İşte İş Kanununca öngörülmüş olan ve kadın işçiler ba- kımından uygulanabilecek olan bu özel düzenlemelerden başlıcaları; gece işlerinde, yer ve su altı işlerinde, ağır ve tehlikeli işlerde ve hami- lelik ve doğum halinde çalıştırma yasakları veya ücretsiz izin istemeye ilişkin kurallardır40.
İş Kanununa göre; maden ocaklarında, kablo döşenmesi, kanalizasyon, tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında yapılacak işlerde kadın işçilerin çalıştırılması yasaktır. Kadın işçinin ve bebeğin, annenin hamileliği ve analığı süresince korunması için birçok özel düzenleme yapılmıştır.
Söz konusu koruyucu düzenlemeler kapsamında kadın işçilerin düşük ücretle, gece dönemlerinde, sanayiye ait ağır işlerde, yer altı işlerinde, doğum esnasında ve sonrasında çalıştırılmaları sınırlandırılmış ya da tamamıyla yasaklanmıştır.
35.Kadın işçiler özel günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabilir mi? Kadınlar, ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir, daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir.
İlgili 16 soru bulundu
8 Şubat 1935'te TBMM Beşinci Dönem seçimleri sonucunda 17 kadın milletvekili, ilk kez meclise girdi. 1936'da yürürlüğe giren İş Kanunu ile kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi. Kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları ise 1933 yılında Köy Kanunu'nda değişiklik yapılarak verildi.
08 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel gerçekleştirilen çalışmanın verilerine göre kadınların en çok iş başvurusu yaptığı sektör yüzde 8 ile gıda sektörü olurken, bu sektörü yüzde 7.4 ile mağazacılık/perakende, yüzde 6 ile güvenlik, yüzde 5.5 ile çağrı merkezi, yüzde 4.8 ile hizmet, yüzde 4.5 ile lojistik izledi.
Kadın istihdamı en fazla hizmet sektöründe oldu
Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre; 2017 yılında cinsiyete ve ekonomik faaliyetlere göre istihdam oranı incelendiğinde; tarım sektöründe toplam istihdam oranı %19,4, erkek istihdam oranı %15,4, kadın istihdam oranı ise %28,3 oldu.
Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi ağır iş statüsündeki işlere girmektedir.
Sonuç olarak, inşaat işlerinde kadın işçi çalıştırılması yasak olup, sadece teknik hizmetler ve yardımcı işlerde kadın ve genç işçi çalışabilir.
Evli kadının evinde oturması, mutat ev işlerini yapması ve çocuklarının eğitim ve bakımıyla uğraşması, itaat kapsamına girer. Diğer yandan erkeğin meşru isteklerini yerine getirmesi, aile huzur ve düzenini bozacak davranışlardan sakınması gerekir.
m.69/3). Sonuç olarak, Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. EK-1 deki çizelgede, karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Gİ) harfleri bulunmayan işlerde de 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler çalıştırılamaz.
37- Kadınlar gece postalarında çalıştırılabilir mi? 18 yaşını doldurmuş kadın çalışanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ba- kanlığınca hazırlanan “Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik” te belirtilen şartlara uyulması kaydıyla gece postalarında çalıştırılabilirler.
Onlara göre kadının çalışması ancak zorunluluk hallerinde mümkündür. Bu halde bile kadın, kocasından veya velisinden izin almalıdır, tesettürüne özen göstermeli ve mahremiyete dikkat etmelidir.
Dünya genelinde ise erkek nüfusu kadınları geçti. Bu rakamlara göre her 100 kadına düşen erkek sayısı dünya genelinde 101,7 olarak kayda geçti.
Sektörlere bakıldığında kadınların en yoğun olduğu sektörün %72.2 ile tarım olduğu, sonra %9.7 ile hizmetler ve yine %9.7 ile sanayinin geldiği görülmektedir. Kadın işgücünün en yoğun olduğu sektördür. Ancak bu sektördeki kadınların %87.5'i ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır.
Bazı araştırmalara göre Türkiye'de kadınların %58'i başörtüsü takıyor.
Kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının nedenleri geleneksel önyargılar, kadının evdeki sorumlulukları ile iş yaşantısını aynı anda idare edememesi, eğitimde fırsat eşitliğinin olmaması, göç etkisi, ücret düşüklüğü, do- ğurganlık, çocuk sayısının fazla olması olarak sıralanabilir.
"2002 yılında Türkiye'de çalışan kadın sayısı 6 milyondu"
2023 Temmuz ayı itibarıyla bu rakam 10 milyonun üzerinde. Bu süreçte istihdam artışında yüzde 70'lik artış olduğunu gözlemliyoruz. Kadınların işgücüne katılım oranı ise yüzde 27'den yüzde 36'ya yükseldi.
Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre 2021 yılında 15 ve daha yukarı yaştaki işgücüne katılma oranının %51,4 olduğu görüldü. Bu oran kadınlarda %32,8, erkeklerde ise %70,3 oldu.
Yasanın çıkmasının ardından 7 Aralık 1934'te, Türk Kadınlar Birliği İstanbul'da Beyazıt Meydanı'nda büyük bir kutlama mitingi ve Beyazıt'tan Taksim'e bir yürüyüş düzenledi. Türkiye'de kadınların katıldığı ilk genel seçimleri, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimleridir.
4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu maddeleri şu şekilde sıralanabilir: Aile kurumu içinde bir kadın-erkek eşitliği getirilmiştir. Evlilikte resmi nikâh zorunluluğu getirilmiştir. Çok eşli evlilik yasaklanmış ve tek eşli evlilik zorunlu hale getirilmiştir.
5 Aralık 1934'te (Her türlü oylamada ve tamamen) Türkiye'de kadınlara seçme - seçilme hakkı tanındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri