rağmen, o kişiyi bu isteği için harekete geçmekten alıkoyan negatif bir duygudur.
Bilim insanlarına göre koulrofobi, daha çok çocuk yaşlarda gelişen bir rahatsızlık ve en büyük sebebi de ebeveynlerin ısrarla çocuklarını palyaçolar ile aynı ortama sokmaya çalışması. Ebeveynler her ne kadar aksini düşünse de küçük yaştaki çocuklar palyaçolardan zerre hoşlanmıyorlar.
Koulrofobi, palyaçolara duyulan korkudur. Koulro kelimesi, Antik Yunan kültüründe palyaçoların eğlence figürü olarak yer almamasına rağmen,Yunanca'da tahtabacak anlamına gelen "κωλοϐαθριστής" kelimesinden gelir. Koulrofobi, insanların üzerinde ciddi izler bırakabilen bir fobidir. Ciddi anlamda, insanları rahatsız eder.
Filofobi Yunanca philos “sevmek” ve phobia “ korku” anlamına gelen kelimelerin birleşimiyle oluşmuştur. Aşık olmaktan ya da duygusal bir ilişki kurmaktan korkmak şeklinde tanımlanmıştır.
Amaksofobinin sebeplerinden başlıcalarından bazıları kişinin travmatik bir trafik kazasını bizzat geçirmesi veya bir yakının geçirmesi, sürücülüğe başlarken özgüvenini kırıcı şekilde kendisiyle dalga geçilmesi, sis gibi kötü hava koşullarının sürüşü kötü yönde etkilemesi ve sürücünün araç kontrolde zorlanmasıdır.
Çerofobi, kişinin hayatı iyi gidiyorsa, kötü bir olayın olacağı inancından kaynaklanabilir. Bu durum genellikle, bir kişinin geçmişte fiziksel veya duygusal travmatik bir olay yaşamış olmasından dolayı ortaya çıkar. İçine kapanık birinin çerofobi yaşama olasılığı daha yüksektir.
Klostrofobi kapalı alanlara karşı duyulan irrasyonel bir korkudur. Kişiler asansör, tünel veya metro treni gibi kapalı alanlarda bulunmaya karşı ciddi bir kaygı veya korku hissedebilir. Kişiler hissedecekleri kaygıyla birlikte kontrol kaybetme duygusu ve ciddi bir korku yaşayabilirler.
Atelofobi (ing: Atelophobia), kusurlu olma veya mükemmel olamama olarak tanımlanan fobi türüdür. Atelofobi, kendini sert bir biçimde yargılama, kaygı, stres, yetersiz hissetme ve düşük benlik saygısı gibi türlü psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır ve mükemmeliyetçiliğin aşırı biçimidir.
“Seismophobia” olarak tanımlanan deprem korkusu veya deprem fobisi, kişinin olasılık dahilinde bulunan deprem riskleri nedeniyle kendisi ve sevdikleri için derin bir korku içine girmesi ve bu korkunun kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemesi şeklinde nitelendirilir.
Amofobi, latincede Aichmophobia'dan gelmektedir. Amofobi veya sivri obje korkusu, kalem, iğne, bıçak, kalem ucu ve hatta şemsiyelerin sivri uçları ve mobilyaların/inşaat malzemelerinin köşeleri gibi sivri objelere karşı tetiklenen özgül bir fobi.
Araknofobi, yada örümcek korkusu, örümceklerden ya da eklem bacaklılardan aşırı korku olarak karakterize edilir. Örümcek ya da diğer bu tür hayvanlarla karşı karşıya gelen bu bireyler, aşırı korku ve endişe hissederler.
Bu fobiden muzdarip kişiler gittikçe artan kaygılar yaşayabilir, deniz kenarına gitmek, tatilde havuzlu bir otelde kalmak, deniz ya da okyanus görüntüsü olan filmleri izleyememek gibi eskiden keyif aldıkları birçok aktiviteyi yapamaz hale gelebilirler.
Hekzakosyohekzekontahekzafobi ya da altı yüz altmış altı korkusu, 666 korkusuna verilen isimdir. Kitâb-ı Mukaddes'te 666'nın şeytan ile özdeşleştirildiği sanısından ileri gelir.
Bal peteği, sünger, çilek veya delikli peynirler gibi bazı nesnelerin tekrarlayan delikler içeren yapısına karşı oluşan fobi, tripofobi olarak tanımlanır. Tekrarlayan desenler ya da birbirine yakın delik kümeleri, tripofobi sorunu bulunan kişiler için isteksizlik ve iğrenme hisleri oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri