Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Tümsek Aynalar
Görüntüleri küçülterek daha geniş alanı gösterirler. Bu özelliklerinden dolayı kavşaklarda, otomobillerin yan ve dikiz aynalarında, mağaza ve marketlerdeki güvenlik kameralarında kullanılır. Bir metal kaşığın arka yüzeyi tümsek ayna özelliği gösterir.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
DÜZLEM AYNALAR
Yansıtıcı yüzeyi düz olan aynalara düzlem ayna denir. Evlerde, lavabo ve banyolarda, terzilerde, kuaförlerde, tepegöz cihazlarında, mağazalarda, periskoplarda, projeksiyon cihazlarında, binaların dış yüzeylerinde ısı yalıtımı sağlamada arabaların iç dikiz aynalarında kullanılır.
Çukur Aynadaki Görüntünün Özellikleri: Görüntü özellikleri, cismin aynaya olan mesafesine göre değişmektedir. Cisim, ayna ile odak noktası arasında ise; Görüntü cisme göre simetrik ve düzdür.
İlgili 44 soru bulundu
Dış dikizler ise sollamaya geçen araçları, aracın sağında ve solunda bulunan herhangi bir yayayı ya da bir nesneyi ve yine geri gelirken arka kısmı kontrol etmeyi sağlar. Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Tümsek Ayna Görüntü Özellikleri
Dağılarak yansır. Görüntü simetrik değildir. Görüntü sanaldır. Nesne aynaya yaklaştıkça görüntü büyür ama hiçbir zaman gerçek boyutuna eşit olmaz.
Tümsek aynaların kullanım alanları: Mağaza ve dükkanlarda güvenlik aynası olarak kullanılmaktadır. Araç kullanırken arka tarafın geniş bir şekilde görünebilmesi için dikiz aynası olarak kullanılmaktadır. Kaşığın dış yüzeyi de tümsek aynalara örnek olarak gösterilebilir.
Dikiz aynası, arka camı dört köşe olarak görecek şekilde ayarlanmalıdır. Bu sayede hem seyir halinde arkadan gelen araçlar hem de park ederken aracın arkasını net bir şekilde görebilirsiniz. Dikiz aynasının maksimum görüş sağlaması için aynanın temizliği kadar arka camın temizliği de son derece önemlidir.
Görüntü daima düz, daima sanal ve daima cismin boyundan küçüktür. 2.) Tümsek aynada, sonsuzdaki bir cismin odak noktasında noktasal bir görüntüsü oluşur.
Cevaplayalım: İçinde çukur ayna kullanılır.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
Tümsek aynalar toplayıcı özelliğe sahip aynalardır. Araba farları, el feneri içerisinde kullanılan aynalar, aydınlatma amaçlı kullanılan lambaların içerisi gibi aynalar bu duruma örnektir. Araba farı, çukur aynaya örnektir.
Tümsek ayna veya dışbükey ayna: Aynanın yansıtıcı yüzeyi tümsek olduğundan bu ismi alır. Tümsek aynanın önünde bulunan bir cismin görüntüsü ise daima odak ile ayna arasında, cisimden küçük, düz ve zahirîdir. Cisim, aynanın tepe noktasına geldiği zaman görüntünün boyu, cismin boyuna eşit olur.
Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna bir çukur aynadır.
Kameralı dikiz aynası arabanın sağ ve sol aynaları ile birlikte kullanılır. Bu sayede arka plana dair sağlam bir görüş kazandırır. Aynı zamanda arka koltukta neler olup bittiğini kaydederek size gösterir. Kameralı dikiz aynası boyutlarına ve yansıtma özelliklerine göre çeşitli tasarımlarda sunulur.
Dikiz Aynası Ne İşe Yarar? Orta dikiz aynaları, arkadan gelen araçla aradaki mesafeyi kontrol etmek için kullanılır. Geri görüş kamerasına sahip olmayan araçlarda, geriye doğru yapılan manevralarda sürücüye yardımcı olur.
Bir dikiz aynası ön cama takılır veya arabanın tavanına asılır ve ön kabin boşluğunun üst ve ortasına dahili olarak yerleştirilir. Ön görüşü engellemez ve ayarlamalar yapılması gerektiğinde ulaşılması kolaydır.
Sıcak silikonla yapıştırın. Silikon tabancası için priz imkanı yoksa şeffaf küçük tüpteki kimyasal silikonlar da kullanılabilir.
Çukur aynayı genellikle kaşığın iç yüzüne benzetirler. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara dişçi aynası denilmektedir. Genellikle otomobil farlarında, el fenerlerinde ve teleskoplarda kullanılırken aynı zamanda diş hekimlerinin de kullandığı aynalardır.
Tümsek Aynada Özel Işınlar
Uzantısı odaktan geçecek şekilde gelen ışın, asal eksene paralel yansır. Merkeze gelen ışın, geldiği doğrultuda geri yansır. Tepe noktasına gelen ışın, yine aynı açı ile yansır.
Çukur aynalarda görüntü özellikleri cismin aynaya olan mesafesine göre değişiklik gösterir ve iki başlık altında incelenir. 1- Nesne, odak noktası ile ayna arasında ise; Görüntü düzdür. Görüntü nesneye göre simetriktir.
Tümsek aynalarda görüntü her zaman sanal, düz ve cismin boyundan küçüktür. Cisim tümsek aynaya doğru yaklaştıkça, görüntüde odak noktasından aynaya doğru yaklaşır, bu sırada görüntünün boyuda sürakli büyür.
Düzlem aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler de sanaldır. Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir.
Sağ taraftaki ayna düz değil bombelidir ve cisimleri daha küçük gösterir. Bu da sürücülerin arkalarındaki araba daha uzaktaymış gibi algılamalarına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri