Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır. Ama psikolojini bozacak kadar kötüyse aldırabilirsin” dedi.
Fıkıh kitaplarına baktığımızda şu hükmü görmekteyiz:
– Kadını çirkinleştiren yüzdeki tüyler alınır. Erkeklerde görülen sakal, bıyık gibi şeylerin kadınlarda görülmesi halinde; alınması câizdir.
Kadınların, kaşlarını almaları, inceltmeleri caiz değildir. Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir. Erkeklerin de, bacaklarındaki, göğüs veya sırtlarındaki kılları, ihtiyaçsız almaları caiz olmaz.
Ama kaşları yada normal ayva tüylerini yolmak ya da yoldurmak kesinlikle haramdır. Meselâ Nevevî, sakalı, bıyığı altdudak altı tüyleri biten kadınları bu tüyleri yolması lânetten müstesnadır.
Kaş aldırmak, kaşa şekil vermek günah mı, haram mı soruları her dönemde İslam alimlerine sorulmuş olan sorular arasındadır. Kaş almak hakkında Diyanetin son açıklaması şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: "Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır.
İlgili 22 soru bulundu
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
Malikîlere göre, -erkek olsun, kadın olsun- güzelliği bozan, insanı rahatsız eden bedendeki bütün kılların temizlenmesi caizdir. Kocanın hoşlanmadığı kılların temizlenmesi ise, kadına vaciptir. (Cezerî, el-Fıkhu ala'al-mezahibi'l-arbaa-, II/45).
Doğru yöntemle ve özenli uygulamalarla alındığı takdirde yüz tüylerini almanın bir zararı yoktur. Yüz tüyleri koyu renkli, kalın ve uzunsa estetik olarak rahatsız edebileceği gibi makyaj yapmayı zorlaştırır, sürülen krem veya serumlar cilt yüzeyine daha az etki eder, cilt altına ise ulaşamaz.
Yüzünüzdeki tüylerden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız seçeceğiniz en etkili yöntem lazer epilasyon olacaktır. Yüze lazer epilasyon, kısa sürer, büyük bir acı ve ağrıya neden olmaz. Uygulama öncesinde yüz bölgesindeki tüyler kısaltılır, uygulama bölgesine jel sürülür ve uygulamaya başlanır.
Sir ağdalar, yüz için kullanılan tüy alma yöntemlerinde sıklıkla tercih edilen bir seçenektir. Diğer yöntemler arasında; epilasyon, lazer, tüy dökücü krem, ip, ağartma ya da elektroliz sayılabilir. Yüzünüzde veya çevresinde bulunan istenmeyen tüylerden kurtulmak için farklı seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.
Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur. Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek sünnettir.
Lazer epilasyonda hedef kıl köküdür, lazer ışını kıl kökünde tahribata neden olur. Kıl kökü derinin birkaç milimetre altındadır, süt bezleri ise çok daha derindedir. Meme üzerine yapılan lazer epilasyon, süt bezlerine zarar vermez.
(bk. Zuhaylî, el-Fıkhu'l-İslamî, 1/311). Şafii mezhebine göre, burun kıllarını çekmek mekruhtur. Eğer fazla uzadıysa, -makasla- keserek kısaltmak sünnettir.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır. Ama psikolojini bozacak kadar kötüyse aldırabilirsin” dedi.
Giderilmesi gereken kılları almak için ağda, epilasyon veya lazer uygulamalarında dinen bir sakınca yoktur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki o da bu işlemin başkaları tarafından yerine getirilmesi ve mahremiyet meselesidir.
Epilasyon uygulamasında kadınların mahremi olmayan erkeklere bu uygulamayı yaptırması, caiz değildir. Çünkü bu durum bir hastalık hâli veya bir zaruret hâli değildir.
Ağdayla yüzdeki tüyleri almak
Evde epilasyon yapmak ve yüzdeki istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmak isteyenler için ağdayı öneririz. Ağda yapmak en uzun süreli pürüzsüz görünümü sağlar. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğin ağda bantlarıyla kaş, bıyık, boyun, yanak ve kulak önü tüylerinden kolayca kurtulabilirsin.
ÜNLÜLER TÜYLERİNİ NASIL ALIYOR? Elbette ünlülerin hepsinin tüylerinden nasıl kurtulduğunu bilmemiz mümkün değil ancak birçok ünlünün lazer epilasyondan yararlandığını söyleyebiliriz. Ağda ve benzeri geçici çözümler yerine kalıcı bir şekilde tüylerinden kurtulmak isteyenler lazer epilasyonu tercih etmektedir.
Merhabalar, çene altındaki kıllara lazer epilasyon yapılır. Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm vücut bölgelerine (göz kapağı dışında) uygulanabilir. Buz Lazer etkili ve kalıcı sonuçlara sahip yenilikçi bir sistemdir. Patentli soğutma sistemi sayesinde ağrısız bir lazer epilasyona olanak tanır.
Kaş usturasının uç kısmında bulunan jilet kısmı ile tüylerin temizlenmesi sağlanırken tüylerde çoğalma ya da kalınlaşma meydana gelmez. Eğer kaşlarınızın kalınlaşmasını ve gürleşmesini istiyorsanız kaş usturası ile daha sık uygulama yapmanız ve bakım yağları ile kaşlarınızı beslemeniz gerekir.
Hirsutizm kadınlarda yüz, göğüs ve sırt gibi bölgelerde erkek benzeri koyu kalın kılların aşırı büyümesine neden olan bir durumdur. Genellikle başta testosteron olmak üzere aşırı miktarda erkeklik hormonlarından (androjenler) kaynaklanır. Tedavisinde kişisel bakım yöntemleri ve etkili tedavi seçenekleri mevcuttur.
Selamünaleyküm. Kıl temizliğinde gerekli olan ön tarafın temizlenmesidir. Makat temizliği konusunda emredici bir nas yani âyet veya hadis yoktur.
Temizlenme amacıyla bile olsa kuaföre giderek özel bölge (bikini bölgesi, genital bölge) ye ağda ya da lazer epilasyon uygulamak günahtır. Kadın arzu hissetsin ya da hissetmesin diğer kadının diz kapağı ile göbek arasına bakması haramdır.
İnsan bedenine zarar vermeyen lazer vb. tüm kıl/tüy alma yöntemlerini uygulamak şer`en caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri