Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kadına talâk hakkı vermek ne demek?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kadına talâk hakkı vermek ne demek?

Talâk, erkeğin tek taraflı iradesiyle gerçekleşen bir boşama şeklidir. Muhâlea da ise, kadının boşanmayı istemesi karşılığında erkeğe verilen belli bir bedel karşılığında evlilik bağı sona erdirilirken, tefrik de mahkeme yolu ile boşanma söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kadına verilen talâk hakkı geri alınır mı?

Kadın, ister nikâh esnasında isterse evlilik devam ederken elde ettiği boşanma yetkisini kullanmak zorunda değildir. Kadın kocasının verdiği bu yetkiyi baştan kabul etmeyeceği gibi sonradan kendi rızasıyla da iade edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Talâk vermek ne demek?

İslâm aile hukukunda, evliliği sonlandırma kavramlarının başında “talâk” gelmektedir. Esasen Arapça bir kelime olan “talâk”ın Türkçe'de bilinen karşılığı “boşamak”tır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kadın mehir olarak bir talâk isteyebilir mi?

Bununla beraber, mehir nikahın sahih olmasının şartı değildir. Bayan isterse, mehri almayıp, onu kocasına helal edebilir. Dolayısıyla, İslam'da anlaşarak boşama yetkisini devretme karşılığında mehir almaktan vazgeçmesinde bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kadın boşama hakkına sahip mi?

İslâm aile hukukunda evlilik bağı yalnızca kocanın karısını boşamasıyla sonlanmaz. Kadının da evliliği sona erdirme hakkını kullanabileceği tefvîzü't-talâk, hul'/muhâlea ve tefrik gibi çeşitler bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Nikah esnasında boşama hakkı kadına devredilebilir mi? / Birfetva - Nureddin Yıldız

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Erkek istemezse boşanma olur mu?

Erkek Boşanmak İstemezse Dava Uzar Mı? Erkek boşanmak istemese dahi, bu durum davayı uzatmaz. Ancak erkeğin de boşanmak istemesi dava sürecini kısaltabilir. Erkek boşanmayı istememesi halinde, kadının boşanma sebeplerinin gerçekleştiğini kanıtlamak için inandırıcı deliller sunması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Dinen kadın erkekten boşanabilir mi?

Nikâh akdi esnasında veya daha sonrasında kendisine tefvîz-i talak ile boşama yetkisi verilmeyen kadın da eğer isterse muhalea yöntemiyle kocasını boşayabilir. Muhaleada esas kadının kocasına bir bedel ödeyerek kocası ile boşanma üzerine bir anlaşma yapmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sosyalarastirmalar.com

3 defa boş ol demek 1 talâk midir?

Bir defada iki veya üç talakla boşamanın hükmü nedir? İslâm'a göre evli çiftler arasında üç bağ vardır. Buna göre koca, eşini en fazla iki defa boşamışsa onunla evliliğini sürdürebilir. Üçüncü kez boşamakla aralarındaki evlilik bağı tamamıyla ortadan kalkmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kadın mehir istemezse ne olur?

Mehir verilmezse ne olur? Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Mehir en fazla kaç gram altın olmalı?

Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır. Bir kız ile bir erkek nikahlanıp, sonra boşanırlarsa, böyle meşru bir halvet de olmamışsa, mehrin yarısını verir. Halvet olmuşsa mehrin tamamını verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Kaç Talakla Boşanılır?

İşte, merak edilen tüm detaylar. Arapça kökenli bir sözcük olan talak, boşanma demektir. Talak-o selase ise, eşinin üç kez söylemesiyle gerçekleşen kesin boşanma anlamına gelir. Dinimizde dört çeşit talak vardır: Bunlar sırasıyla: Rici, Bain, Sünni ve Bidi'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kadın 3 kere boş ol derse ne olur?

Üç kere “boş ol” cümlesini bir mecliste söyleyen kişilerin üç hakkının gittiğini Ebu Hanife beyan eder. Ama bazı mezheplere göre kızgınlıkla söylenen üç, bir sayılır. Böyle durumlarda diğer mezheplerin müftüleri ile görüşmek lazımdır. İş artık tehlikeli bir mecraya girmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muskarahaber.com

Eşler birbirinden ne kadar ayrı kalırsa nikâh düşer?

6 ay ya da daha uzun bir süre eşlerin birbirinden ayrı kalması halinde dini nikâh düşmez. Fakat eşlerin keyfi olarak birbirinden ayrı kalması ve başka yerlerde yaşaması caiz değildir. Evlilikte esas olan eşlerin her zaman aynı çatı altında yaşamasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

1 Talaktan sonra nikâh gerekir mi?

Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Talâk hangi durumlarda geçersizdir?

Aklı ve şuuru yerinde, ne söylediğinin farkında olan kişinin öfkeyle söylediği talâk sözü ittfakla geçerli, öfke halinde akıl ve şuurunu tamamen kaybeden kişinin talâkı ittifakla geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamailehukuku.com

Kadına kaç talâk hakkı verilir?

Üç talâktan sonra kadın evlendiği başka bir erkekten boşanıp tekrar eski eşine dönerse kocanın yeniden üç talâk hakkına sahip olacağında ihtilâf yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Mehir ne zaman geçersiz olur?

Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır. Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Mehir en geç ne zaman verilir?

Mehrin ödenmesi evlilikten sonraya da bırakılabilir. Buna ise mihr-i müeccel denir. Ödemesi sonraya bırakılan mehir alacağı vadesi gelmeden talep edilemez. Vade belli değilse mehir en geç erkek eşin ölümü halinde ya da boşanma halinde talep edilebilir, muaccel hale gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Evi terk eden kadın mehir alır mı?

Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Sinirle söylenen nikâh düşer mi?

c) Ne dediğini bilse bile itidâlini kaybedecek ve sağlıklı düşünemeyecek şekilde öfkelenen kişinin yaptığı boşama da geçersizdir. (İbn Kayyim, İ'lâm, 5/455-456; Zâdü'l-meâd, 5/195-196). Din İşleri Yüksek Kurulu, bazı âlimlerin benimsediği bu görüşü tercih etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Boşanan bir kadın tekrar eski eşiyle evlenebilir mi?

“Eğer erkek karısını (üçüncü defa) boşarsa, kadın, onun dışında bir başka kocayla nikâhlanmadıkça ona helal olmaz. (Bu koca da) onu boşadığı takdirde, onlar (kadın ile ilk kocası) Allah'ın koyduğu ölçüleri gözetebileceklerine inanıyorlarsa tekrar birbirlea rine dönüp evlenmelerinde bir günah yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hangi kelimeler boşanma sayılır?

“Git babanın evine.”, “Defol git.”, “Sen benim karım değilsin.”, “Ben senin kocan değilim.” gibi ifadeler, boşamada kullanılan kinayeli sözlerdendir. Bu tür sözlerin boşanmada etkili olabilmesi için erkeğin bu sözleri boşama kastıyla söylemiş olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Dinen boşanan kadın ne zaman evlenir?

300 günlük süre kadının evlilik birliğinin kesin olarak sona ermesinden itibaren başlayacaktır. Evlilik birliğinin sona ermesi halinden yalnızca boşanma anlaşılmamalıdır. Zira ölüm veya gaiplik hallerinde de evlilik birliği sona ermektedir. Dolayısıyla bu hallerde de 300 günlük süre geçerliliğini koruyacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

En çok boşanma sebebi nedir?

En çok karşılaşılan boşanma nedeni olarak psikolojik şiddet, eşin aşırı biçimde eleştirilmesi, tehdit edilmesi, aşağılaması, eşe, hakaret edilmesi, eşin duygusal olarak ihmal edilmesi, eşe yalan söylenilmesi, küçümsenmesi ve görmezden gelinmesi şeklinde sayılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemozcan.av.tr

Boşanmada kadın ne isteyebilir?

Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kalemci.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT