Taze erik, şeker hastalığı olan kişilerin tüketmesi için şiddetle tavsiye edilen bir besin türüdür. Her erik için 20 ila 25 arasında düşük bir glisemik indeks içerir ve kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Toplumda yanlış inanışlara bağlı beslenme bilgileri hem diyabetli kişilerde hem de şişmanlığın tedavisinde sağlığa olumsuz sonuçları doğurabilmektedir. Bunlardan en belirgin olanlarından biri de ekşi elmanın kanda şekeri yükseltmeyeceği veya kalorisinin daha az olduğu ile ilgili yanlış bilgidir.
100 gram eriğin içinde 9.92 gram şeker vardır.
Böbreklerin dinlenmesini sağlar. İştah açıcıdır. Kan şekerini düzenler. Romatizma ve kireçlenmede etkilidir.
Yeşil erik, glisemik indeksi düşük bir meyve olması sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine destek oluyor ve tüketimi sonrasında kan şekeri daha dengeli bir şekilde yükselebiliyor. Muz, üzüm, kavun, karpuz gibi meyvelere göre kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Taze erik, şeker hastalığı olan kişilerin tüketmesi için şiddetle tavsiye edilen bir besin türüdür. Her erik için 20 ila 25 arasında düşük bir glisemik indeks içerir ve kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Yeşil eriği tuzsuz ve porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketilmesi hakkında uyarılarını sürdüren Akgöz, 'Yeşil erik glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini aniden yükseltmez. Bu nedenle diyabet hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
100 gram eriğin içinde 9.92 gram şeker vardır.
6) Kan Şekerini Dengeler
Meyvelerde bulunan doğal şeker yeşil erikte de yer alır. Kan şekerini ve tansiyonu dengeleyerek gün içindeki ani şeker düşüşünü önler. Ara öğünlerde rahatlıkla yeşil erik yiyebilirsiniz.
Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor. Eriğin 100 gramı ortalama 46 kaloriye sahiptir. Yeşil eriği mevsiminde tuzsuz olarak günde 1 porsiyon tüketebilirsiniz.
Mürdüm eriği : 4 taneyi aşmayın!
Ancak kuru mürdüm eriğinde şeker içeriği yükseldiğinden, insülin direnci ve diyabet hastalarında tazesinin tüketilmesi daha sağlıklı olmaktadır.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Şeker oranında aşırı boyutlara varmayan sarı erik hem kilo kontrolü isteyenler için hem de tip 2 (insülin kullanmayan) diyabet hastaları için dengeleyici bir meyvedir. Glisemik indeks bakımından yüksek oranlara sahip olmayan sarı erik kan şekerini de dengede tutar. Kilo kontrolü için birebirdir.
Eriğin 1 porsiyonu 2 adettir, sadece 30 kalori içerir. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcıdır bu bağlamda Tip 2 diyabete yakalanma riskini düşürür.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Greyfurt, elma, böğürtlen, çilek ve ahududu gibi meyveler şeker bakımından düşüktür. mango, kiraz, karpuz, muz ve üzümlerin tümü doğal şeker bakımından nispeten yüksek diyebiliriz.
Erik: Taze erik, şeker hastalığı olan kişilerin tüketmesi için şiddetle tavsiye edilen bir besin türüdür. Erik başına 20 ila 25 arasında düşük bir glisemik indeks içerir ve kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Avrupa grubu eriklerin içinde en çok tercih edilen çeşit edilen ve yetiştiriciliği yapılan Stanley erik türüdür. Japon grubu erikler pazarda ve halk arasında İtalyan eriği olarakta bilinirler. Çoğu kendine kısır veya kısmen kendine verimli olduğundan tozlayıcıları ile birlikte dikilmeleri zorunludur.
Yeşil erik tükettiğinizde kan şekeri düzeyleri olumlu etkilenir. Erik yedikten sonra kan glikozu orta seviyede seyretmektedir. Kan şekeri ne kadar dengeli seyrederse kilo vermek o kadar dengeli ve sürekli olur. Yeşil erik yüksek miktarda antioksidan içerdiği için, beyin ve kanda yağ iç zarının zarar görmesini önler.
6) Kan Şekerini Düzenler
Leblebi protein içeren ve kan şekerini dengeleyen bir besindir.
Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Lif bakımından zengin leblebi, diyabet hastalarına sağladığı bu faydaların yanı sıra buğday yerine tüketildiğinde de tokluk kan şekeri seviyesinin düşmesine de etki eder. Beyaz leblebi şekeri yükseltir mi diye sorulacak olursa; yükseltmez, diyabet hastalarına genelde sarı leblebi tüketmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri