e) Erkekler, secdede kollarını ve uyluklarını karınlarından uzak tutarlar ve kollarını yere değdirmezler. Kadınlar ise secdede karınlarını uyluklarına yapıştırıp kollarını yanlarına temas ettirirler.
Siz secde ederken dirseklerinizi yere yaymadan secde edin. Manası secdenin şeklinin öğretilmesi içindir.
Namaz kılan kimse, iki secde arasında veya teşehhüdde oturduğu zaman şehâdet parmağına bakmalıdır.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Secdenin sahih ve geçerli olması için secde rüknü yerine gelecek kadar (Sübhânellâhi'l-azîm diyecek kadar) ayak parmaklarından en az birinin yere dokunması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Cevap: Namaz kılarken, topukları kıyamda, birbirinden dört parmak eni kadar uzak, rükuda, kavmede ve secdede bitişik tutmak sünnettir. Halebî-i kebîrde ve Dürr-ül-muhtârda deniyor ki: “Rükuda sünnetlerden birisi de, topuk kemiklerini birbirine bitiştirmektir.”
Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. nedenlerden ötürü örfte hoş karşılanmıyorsa, bundan kaçınmak uygun olur. Çorap giyenlerin de çorapları temiz olmalıdır.
Secdede ayak parmak uçlarının yere değdirilmesinin farz olması sebebiyle secde yaparken vücudun bu kısımları yerden kesilmemeli, en azından bir ayak secde yapılan zeminle temas halinde olmalıdır.
Secdede iʻtidâl, sırtı düz tutmak, elleri yere koyup dirsekleri kaldırmak, kolları açmak, karnı dizlerden ayırmak, hâsılı secdeyi sünnete uygun yapmaktır. Secde edince elleri yere koyup dirsekleri kaldırmak gerekir. Kolları kelbin (köpeğin) oturuşu gibi yere yaymak, tenzîhen mekruhtur.
Sandalyede Namaz Kılmanın Şartları (Kadın & Erkek)
Dizlerini bükemeyen hasta kişiler, yere oturarak namaz kılabilirler. Oturarak namaz kılan kişi; rükû için az başını eğer, secde için biraz daha fazla eğer. Sandalyeye oturan kişi ise ayaklarını sehpaya veya başka bir koltuğa koyarak namazını kılabilir.
Soru: Namazda gözleri kapatmanın bir sakıncası var mı? el Cevab: Mekruhtur.
Namaz kılarken gözleri yummak mekruhtur. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyuruyor: “Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın.” Çünkü namaz kılarken secde yerine bakmak sünnettir; gözleri yummak da bu sünneti terk sayılır.
Zira Resûlullah (s.a.s.), namazda kıyam hâlinde secde mahalline bakardı (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/48; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/477). Başını çevirmeden gözünün görüş alanına giren bir noktaya bakmasında da kerâhet yoktur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/64). Buna göre, namaz kılan kimse Kâbe'ye de bakabilir.
Secdedeki duruş: Secdede el ve ayakların kıbleye doğru olması gerekir. Yukarıdaki hadis gereği burun da dahil yedi uzuv aynı anda yere değdirilir. Göğsü ve dirsekleri yere değdirmemek, büzülmeyip kolları açık tutmak ve düz durmak sünnettir.
1032- Farz ve müstehap namazların her rekâtında rükûdan sonra iki defa secde yapılması gerekir. Secde, huzu kastıyla özel bir şekilde alnı yere koymaktan ibarettir. Namazda secde halinde iki elin içini, iki dizi ve iki ayak başparmak uçlarını yere koymak farzdır. Alından kasıt farz ihtiyat gereği alnın ortasıdır.
Zira Resûlullah (s.a.s.), namazda secdeye vardığında alnını ve burnunu yere koyar, kollarını yanlarına yapıştırmaz, ellerini de omuz hizasına gelecek şekilde koyardı (Tirmizî, Salât, 86 [270]). Buna göre özürsüz olarak secdede alnın yere konulup da burnun konulmaması mekruhtur. Bununla birlikte namaz geçerlidir.
Değişiklikler, namazın sıhhatine engel olmayan bazı sünnet ve müstehaplardadır. Meselâ, kadın secdeye vardığında erkekler gibi kollarını yana açmaz, yan taraflarına iyice yapıştırır, dirseklerini de yere koyarlar, erkeklere nisbetle biraz daha alçalırlar. Secdede hem alnın hem de burnun yere değmesi gerekir.
Secdeye varırken, önce sağ, sonra sol diz, sonra sağ, sonra sol el, sonra burun ve alın yere konur. Secdeden kalkarken de bunun tersi yapılır. Yani secdeden kalkarken önce alın, sonra burun, sonra da sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz yerden kaldırılır.
Kadınlar parmaklarını açmazlar. Sırt ve baş ve düz olarak tutulur. kollar ise dik vaziyettedir. Öne doğru eğilirken de sırt ve baş hafif bir şekilde eğik olur. Eğilince de rükuda 3 defa "Sübhane Rabbiyel-azim" denir.
Bu nedenle secdenin yapılmaması namazın sıhhatine engeldir. Secdenin en mükemmel şekli iki eli, iki dizi, iki ayağı ve alın ile birlikte burun kemiğini bir bütün halinde yere koymaktır. Hanefilere göre iki ayağı secdede yere koymak farzdır. Ayakların sadece bir parmağının yere deymesiyle farz gerçekleşir.
Kadınlar çıplak ayakla namaz kılabilirler mi? Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Hanefilere göre: Kıyamda ayakların arasını dört parmak miktarı açmak sünnettir. Çünkü bu durum huşuya daha yakındır. Şafiilere göre: Kıyamda iki ayak arası bir karış kadar açılır. Özürsüz olarak ayaklardan birini diğerine bitiştirmek mekruhtur.
Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir. Erkeklerin namaz kıyafeti tüm bu yönergelere uygun olmalıdır.
Bilerek ve kasdî olarak yapıldığı zaman belki ibadetin faziletine bir eksiklik getirse de, esas itibariyle namazın kendisine, sıhhatine bir zarar vermez. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh kabul edilir ama bu secdeyi göremeyecek kadar karanlık için geçerlidir. Özellikle de camii dışı, ev dışı için bu durum söz konusu. Mesela kırda namaz kılıyorsun. Önünde yılan, akrep, böcek olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri