Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Bâtınîlik ya da Bâtınîyye (Arapça: الباطنية, El-Bāṭiniyyeh); İslamda Kur'an ayetlerinin görünür anlamlarının dışında, daha derinde gerçek anlamları bulunduğu inancı, ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınîlik, bu düşünceyi benimseyen kişiye de Bâtınî denir.
Masiva, dünya, kainat, tasavvufta alem demektir. 5 çeşit alem kabul edilmektedir: lahut alemi, ceberut alemi, melekut alemi, anasır alemi, insanı kamil alemi. İnsan, masivanın zübdesidir. Genel olarak zahir alemi görünen alemdir ve maddedir, batın alemi ise soyuttur, ruhlar alemidir.
Bu yüzden bâtın ilmi ancak zeki, yetenekli, istekli ve kalp gözü açık kimselere öğretilir. Bâtın ilmini işaretle değil sözle anlatan ilk süfî Zünnûn el-Mısrî'dir (ö. 245/859). Fakat o bu ilmi sadece kendisine inananlara anlatmaktaydı.
Gizli hakikatleri konu alan ve bu yolla insanı mânevî kurtuluşa ulaştırdığına inanılan ilim. İslâm kültüründe ilâhî ve beşerî bilgi yanında bilim için de kullanılan kapsamlı bir terim. Aklın ve duyuların yetersiz kaldığı ilâhiyyât konularında doğrudan bilgi edinme yolu anlamında bir tasavvuf terimi.
Batın kelimesiyle zıt anlamlı olan zahir, bir şeyin dış görünüşü ve görünen yüzü anlamına gelir. Bunun dışında tasavvufta dünya ve evren de zahir olarak tanımlanmıştır. Bir şeyin batıni yönü iç yüzü anlamına gelir.
İlgili 43 soru bulundu
El Batın esması vesveselerden uzak kalmaya şeytanın vesveselerden korunmaya vesile olmaktadır. El Batın esmasını zikretmek gayba imanı arttırmaya vesile olmaktadır. El Batın esmasını dileklerin kabulü için niyet üzere okumak faziletlidir.
Batıni Mana
Cismin içindeki gerçek yüzüdür. Dışarıdan görülmeyip kalbe doğmasıyla bilinir.
Batın sözcüğü divan şairlerinin kaleme aldığı gazel türündeki şiirlerde sevgilinin karnı anlamında kullanılmıştır. Batın aynı zamanda bir yerleşim yerinin merkezi ve iç kesimleri demektir. Bu kelime mecazi anlamda kullanıldığında ise soy ve nesep anlamına gelir.
Ledün ilmi Allah'ın dilemiş olduğu ya da arzu ettiği kullarına rahmet olarak vermiş olduğu bir ikramı ifade eder. Okuyarak veya eğitim alarak ledün ilmine ulaşılması mümkün değildir.
Bâtın; gizli olan, bir şeyin gerçeği, iç yüzü anlamına gelir. Aynı zamanda İslami anlayışta Allah'ın 99 adından biridir. Terim, İranlı Gazali gibi Sünni Alimleri tarafından bu görüşleri benimseyen kişilere yönelik suçlayıcı bir anlam yüklenerek de kullanılmıştır.
HAVÂSSÜ'l-KUR'ÂN; HURÛFÎLİK). Havas ilmi nesnelerin gizli özelliklerini tanıma ve bu özelliklerden faydalanmayı amaçlayan bilgi dalıdır. Eğer nesnelerin gerçek özelliklerine nüfuz edip onlardan istifade yoluna gidilebilirse bunda dinî açıdan bir sakınca yoktur; aksine özendirilmesi dahi söz konusudur.
Bâtın; bir şeyin içi gözle görülmeyen tarafı demektir. Ayrıca Allah'ın isimlerinden biridir. Bâtın kelimesi Kur'anda değişik anlamlarda kullanılmıştır. Allah'ın isimlerinden biri olarak şöyle geçer “O Evvel (her şeyden önce) dir, Âhır (kendisinden sonra hiçbir şeyin kalmayacağı son)dur.
Ledün ilmi veya ilm-i ledün, okuyarak öğrenilmez. Allahü teâlânın ihsanı ile kalbe ilham edilen, ilahi sırlara ait bilgilerdir. Görünüşte, akla ve nakle zıt gelebilir. İlm-i ledün sahibi olanlar, hadiselerdeki gizli sırları ve hikmetleri bilir.
- Şeytanın kafa karıştırması ile beraber verdiği vesveseden uzak durabilmek ve kurtulmak adına, 62 kez bu ismi şerif okunabilir, Bu anlamı ve fazileti ile beraber farklı rakamlar üzerinden El-Bâtın Celle Celalühü şekilde farklı yerlerde okunabilir.
Türk Dil Kurumu'na göre batıni kelimesi "İçrek" anlamına geliyor. Bir diğer anlamı ise "Bâtıniye mezhebinden olan kimse." demektir. TDK'ya göre batıni 2. anlamı (Özel isim) : Bâtıniye mezhebinden olan kimse.
Ledün ilmi Hz. Hızır'a ait olan bir ilim olmakla beraber bazı Peygamberlere ve Allah dostlarına da verilmiştir. Hadislerden anlaşılacağı üzere ahir zamanda gelecek olan Hz. Mehdi'nin de Hızır as ile bir bağlantısı olacak ve ledün ilmini bilecek ve kullanacaktır.
İslamiyet'le ilgili ve bilgili olan kişilerden sıklıkla havas ilmi kelime öbeğini mutlaka duymuşuzdur. Çünkü bu ilim İslamiyet'le ilgili bir ilim olarak bilinmektedir. Fakat elbette ki her birey havas ilmini tam olarak bilmeyebilir.
"Ledün ilmi" veya "bâtın ilmi" de denilir. Havas ve hâssatü'l-havâs, bu ilim sayesinde Kur'an ve hadisten herkesin farkına varamadığı mânaları bulur ve ortaya çıkarır.
Bâtın, Allah'ın isimlerinden biri olarak Hadîd sûresinde (57/3) “evvel-âhir”, “zâhir-bâtın” tertibi içinde yer almıştır. Esmâ-i hüsnâdan biri olarak muhtelif hadislerde de geçmektedir.
El- Batın ismi, Allah'ın isimlerinden birisidir. Gizli ve görünmeyen anlamına gelir. Aynı zamanda gözle algılanamayan manasına da gelmektedir.
Batın, karın bölgesi için kullanılan bir terimdir. Bu nedenle alt ve üst karın bölgesinde yer alan tüm iç organlar tüm batın usg ile görüntülenebilir.
İslamda Kur'an ayetlerinin görünür anlamlarının dışında, daha derinde gerçek anlamları bulunduğu inancı, ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınîlik, bu düşünceyi benimseyen kişiye de Bâtınî denir. Şiîlikte bu anlamları ancak Tanrı ile ilişki kurabilen masum imâmların bilebileceğine inanılır.
Kur'an ve hadislerdeki her zâhirin, açık hükmün bir de bâtını, iç yüzü, herkesin anlayamayacağı gizli tarafı olduğunu ve Kur'an ile hadislerin ancak tevil (yorumlama) ile anlaşılabileceğini iddia eden fırkalara XII. asırdan itibaren toptan verilen isim.
Anadolu'da oluşan “Anadolu Alevîliği” Bâtınî kökenlidir. Ne yazık ki, İran'da oluşan bu düşünce biçimi birtakım tarihî nedenlerle İslâm Şiîliği giysisi içinde görünmeğe başlamıştır. Yine en üzücü yanı, kimi İslâm ve Alevî yazarları, Anadolu Alevîliği'ni bilmemekte yada bilmezlikten gelmektedir.
- Her gün sabah namazından sonra 72 kere Ya Bâsit ismi zikredilir ise zikreden kişinin rızkı bollaşır. - Bâsıt adını sürekli anan kişiler şiddetli üzüntü ve kederlerinden uzaklaşarak, kederleri sevince ve neşeye dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri