Ayrıca yüzüklerini orta parmağında kullananların liderlik yeteneği olan ve kendileri ile mutluluk duyan kişiler olduğu da söylenir. Dünya yıldızı Marilyn Monroe'nun da yüzüklerini genellikle orta parmağına taktığı bilinmektedir.
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir. Türk toplumunda tektaş yüzük ile kadınlara evlenme teklifinde bulunulur.
Evlilik yüzükleri, sol elde yüzük parmağına takılır. Nişan döneminde kullanılmaya başlanan evlilik yüzükleri, ilk olarak sağ el yüzük parmakta kullanılır. Farklı gelenek ve kültürlerde değişiklik gösterse de genellikle evlilik akdinin gerçekleşmesi sonrasında yüzük, sağ elden sola geçer.
Kişiler nişanlandıkları zaman yüzüklerini sağ ellerinin yüzük parmağına takmaktadır. Kişiler evlendikleri zaman bu yüzükler sağ elden sol el yüzük parmağına geçmektedir. Son zamanlarda kişiler yüzükleri daha farklı şekillerde de kullanmaktadır. Son zamanlarda gümüş yüzükler çok kullanılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağındaysa o kişi nişanlı veya sözlü, sol parmağındaysa da evli olduğunu simgeler. Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tek taş takacak kişiler sağ el dördüncü parmağa takarken, alyans, evliliği simgelediği için sol elin yüzük parmağına takılması uygun görülmektedir.
Alyans Hangi Ele Takılmalıdır? Evlenen çiftler evli bulunduğu sürece yüzük takarlar. Bu yüzük hem erkek hem kadın için sol elin yüzük parmağına takılmaktadır.
Orta parmağa yüzük takmak caiz midir? Selamünaleyküm. Orta parmağa yüzük takmak haram değildir.
Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir. Ancak bu şart değildir. Dini İslam olan kişiler buna uygun hareket etmeseler bile günah olmaz.
Bu sembolizm, uzun yıllardır birçok kültürde yerini korumaktadır. Öte yandan evlilik teklifi, henüz evlilik bağının gerçekleşmediği bir aşamayı temsil ettiği için teklifte sunulan pırlanta tektaş yüzük sağ elin yüzük parmağına takılır.
Bu kişiler, arkadaş ilişkilerinde ılımlı tavırları ve sıcacık samimi yaklaşımları ile çok iyi birer dostturlar. Ayrıca yüzüklerini orta parmağında kullananların liderlik yeteneği olan ve kendileri ile mutluluk duyan kişiler olduğu da söylenir.
Baget yüzükler ellerin yüzük parmaklarına takılabilir. Evlenmeden önce sağ elin yüzük parmağı tercih edilirken evlendikten sonra sol elin yüzük parmağı tercih edilebilir. Sağ ele baget yüzük takılması nişanlı veya sözlü anlamı taşır. Sol ele takılması ise kişilerin evli olduğu anlamına gelir.
Tektaş yüzüğün hangi parmakta takılacağına karar vermek ise kişisel tercihlere bağlıdır. Genellikle, tektaş yüzüklerin en çok sol elin orta parmağına veya yüzük parmağına takıldığı görülür. Ancak bazı toplumlarda nişan yüzükleri sağ elde takılabilir.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Eskiler, yüzük parmağından geçen bir damarın direkt kalbe bağlandığına inanıyordu. Bu damarın geçtiği sol parmağa da sonsuzluğun simgesi olarak yüzük takıyorlardı. Şurada Paylaş! Ancak bu eski ve yanlış bir inanış çünkü sol eldeki yüzük parmağında, kalbe giden herhangi bir damar bulunmuyor.
İşaret parmağına yüzük takanların genel olarak megolaman bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Sağ el işaret parmağına yüzük takılması güce duyulan özlemi ifade eder. Genelde takdir görmek isteyenler sağ el işaret parmağına yüzük takar. Sol el işaret parmağı ise çoğunlukla kendini güçlü hissedenlerin tercihi olmuştur.
Eski Romalılar, sol elin 4. parmağına aşk damarı manasına gelen Vena Amoris demişler ve bu yüzden alyanslarını bu parmağa takmayı adet etmişler. Eski zamanlarda Hristiyan düğünlerinde gelinin sol elinin ortasındaki 3 parmağa da baba, oğul ve kutsal ruhu temsilen 3 yüzük takılırmış.
yahudiler ise evlilik yüzüklerini işaret parmaklarına takmayı tercih ediyorlar.
Eğer yüzük sol elinde ise taharetleneceğinde parmağından çıkarmalıdır (Ibn Abidin, a.g.e., V, 317). Yüzük, her iki elin her hangi bir parmağına takılabilir. Ancak, küçük parmağa takılması sünnettir (Ibn Abidin, a.g.e., V, 316; Kamil Miras, Tecrid Tercemesi, XII, 108).
Sual: Evlilik yüzüğü takmamanın, dini nikah için bir mahzuru olur mu? Yüzük takmamak daha iyidir. Evlilik yüzüğü diye bir yüzük yoktur. Kadın takarsa, başka erkeklere göstermesi haram olur.
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
Diyanetin de bu konu hakkında fetvası bulunuyor. Erkeğin altın takması 4 mezhepte de haram olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadisi şeriflerde şöyle buyurmuştur; '' Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir.'' Peki erkeğin altın takması neden haramdır?
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Günümüzde de evlilik yüzüğü sol eldeki dördüncü parmağa takılmaya devam eder. Geçmişi Eski Mısır'a uzanan evlilik yüzüğünün tarihi bir hayli eskidir. Bu yüzük iki halkanın birleşmesi ile oluştuğu için evlilik yolunda birleşen iki çiftin de sembolü olmuştur.
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri