İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
Evlilik akdi, aile reisliği dışında karı-kocaya eşit hak ve sorumluluklar yükler. Nitekim Allah: “Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır.
Birinci Hakkı: Kadının kocası üzerindeki birinci hakkı mehirdir. Mehri de iki türlüdür; biri peşin, yani mehr-i muacceldir, birisi ise vadeli, yani mehr-i müecceldir.
Ülkesinde bir televizyon kanalına konuşan Şeyh Muhammed Ebubekir, “Eşinin rızasını almayan hiçbir erkek cennete gitmeyecektir. Eşi erkeğin yaptıklarından ve davranışlarından razı olmazsa cennatle ödüllendirilmeyecek” dedi. Şeyh Ebubekir, “Hanımınız hak üzerine size küsmüş ve kızmışsa melekler de sizden nefret eder.
İlgili 33 soru bulundu
Özetle, ailenin ihtiyacını karşılama mükellefiyeti kocaya ait olduğundan, karısının parasına el koyma hakkı olmadığı gibi, evin geçimine katkıda bulunmasını istemeye ve buna zorlamaya da hakkı yoktur. Kadın da buna mecbur değildir ve böyle bir sorumluluk ve zorunluluk yoktur.
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
İslam'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir.
İslamî inanca göre, kadın-erkek bütün fertler gerek görev ve sorumlulukları gerekse hak ve ödevleri bakımından eşit yaratılmıştır. Bu eşitlik bir bütünü tamamlayan parçalar mesabesindedir. Aile içerisinde, kadının görev ve sorumlulukları ayrı; erkeğin görev ve sorumlukları ayrıdır.
Fıkıh kitaplarında kocanın, hanımının anne-baba ve akrabalarını ziyaretini yasaklayamayacağı kaydedilir. Çünkü sıla-i rahim farz olduğundan, erkek, hanımının bu farzı işlemesine engel olamaz. Bu haftalık ziyaret, anne-babanın oturdukları yerin yakın bir mesafede olduğu sürecedir.
Soru: Dinimizde bir erkek hanımının haberi olmadan başka bir hanımla nikahlanabilir mi? el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
Nihat Hatipoğlu, iki tarafında hayır dememesi gereken tek şeyin karı koca arasındaki ilişkisi hakkında olduğunun altını çizerek, 'Koca hanımının, hanım kocasının yatakta beraber olalım teklifine hayır dememeli. Çünkü onun ucu tehlikeye götürür. Bu Allah'ın yarattığı ihtiyaç.
Hanefi mezhebine göre Setr-i Avret erkekler için göbek ile diz kapakları arası (göbek hariç diz kapakları dahil) kadın için ise eller, ayaklar ve yüz hariç bütün vücut Setr-i Avret bölgeleri sayılmaktadır. Şafi ve Hambeli mezheplerinde erkekler için göbekle diz kapakları arası avret bölgesi kabul edilmektedir.
1. El ve yüz dışında tüm vücudun avret olması: Bu, kadının yabancı erkeklere karşı avretidir. 2. Göbek - diz arasına ilaveten karın ve sırt kısmı: Bu, kadının mahremi[2] olan erkeklere karşı örtmesi gereken avret uzuvlarıdır.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
Kadınlarda ise yedi günahın işlenme sıralamasının tamamen farklı olması dikkati çekti. Araştırmada kadınların işlediği günahların sıralaması ise kibir, haset, kindarlık, şehvet düşkünlüğü, oburluk, cimrilik ve tembellik şeklinde belirtildi.
Erkeğin görevleri hususunda genelde bilinen iki şey vardır. Bunlar: Evinin rızkını temin etmek, Hanımının zaruri ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Kuzeydoğu Asya'da genellikle Rusya ve Çin'in topraklarını içeren Mançurya bölgesi ile Sakhalin Adası arasında yaşayan Nivkh veya Gilyak insanlarında poliandri gözlemlenir. Erkek sayısının kadın sayısından fazla olduğu bu toplumlarda bir kadının birden çok erkek ile evlenmesi mümkündür.
İşte ilginç Niyma topluluğu.... Niyma adındaki çok eşliliği kabul eden topluluk Nepal ile Tibet arasındaki Nyimba Vadisi'nde yaşıyor.
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Bu cezai yaptırımlar kadınlara da erkeklere de uygulanabilir. -Kadının eşine isyan edip dini açıdan itaat etmekle emrolunduğu konularda ona isyan etmesi durumunda ayette belirtilen cezai yaptırımlardan uygun olanı eşi hanımına verebilir.
Kadının insan hakları şunlardır: * Kadının evlilikle ilgili hakları: İstediği kişiyle evlenme hakkı, eşit miras hakkı, evlilik içinde cinsel birleşmeyi reddetme hakkı, şiddete maruz kalmama hakkı, kendi malına sahip olma hakkı, kumayı reddetme hakkı, resmi nikâh hakkı.
Bu çerçevede erkek, çalışıp kazanma ve ailenin geçimini temin etme gibi bir sorumluluğu üstlenirken, kadın da ev işlerini düzenleme, çocukları terbiye etme, evde rahat yaşayabilmenin sebeplerini kolaylaştırma, evde huzuru sağlama gibi sorumlulukları üstlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri