Kadınlarda İnfertilite (Kısırlık)
Kadınlarda görülen infertilitede en sık rastlanan sebepler arasında tüp tıkanıklığı, endometriozis (çikolata kisti), yumurtlama bozuklukları, polikistik over sendromu, erken menopoz gibi nedenler bulunuyor.
Bekar kadınlarda kanda yapılan birkaç testle kısırlık anlaşılabilir. Östrojen, LH, FSH, AMH düzeylerine bakılması, ultrason ile yumurtalık ve rahim kontrolü ile kısırlık tanısı konulabilmektedir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Kadınlarda kısırlığın başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Hamile kalamamak: Bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi kısırlığın ilk belirtisidir. 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay boyunca gebelik elde edilemezse kısırlıktan şüphelenilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Adet düzensizliği sebebi olarak hormonal nedenler, polikistik over hastalığı ya da menopozal durum tespit edildiğinde kadınlarda kısırlık da görülebilir. Tiroid bezi problemleri ve prolaktin yüksekliği ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Polikistik over hastalığı yumurtlama sorununa yol açarak kısırlığa neden olabilir.
Kadınlarda kısırlık testi
Kadınlarda regl döngüsünün ilk günü yapılan hormon düzeyi kontrolü, regl başlamadan birkaç gün önce rahmin iç yüzeyinden alınan endometriyal biyopsi örneği ve ultrasonografi ile yumurtalık gelişimi incelenerek sağlıklı yumurtlama işlemi hakkında bilgi sahibi olunur.
Doğum uzmanları/jinekologlar (OB/GYN'ler) kadınların üreme sağlığı konusunda uzmandır. Hem erkekleri hem de kadınları kısırlık açısından değerlendirebilir ve kan testleri, ultrasonlar ve semen analizi gibi temel testleri yapabilirler. Bir üreme endokrinologu, kısırlık ve hormonal bozukluklara odaklanan bir uzmandır.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Erkeklerde ve kadınlarda bekarken kısır olup olmama durumunum anlaşılması için test yapılabilir. Erkeklerde bekarken sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri uygulanır. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi ile kısırlık testi yapılabilir.
Kısır olan bir erkeğin normal şartlarda baba olması mümkün değildir. Ancak günümüzde yardımcı üreme teknikleri sayesinde menisinde sperm bulunmayan, sperm sayısı az olan, spermleri hareket edemeyen erkekler de baba olabilmektedir.
Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda D vitamini eksikliğinin kısırlığa neden olabildiği gösterilmiş ve bu yönde gereken bilimsel çalışmalar ve testler gerçekleştirilmiştir.
Kısır çiftlerin yarısından fazlası, 24 ay içerisinde kendiliğinden çocuk sahibi olabilmektedir.
Kısırlığa neden olabilecek üreme fonksiyonu bozukluklarını tespit etmek için kadınlarda ultrasonografi ile görüntüleme, kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler; erkeklerde ise sperm sayımı ve yine kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler uygulanabilir. Bu testlerin sonucunu bekar veya evli olmak değiştirmez.
Bu durumda eğer bir yıl veya daha uzun süredir hamilelik elde edilememişse kısırlık yönünden bir değerlendirilmeye gereksinim vardır. Ancak eğer kadının yaşı 30 veya üzerinde ise 6 aylık bir korunmasız ilişki sonrasında hala gebelik olmamışsa doktora baş vurmalıdır.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Sperm testi fiyatı güncel fiyatı laboratuvarlar ve hastanelerde 900 TL – 1500 TL aralığında değişkenlik göstermektedir. Sperm testi fiyatı bakılan yöntem ve laboratuvara göre değişkenlik göstermektedir. Sperm testi odası bulunan tüm şubelerimizde sperm testi örneği verilebilmektedir.
Adetin 2-3. günlerinde FSH ve E2 düzeyleri değerlendirilmektedir. Bu testlerle yumurtalık fonksiyonu hakkında bilgi edinilmektedir. FSH değerlerinin 15 mIU/mL'den fazla olması yumurtalık rezervindeki belirgin kaybı işaret eder ve daha hızlı değerlendirmeyi, tedavi sürecini gerektirmektedir.
Adet düzensizliğinin yaygın nedenleri hamilelik gibi hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, rahim içi ve yumurtlama sorunları, miyo ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar, travma, stres ve ilaç kullanımıdır. Normalden çok daha ağır ya da hafif bir şekilde adet kanaması görülebilir.
Aşırı Adet Sancısı Kısırlık Belirtisi Mi? Dismenore, adet sırasında yoğun ağrı ve sancıları ifade eder. Aşırı adet sancısı dismenore doğurganlığı etkilemese de, doğurganlık sorununun belirtisi olabilir.
Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri