Kan vücudumuzda kalırken oksijene maruz kalma yoluyla oksitlenir ve kırmızıdan kahverengiye ve nihayetinde siyaha dönüşür. Genellikle bu siyah akıntıyı adet döneminin başında veya sonunda görürsünüz, ancak herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Yine de endişelenmeyin.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir. Adet döneminde kanın vücuttan çıkması uzun sürerse oksijene maruz kalma süresi arttığı için kahverengi kanama şikayetleri olacaktır.
Erken Kanama: Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünden birkaç gün önce görülür ancak bazı kişiler bu iki tür kanamayı karıştırır. Erken kanamanın yerleşme kanamasına işaret ettiğini bilin. Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir.
Örneğin beyaz veya berrak akıntı genellikle normal kabul edilirken, sarı veya yeşil renkte akıntı enfeksiyon belirtisi olabilir. Kahverengi lekelenmeler bazen menstrüel döngü ile ilişkilendirilirken, gri veya kötü kokulu akıntı bakteriyel vajinozis gibi enfeksiyonları işaret edebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Adetin başlangıcında veya sonunda oluşan kahverengi akıntı normal kabul edilir. Ancak bazı durumlarda kahverengi akıntı, kadınların üreme sisteminde oluşan bir soruna işaret eder. Bu sorunlar arasında enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler, rahim içi araçların kullanımı ve bazı kanserler bulunabilir.
Sarı veya Yeşil Renkli Akıntı
Yoğun kıvamlı ve kötü bir kokuyla beraber görülen sarı ya da yeşil renkli bir akıntı anormal bir durumu işaret eder. Bu durum genellikle bakteriyel enfeksiyon yaşanması durumunda görülür.
Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkması nedeniyle kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir. Regl kanamasından daha az ve kısa süreli olan implantasyon kanaması kadınların yüzde 25'inde görülebilir.
Siyah yada kahve telvesi gibi olmuş görünüm eskimiş kanı gösterir. Yani kanama bitmiş ama rahim içinden en dışarı pedinize gelene kadar geçen süre de kan eskime nedeniyle koyu renk almaktadır. Korkulacak bir durum değildir. Uzun süren veya ara kanama şeklinde lekelenmeler olması durumda muayene olabilirsiniz.
Hamile olan kişilerin dörtte biri, embriyonun rahim iç tabakasına yerleşmesi sonucunda yerleşme kanamasını yaşayacaktır. Sadece çok az miktarda kan olduğu için vajinal bölgeden geçmesi daha uzun sürebilir, siyah adet kanı hamilelik belirtisi olabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyonlar
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar kahverengi vajinal akıntıya neden olabilir. Diğer yandan vajinal akıntının rengi farklı ve kötü kokulu ise, kahverengi akıntı vajinal enfeksiyon belirtisi olabilir.
Adet öncesi dönemde kahverengi vajinal akıntı, bazı kadınlarda görülebilen bir durum. Ancak bu akıntının yanı sıra bazı şikayetler söz konusuysa endometriozis hastalığından şüphelenilebilir.
Kimya derslerinden hepimizin bildiği gibi kan belli bir süre oksijen ile temas ederse rengi kahverengiye döner. Adet döneminde, adet daha başlamadan önce, endometriyum (rahim duvarı) tam dökülmeden önce ufak bir kanama olursa ve bu kanama vajinada bir süre bekleyip oksijenle temas ederse kahverengiye döner.
Doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçların yan etkileri de ciltte kahverengi leke oluşumuna neden olabilir. Kahverengi lekelenmeler genetik yatkınlığı olan kişilerde de görülebilir. Stres, karaciğer hastalıkları, seboreik keratoz ve hormonal bozukluklarda ciltte kahverengilere sebep olabilir.
Adet öncesi veya sonrası dönemlerde kahverengi vajinal akıntı görülebilir. Bu, normal fizyolojik bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak kız çocuklarında kahverengi vajinal akıntıda bazı sorunlardan şüphelenilebilir. İleri yaştaki kadınlarda kahverengi vajinal akıntı, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Adet öncesi pembe veya kahverengi akıntı gebeliğin erken bir belirtisi olabilir. Halk arasında üstüne görme olarak da bilinen implantasyon kanamasının rengi genellikle kahverengidir. Döllenmiş yumurta rahim zarına girdiğinde rahim duvarına yerleşir ve bu sırada bu bölgede hafif zedelenme yaratabilir.
Koyu Kahverengi Kan
Bu durum, vücudun regl döneminde döllenmemiş yumurtaları ve rahim astarını atmaya çalıştığı bir sürecin bir parçasıdır. Genellikle regl dönemi başlangıcında ve sonunda, kahverengi kanama görülebilir. Kahverengi adet kanamasının nedeni, kanın rahim astarından uzun süre beklemiş olmasıdır.
Yerleşme kanamasının regl kanamasından farkı rengi ve kıvamıdır. İmplantasyonun rengi regl kanamasından farklıdır. Genellikle yerleşme kanaması koyu renkte, soluk pembeye veya kahverengiye yakın olur.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Vajinadan su gibi akıntı gelmesi bir belirti mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Sık gelen belirgin akıntılar hamileliğe işaret edebilir. Bu akıntılar beyaz ve süt kıvamlıdır.
Yerleşme kanamasının nedeni, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunurken çevredeki dokuların hafifçe zarar görmesi ve kanamaya neden olmasıdır. Kanama miktarı genellikle çok azdır ve renk kahverengi veya pembe olabilir.
Vajinal akıntının birden fazla nedeni vardır. Genel olarak üşütme, doğum kontrol hapları, şeker hastalığı, bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonu gibi sebeplerden kaynaklanabilir.
Vajinada bu akıntının hormonlarla kontrolü ile yumurtlama döneminde çekince uzayan, sümüksü, yumurta akı benzeri bir yapıya dönüşür. Bu sayede yumurtlama tespiti bile sağlanabilmektedir. Bu yumurtlama dönemindeki değişiklik sayesinde, spermin yumurtaya ulaşması kolaylaştıran bir rol de oynamış olur.
Erken gebelikte akıntı genellikle beyaz ve krem rengindedir. Ancak her kadının vücudu farklı olduğundan bu durum kişiden kişiye değişebilir. Erken gebelik testi ilişkiden kaç gün sonra yapılır? Erken gebelik testi ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri