Vajinal enfeksiyon (vajinit), en temelde vajinanın iç kısmını tamamıyla kaplayan mukoza dokusunun iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma bakteri, mantar ya da diğer mikroorganizmalar nedeniyle gerçekleşebilir. Diğer yandan kullanılan hijyen ürünleri, giysiler gibi faktörler de vajinite sebep olabilir.
Tedavi vajinal akıntıya neden olan faktörlere göre değişiklik gösterir. Örneğin, akıntı maya enfeksiyonlarına bağlı ise genellikle krem veya jel formunda vajinaya uygulanan antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Bakteriyel vajinozis tedavisinde ağızdan antibiyotik verilir veya antibiyotikli kremlerle kullanılır.
Vajina iltihabı, diğer adıyla vajinal enfeksiyon veya vajinit olarak adlandırılır. Kadın üreme sisteminin önemli bir parçası olan vajinada gözlenen bu durum, çeşitli mikroorganizmalardan veya bakterilerden kaynaklanarak vajinadaki floranın bozulmasına yol açar.
Vajinal mantar hastalığı tedavi edilmezse makata kalçalara yayılım gösterebilir. Tedavide daha da geç kalınırsa kronik - tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Bu nedenle tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi vajinal mantar enfeksiyonları içinde önemlidir.
Rahim iltihabı dişi üreme organlarının bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan bakteriler vajinadan rahme, fallop tüplerine veya yumurtalıklara yayıldığında ortaya çıkar. Genellikle hiçbir belirti veya semptom göstermez.
İlgili 17 soru bulundu
Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Vajinal bir mantar enfeksiyonunu tedavi edildiğinde birkaç gün içinde şikayetleriniz hafifletebilir. Daha ağır enfeksiyonlarda, 2 haftaya kadar sürebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları, genellikle cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmez.
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Vajinal enfeksiyon 'lara neden olan faktörlerden kaynaklanabildiği gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan mikro organizmalardan da kaynaklanabilmektedir. Muhtemel sebepleri Gonore (bel soğukluğu) ve Klamidya cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile vajinal enfeksiyon ajanlarının bu bölgeyi enfekte etmesidir.
Rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanan vajinal akıntı vajinayı temiz ve nemli tutan ve enfeksiyondan koruyan bir sıvı veya mukustur. Günde 1 ila 4 ml kadar vajinal akıntı olması normal ve düzenli bir durum olarak kabul edilir.
4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Hafif enfeksiyonlarda vajinaya fitil uygulaması, vulvaya krem uygulaması şeklinde tedavi önerilmekte, daha ağır enfeksiyonlarda veya fitil kullanamayanlarda ise tek dozlu ilaçlarla tedavi çoğu durumda başarılı olmaktadır.
koku ve kaşıntı için sirkeli suyun iyi geldiğini gösteriyor. olacaktır. maya enfeksiyonlarını önlemek için önerilir. yalnızca doktor tavsiye ederse, dikkatli kullanılmalıdır.
Vajinal mantar, nadiren erkeklere de bulaşabilir. Bu nedenle cinsel birliktelik yaşayan kadınlar, vajinal mantar tedavisi olurken partnerlerine de tedavi uygulanması mutlak gerekli değildir.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir.
Antibiyotik kullanıldığı süre içinde bol yoğurt yenmesi ve günde iki kez vajinaya bir çay kaşığı yoğurt sürülmesi (yoğurt vajinal floranın düzelmesine yardımcı olur), Karbonhidratların, özellikle şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması.
Endometrium kanserinde menopoz sonrası görülen herhangi bir kanama, adet gören kadınlarda adet arasında kanama veya adet süresinin uzaması, anormal kanlı olmayan bir akıntı, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı gibi bulgu ve belirtiler görülebiliyor.
Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri