Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kadınlar neden iddet bekler?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kadınlar neden iddet bekler?

İddet süresi, kanundaki adıyla bekleme süresi, yalnızca kadın için düzenlenmiştir. Kanunkoyucunun böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duymasının temel sebebi kadının gebe kalma riski taşıyor olması ve bu süre boyunca babanın belirli olması için kadının ve çocuğun korunmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kocası ölen kadın neden iddet bekler?

Buna göre iddet; kocası vefat eden, karı koca hayatı yaşadıktan sonra boşanan ya da fesih yöntemiyle nikâhı sona eren kadı- nın nikâhtan kalan izlerin temizlenmesi için kurallarına uyarak başka bir nikâh arayışına girmeden beklemesi gereken zaman dilimidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İddet beklemenin hikmeti nedir?

İddet, kadının hamile olup olmadığının anlaşılması, vefat eden koca- nın hatırasına saygı ve ric'i boşamalarda karısına dönmesi için kocaya düşünme imkânı sağlama gibi hikmet ve maslahatları içermektedir. Bu yüzden evliliği sona eren bir kadının her halükarda yerine getirmesi gereken dinî ve hukukî bir görev- dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İddet beklemenin hükmü nedir?

Evlilik, boşanma veya fesih yoluyla sona ermişse ve kadın da hamile değil ise âdet gören kadın üç hayız süresi iddet bekler. “Boşanmış kadınlar kendi kendilerine üç ay hâli (hayız veya temizlik müddeti) beklerler.” (el-Bakara, 2/228). Herhangi bir sebeple âdet görmeyenler ise üç ay süreyle iddet beklerler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Iddetin hükmü nedir?

1) Evlilik kocanın ölümüyle sona ermişse, kadın dört ay on gün iddet bekler. Nitekim Kur'an'da şu ayet bunu açıklamaktadır: "İçinden ölenlerin geride bıraktıkları hanımları, kendi kendilerine dört ay on gün beklerler." (el-Bakara, 2/234).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kadın İddet Süresinde Ne Yapmalı, İddet Beklemenin Hikmeti I İhsan ŞENOCAK

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İddet süresinin bittiğini nasıl anlarız?

Mahkemeden talepte bulunan kadının gebe olmadığını kanıtlaması durumunda iddet müddeti sona erer. Bu durumun kanıtlanabilmesi için de kadın doğum uzmanının imzasını taşıyan doktor raporu ile belgelenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

İddet bekleyen kadın evden çıkamaz mı?

Daha güçlü görüşe göre vefat iddeti bekleyen kadın da böyledir. Mezhepte esas alınan görüşe göre nikahı feshedilen kadın da böyledir. İddet bekleyen kadın, ayrılma anında bulunduğu evde oturur. Koca veya başka birisi onu evden çıkaramaz, kendisi de çıkamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: normalift.com

Dinimize göre boşanan kadın ne zaman evlenebilir?

Boşanma Sonrası Kadın Yeniden Evlenmek İçin Ne Kadar Süre Beklemelidir? (İddet Müddeti Ne Kadardır?) Boşanma davasından sonra kadının yeniden evlenebilmesi için boşandığı tarihten itibaren 300 gün (10 ay) beklemesi gerekmektedir. Kadının boşanma tarihinden itibaren olan tarih, boşanma davasının kesinleştiği tarihtir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Boşanan bir kadın tekrar eski eşiyle evlenebilir mi?

Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Erkeğin iddet süresi var mı?

Erkeğin bekleme iddeti yoktur. Bilakis iddet kadınlara özel bir husustur. İddet ister boşanma ister vefat için olsun bu durum sadece kadınlara özeldir. Erkek, dördücü eşini boşadığında boşadığı kadın iddeti sona ermeden beşinci kadınla evlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Dinimizde iddet ne demek?

İslam hukukunda iddet, evliliğin herhangi bir sebeple sona ermesi durumunda nikâh hükümlerinin tamamen ortadan kalkması ve ka- dının yeni bir evlilik yapabilmesi için beklemesi gereken süreyi ifa- de eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İddet süresi zorunlu mu?

İslam Hukuku'nda İddet

İslam'da iddet süresi hem hukuken hem de dinen kadının beklemesi gereken bir süre olarak düzenlenmiştir. İslam Hukuku'nda kadın da erkek de boşandıktan sonra tekrar evlenebilmektedir. Ancak: 'Yeni evlilik için kadının beklemesi gereken bir müddet vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Eşi vefat eden kadın dışarı çıkabilir mi?

Bakara 240. ayette ölen kocanın ardında kalan kadını kocası ölmeden evvelki imkanlarından yararlandırılmaya bir yıl boyunca devam etmek gerektiği söylenmektedir. Yoksa kadının evden çıkmasının her hangi bir günahı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: suleymaniyevakfimeali.com

Kocası ölen kadın kaç gün evlenemez?

Kadınlar kocaları öldükten ya da boşandıktan sonra hemen başka bir adamla evlenemezler. Bu duruma "iddet müddeti" adı verilir. Kocası ölmüş olan bir kadın yeniden evlenebilmek için hamile değilse en az 4 ay 10 gün beklemelidir. Ancak kadın hamile ise iddet müddeti doğum yapması ile tamamlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Kocası ölen kadının iddeti nedir?

Ölüm İddeti.

Kocası ölen kadın hamile değilse beklemesi gereken süre dört ay on gündür. Bu hüküm Kur'an'ın kocası ölen kadınların iddetiyle ilgili genel ve sarih ifadesine dayanır (el-Bakara 2/234). Diğer birçok fıkhî ahkâmda olduğu gibi burada da aydan maksat kamerî aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Eşi vefat eden kadına ne denir?

Eski Türkçe ve Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tûl'' şeklinde geçen dul kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. 10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır. Eşi vefat etmiş olan kişilere de dul denir. Dul ne demek?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

3 kere boşol derse ne olur?

Soru: Eşlerin karşılıklı sinir esnasında psikolojik olarak üç kez boş ol denilerek karar almalarının hükmü nedir? el Cevab: Üç talakla boşsun ifadesiyle erkek eşini boşamış olur. Sünnete uygun bir boşama olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Sinirle söylenen boş ol kabul olur mu?

Erkeğin bir lafızda eşini üç talakla boşamasının vaki olduğu inancı buna örnektir. Böyle bir şeyin dinimizde yoktur. Bir anlık sinirle ve istemeyerek üç defa “boş ol” demekle boşanma meydana gelmez! Boşanmanın kuralları vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.net

Kadın 3 kere boş ol derse ne olur?

el Cevab: Üç defa boşayarak ayrılan eşler de kesin ayrılık gerçekleşir. Boşamak haktır. Tevbe gerekmez. Ama bu şekilde boşanma hali oluşunca eşler birbirlerine geri dönemezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Eşler birbirinden ne kadar ayrı kalırsa nikâh düşer?

Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Aynı kişiyle kaç kez evlenebilir?

Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi için belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Eşler boşanmanın hemen ardından tekrar evlenebilir. Bunun yanında kadın ayrıldığı eşinin dışında biri ile evlenecekse yasal süreyi beklemesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Hamile kadını boşamak caiz midir?

İslam Hukuku'na göre kadının boşanma hakkı kullanabilmesi bu durumda söz konusu olacaktır. Hamile kadının, kocası tarafından verilmiş olan boşanma hakkını kullanması mümkündür. İslam Hukuku'nda hamilelik boşanma için bir engel olarak öngörülmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

3 hayız süresi nedir?

Kadının biten evliliğinin ardından yeni bir evlilik yapabilmesi için beklemesi gereken iddet süresi 3 hayız dönemi olarak belirtilir. Yani 300 gün beklemesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

İddet bekleyen kadın umreye gidebilir mi?

Diğer üç mezhebde gündüz ancak, mecburiyet olunca dışarı çıkabilir. Bu mecburiyet, afet, evin yıkılması, ağır hastalık, düşman korkusu, ev sahibinin evden çıkarması gibi hallerdir. Bu sebeple vefat iddeti bekleyen kadın, umreye ve hacca gidemez (Minhac, el-Muğni).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekrembugraekinci.com

Kocası ölen kadın 4 ay evden çıkamaz mı?

Ayetin Tefsiri. Fıkıhta kadının 4 ay boyunca eğer kocası öldü ise evinden dışarı gündüz çıkıp gece çıkamayacağı, eğer boşanma iddetinde ise gece-gündüz çıkamayacağı söylenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: suleymaniyevakfimeali.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT