Çocukların ihmal ve istismara uğramasına etki eden faktörler arasında ebeveynlerin, bireysel özellikleri, depresyon-anksiyete, düşük tolerans, kendine güven zayıflığı, kendi ana-babasıyla gü- vensiz bağlanma, aile içi anlaşmazlıklar ve sosyal destek zayıflığı öne çıkmaktadır.
Tabloda belirtildiği gibi, genç yasta anne baba olmak, ebeveynlerden birinin yada her ikisinin de yokluğu, istenmeyen gebelik, erken yaşta şiddete maruz kalma, kültürel normlar, engelli olma gibi faktorler istismar ve ihmal için önemli risk faktörleridir.
Ailelerin çocukluk dönemindeki istismar öyküsü, eşler arası anlaşmazlıklar, ebeveynin alkol ya da madde kullanması, olumsuz yaşam olayları, tek ebeveyn olma, ebe- veynin sağlık durumunun kötü olması, düşük eğitim seviyesi, düşük gelir düzeyi ebeveynlerin çocuklarını istismar etmelerine yol açmak- tadır.
Fiziksel istismar ve ihmali etkileyen diğer sosyal faktörler yetersiz sağlık bakımı ve sosyal servisler, ayrıca geniş ailelere ve topluluklara destek eksikliği olarak bildirilmiştir1. Fiziksel cezalandırmanın kültürel olarak yer edinmiş olması, istismar olgularının alt yapısını oluşturmaktadır12.
İlgili 22 soru bulundu
Araştırma sonucunda, çocuk cinsel istismar vakalarında aile içerisindeki ihmalkâr ve ilgisiz ebeveyn davranışlarının, sevgi ve şefkat eksikliğinin, aile içi şiddetin, ekonomik sıkıntıların, ailedeki bireylerin alkol ve uyuşturucu kullanmalarının etkili olduğu görülmüştür.
İstismara bağlı ölüm nedenleri sıklık sırasıyla süt çocuklarında sallanmış bebek sendromu, künt travma ve boğulma, 1-4 yaş arasında künt travma, sallanmış bebek sendromu, boğulma ve ihmal, dört yaş üzerindeki çocuklarda ise künt travma, sallanmış bebek sendromu, boğulma ve zehirlenmelerdir21.
En sık söz edilen duygusal istismar yöntemleri; hakaret etmek, alay etmek, lakap takmak, tehdit etmek, bağırmak, fikrini sormamak, baskı yapmak, küçük düşürmek, suçlamak, başkalarıyla kıyaslamak şeklindedir (Türkiye'de Çocuk İstismarı, 2010:18).
Ancak 5237 sayılı TCK`da sarkıntılığa 102 ve 103. maddelerde yer verildiğinden bedensel temasla işlenmesinde zorunluluk bulunmaktadır. Bedensel temas içermeyen cinsel organ gösterme, öpücük ve laf atma gibi davranışlar 5237 sayılı TCK`nın 105. maddesinde düzenlenen cinsel taciz suçunu oluşturacaktır.
Çocukların ihmal ve istismara uğramasına etki eden faktörler arasında ebeveynlerin, bireysel özellikleri, depresyon-anksiyete, düşük tolerans, kendine güven zayıflığı, kendi ana-babasıyla gü- vensiz bağlanma, aile içi anlaşmazlıklar ve sosyal destek zayıflığı öne çıkmaktadır.
İstismar, fiziksel, duygusal ve cinsel olarak üç şekilde karşımıza çıkabilir, ihmal ise fiziksel ve duygusal ihmal, tıbbi bakım ihmali olarak 3'e ayrılır. Fiziksel istismar, 18 yaşın altındaki çocuk ve gençlerde bakım veren kişilerce oluşturulan fiziksel hasar, yaralanma veya yaralanma riski olarak tanımlanır.
İstismar ve ihmali birbirinden ayıran en önemli fark ise istismarın aktif, ihmalin ise pasif olgu olmasıdır. İstismar ve ihmal fiziksel, duygusal ve cinsel olmak üzere üç ana grup altında toplanmaktadır. Ayrıca bunlara daha sonra internet ve ekonomik istismarda dördüncü ve beşinci bir boyut olarak eklenmiştir.
Çocuğa yönelik ihmal çağrılarında Alo 183 Hattı olarak vaka hakkında detaylı bilgileri alarak vakanın bulunduğu ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinde görevli Acil Müdahale Ekip Sorumluları ile irtibata geçilerek vaka iletilmektedir.
Aile içi istismara tanık olan çocuklarda, davranış bozukluğu ve gelişmede gerilik görülebilir. Aile içerisinde çocuklar şiddetten çok fazla etkilenmektedir. Aile içinde şiddete tanık olan çocuk, korkusunu, kızgınlığını, üzüntüsünü göstermeme çabası içerisine girebilir.
Dışarıda gördüğünüz ya da yakınınız olan bir çocuk yürüme ve oturmada zorluk çekiyorsa; Üstü başı yırtılmış, lekeli ya da kanlıysa; Genital bölgesinde acı, şişkinlik, kızarıklık, kanama ya da kaşıntı varsa; İdrar yaparken acı çekiyorsa cinsel istismara uğramış olabilir.
Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu için mağdurun 15 yaşını doldurmuş olması gerekir. Reşit olmayan biriyle kendi rızasıyla cinsel ilişki 15 yaşını doldurmamış kişinin cinsel ilişkiye girme konusunda sözde rızası olsa bile reşit olmayanla cinsel ilişki suçu değil çocuğun cinsel istismarı suçunu oluşturacaktır.
15-18 yaş grubunda iki çocuğun cinsel ilişkiye girmesi halinde de reşit olmayanla cinsel ilişki suçu meydana gelir. Ancak, Yargıtay uygulamada 15-18 yaş grubunda iki çocuk arasında gerçekleşen cinsel ilişkide kız çocuğunu mağdur, erkek çocuğunu ise fail olarak kabul etmektedir.
İddiaya göre yumurtlayarak üremeden cinsel ilişkiyle üremeye geçen ilk canlı, 385 milyon yıl önce İskoçya sularında yaşayan bir balık türüydü. "Mikrobrakiüs dicki" adlı bu yabani balık türünün yaklaşık 8 santimetre uzunlukta olduğu ve diğer balıklardan farklı olarak "ek uzuvlarının bulunduğu" belirtiliyor.
Çocuğun duygusal ihtiyaçlarını görmezden gelme, duygusal ihtiyaçlarına saygı göstermeme, duygusal alışverişte bulunmama, çocuğun duygularını önemsememe, çocuğun fiziksel yakınlık kurmasına, sarılmasına izin vermeme davranışları duygusal ihmale örnektir.
Cinsel istismarın da ergenlik ve erişkinlik döneminde çok ciddi sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Sıklıkla anksiyete, depresyon, özgüven eksikliği, madde bağımlılığı, olumsuz duygusal yaşamlar ve cinsel işlev bozukluğu şeklinde tablolar görülmektedir.
Duygusal ihmal, çocukların anne ve babaları ya da onlarla ilgilenen kişiler tarafından yok sayılmasıyla ortaya çıkan bir problemdir. Çocukları duygusal ihtiyaçlarına karşılık verilmeyen bu tarz davranışlar istismar olarak da değerlendirilir.
İstismar eden partnerin tutum ve düşüncelerini içselleştirebilir. Zamanla bu durum kişide uyku bozukluğu, sosyal ortamdan kendisini izole etme, yeme tutumunda bozulmalar gibi belirtilere, depresyon anksiyete, panik atak gibi patolojilere neden olabilmektedir.
Vücudu aşırı derecede zayıf düşmüşse, Kendi kendine zarar veriyorsa, Alkol ve diğer uyuşturucuları kullanıyorsa, Evinde ona bakan kimse bulunmadığını belirtiyorsa çocuğun ihmale maruz kaldığını düşünebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri