Bu bölgede üretim alanı en büyük il Manisa'dır. Denizli ve Mersin illeri diğer büyük üzüm üreticisi illerdir. Mersin, Adana ve Antalya illerinde genellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir.
Manisa sadece Türkiye'de değil Dünyada da en önemli üzüm üretim merkezidir.
Ana vatanı konusunda birbirinden farklı görüşler bulunmakla birlikte Kafkasya, Hazar Denizi'nin güneyi ve Kuzey Doğu Anadolu yöreleri gösterilmekte olup 20. yüzyılda yapılan jeolojik ve arkeolojik araştırmalar sonucunda yaklaşık 60 milyon yıl öncesinde bile dünyanın birçok yöresinde yetiştiği tespit edilmiştir.
Ege Bölgesi sınırları içinde Manisa, İzmir ve Denizli üzüm üretimiyle ön plana çıkar. Ege Bölgesi içinde üzüm üretiminde en büyük yeri Manisa kaplar.
CİMİN ÜZÜMÜ: Kendine Has Eşsiz Tadıyla Şifa Kaynağı olan Erzincan'ın Üzümlü İlçesi ve civarında yetişen Erzincan Cimin Üzümü, 2001 yılında Üzümlü Belediyesi'nin Türk Patent Enstitüsü'ne müracaatı ile dünyanın ilk ve tek patentli üzümü olmuştur.
İlgili 33 soru bulundu
üzümün kralı il olarak manisa, ilçe olarak salihli-sarigöl ilçesi ve manisa ishakçelebi kasabalarından çıkar. saruhanlı ve hacırahmanlı turgutlu üzümlerini de unutmamak lazım.. türkiye'yi geç dünyanın en iyi sultaniye üzümleri bu coğrafyada yetişir.
Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı. Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı.
toplam 4 milyon 200 bin ton üzüm üretimi gerçekleşmiştir (TÜİK 2021). Ülkemizde çekirdeksiz kuru üzüm üretimi, Ege Bölgesi'nde yer alan Manisa, Turgutlu, Salihli, Akhisar, Menemen, Kemalpaşa, Çal ve Çivril'de yoğunlaşmıştır. Üretim miktarı Manisa'da %87, İzmir'de %9 ve Denizli'de %4 civarındadır.
Türkiye`nin üzüm üretim merkezlerinden Manisa`nın Sarıgöl ilçesinde kayıt altındaki 120 bin dönüm bağın yaklaşık 100 bin dönümü, temmuzda örtü altına alındı. Olgunlaşması geciktirilen sofralık üzümler, aralık ayının sonuna kadar hasat edilebiliyor.
Coğrafi Sınırları: Manisa'nın tüm ilçeleri, İzmir'in Kemalpaşa,Menemen, Menderes, Bayındır, Torbalı İlçeleri, Denizli'nin Çal, Çivril, Güney, Buldan Bekilli ilçeleri. Ürünün Tanımı: Çekirdeksiz Üzüm Vitis vinifera L. türüne giren kültür asması üzümlerdir.
Üzüm çekirdeği çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Gözü katarak oluşumundan korur. Damarları sağlamlaştırarak varis hastalarına şifa olur. Kalp krizi, hipertansiyon ve felç olma riskini azaltır.
Coğrafi konumu itibariyle ülkemiz; sofralık, kurutmalık, şaraplık ve şıralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği için en ideal ekolojik koşullara sahip. Yerli üzüm çeşitlerimizin bir kısmının yanı sıra bazı yabancı üzüm çeşitleri ile birlikte 50-60 üzüm çeşidinin ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılıyor.
Merlot üzümünün anavatanı Fransa'dır. Siyaha çalan rengi ise büyük bir ilgi yaratmaktadır. Aroması yoğun ve mor renklidir. Ayrıca üzüm şırası yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Dünya yaş üzüm üretiminde 14,3 milyon ton üretimle Çin birinci sırada yer alırken, 7,2 milyon ton ile İtalya ikinci sırada, 6,7 milyon ton üretimle ABD üçüncü sırada yer almaktadır. 2019 yılında dünyada toplam 10 milyon ton yaş üzüm ihracatının 1,7 milyon tonu Türkiye tarafından yapılırken, 1,3 milyon ton ile Güney ...
Üzüm, ülkemizde yaygın şekilde tüketilen bir meyvedir. Özellikle Ege Bölgesi, üzüm yetiştiriciliğinde öne çıkan bir coğrafyadır. Ege Bölgesi'nin yanı sıra Marmara, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi de üzüm yetiştiriciliğinde dikkat çeken bölümler arasındadır.
Şurada Paylaş! Ülkenin en güzel kırmızı şaraplık üzümleri, Anadolu'nun güneydoğusunda, Yukarı Mezopotamya'da, Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan 1.000-1.500 metre yükseklikteki yaylalarda yetiştirilir. Öküzgözü üzümleri Elazığ'da şarap üretiminde mükemmel sonuçlar verir.
Denizli, Ödemiş ve İzmir'de üretimi yapılır. Eylül ayında olgunlaşır.
Manisa İli toplam çekirdekli sofralık üzüm 31,395 dekar alanın %23,2'sini, 57,394 tonluk çekirdekli sofralık üzüm üretiminin %49,7'sini Alaşehir ve Sarıgöl'de gerçekleştirilen Mevlana üzüm üretimi oluşturmaktadır (Altındişli ve İşçi, 2005; Kesgin vd., 2011; TUİK, 2017).
Şarap yapımında kullanılan Sultaniye üzümleri Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde ağırlıklı olarak Denizli ve Manisa'da yetiştirilir. Sultaniye üzümleri sofralık üzüm ve kuru üzüm olarak tüketildiği gibi şarap yapımında da kullanılır.
En erkenci üzüm çeşidi olarak da bilinen Uslu; yumuşak çekirdekli iri taneli ve koyu kırmızı renklidir. Ege bölgesinde ve Kayseri de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ham üzümlere halk arasında koruk meyvesi de denir. Olgunlaşmamış koruk üzümü ezilerek suyu çıkartılır, çıkan asitik meyve suyu ekşiliği ile alternatif bir tat sunar.
Mardin'de 20'den fazla üzüm çeşidi olduğunu belirten Yenilmez köyü Muhtarı Hasan Oğuz, “Mardin'in en iyi çeşidi mezruna üzümüdür. En çok Savur ve Ömerli bölgesinde yetişir. Mardin, Kızıltepe ve Diyarbakır'ın sebze hallerine gidiyor.
Isabella (Vitus Labrusca), İlaç Üzüm, Çilek Üzüm, Kara Üzüm gibi bir çok isimle anılsa da kendine has aroması nedeniyle Karadeniz'de daha çok "Kokulu Üzüm” olarak tabir edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri