Tarihi Kadırga, 16. yüzyılın sonlarında veya 17. yüzyılın başlarında Osmanlı padişahlarının kıyı sularındaki gezintilerinde kullanması amacıyla inşa edilmiş bir Osmanlı kadırgasıdır. O, dünyadaki tek orijinal kadırgadır ve dünyanın en eski sürekli bakımı yapılan ahşap gövdesine sahiptir.
Kadırga, daha çok Akdeniz'de kullanılan çektiri (çektirme) tipi bir savaş gemisi. İlk olarak 8. yüzyılda Akdeniz'de deniz savaşlarında kullanılmaya başlandı. 17. yüzyıla kadar gelişme göstermiştir. Antik çağlardan beri kullanılırdı. Asıl hareket mekanizması kürektir ve yelken buna yardımcı olması için tasarlanmıştır.
Pruvadan üçte iki gerilikte konumlandırılmış bir direğin üzerinde büyük bir yelkeni olan uzun, sığ draftlı bir gemiydi. Kadırga, savaş durumlarında kürekçiler tarafından yürütülürdü; genellikle kürek başına üç adam ve her iki tarafta yirmişer kürek olurdu. Kalyonun en boy oranı 8:1 veya daha fazla olurdu.
Kalyon kelimesi, "büyük gemi", İspanyolca galeón, "kalyon", "silahlı ticaret gemisi"[4] veya Eski Fransızca galion, "silahlı yük gemisi" Ortaçağ Yunancası galea, "kadırga", Fransızca veya İspanyolca -on ekinden gelmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan'ı görevlendirerek bu işi gerçekleştirmesini emretti. Mimar Sinan ekibiyle beraber Tatvan Denizi üzerinde üç tane kadırga inşa ediyor."
İlgili 33 soru bulundu
“Kalyon” ; yelkenli ve üç direkli, iki-üç ambarlı (katlı) büyük savaş gemisidir. İtalyanca” Galion “ kelimesinden dilimize kalyon olarak çevrilmiştir. Osmanlı “ burtun “ denilen kalyon türünü çok kullanmıştır.
Kadırga, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan eskiden kadırgaların barındığı büyük bir liman olan Kadırga Meydanı'nı da içinde bulunduran bir semt.
Kalyon Hakkında Genel Bilgiler
Esasen, bu, toplam uzunluğu 160 fit ve 32 fitlik bir kirişe ulaşan 500 tonluk gemilerdi. Dört direk, neredeyse 11.000 fit karelik 6 yelken taşımaktaydı. Ortalama hızları ise 7 deniz mili kadardı.
- Denizlerde kazanılan üstünlüğün kaybedilmek istenmemesi Osmanlı Devleti'ni donanma gücünü yenilemelerine ve kadırgadan kalyona geçilmesine neden olmuştur.
2.3 Osmanlı'da yelkenli savaş gemileri – Kalyonlar
Genel itibari ile yelkenlerle hareket eden savaş gemisi demektir ancak bu kelime 17. yüzyıldan itibaren farklı şekillerde kullanılmıştır. Kalyonlar, en popüler zamanında bile malzeme taşıyan ve kendini savunma gücü çok yüksek gemi anlamları taşımıştır.
Gümüşhane, Trabzon ve Giresunlu vatandaşların ortak kullandığı bin 800 rakımlı Kadırga Yaylası'nda düzenlenen şenliğe katılanlar, yoğun sis ve yağmura rağmen kemençe eşliğinde horon oynadı.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Kadırga kelimesi, 'Yelken ve kürekle yol alan, Akdeniz'de kullanılan savaş gemisi' şeklinde ifade edilmektedir.
Geniş, uzun ve taşlık bir plajı var Kadırga'nın. Denizi tertemiz ve berrak, her sene mavi bayrak ödülü yenileniyor. Denizin içindeyken yemyeşil dağ manzarasına karşı yüzmesi çok keyifli. Akşamüstü başlayan imbat rüzgarları sıcaktan bunalmanızı da engelliyor.
Osmanlılar'da kalyon cinsi gemilere geçiş Girit savaşları esnasında (1645-1669) gündeme geldi. Kesin geçiş ise IV. Mehmed'in emriyle Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ve Kaptanıderyâ Bozoklu Mustafa Paşa'nın gayretleriyle oldu. 1682'de inşa emri verilen kalyonlar 1684'te denize indirildi.
» Kalyata: 19-24 oturaklı kadırgadan küçük, çektiri (kürekli) türü bir savaş gemisidir.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır.
Osmanlıda deniz askerine Levent denirken deniz subaylarına Piyale, Patrona, Kapudane ve Kaptan-I Derya gibi isimler verilmiştir. Osmanlının ilk kaptan-ı deryası Barbaros Hayrettin Paşa olup aynı zamanda divan toplantısına da katılan ilk kaptan-ı deryadır.
PARMAKSIZOĞLU; a.g.m., s.208- UZUNÇARŞILI; Osmanlı Devleti'nin Merkez ve Bahriye Teşkilâtı, s.417. Donanma'nın başkomutanı olarak Kaptan Paşa herşeyden önce II. Beyazıt döneminden itibaren Doğu Akdeniz'de ticaret güvenliğini sağlamakla görevlendirilmiştir.
Fatmanur on X: "Karadan giden gemiye "ÇEKTİRİ" denir.#kpssailesi https://t.co/EGAOMGzYE6" / X.
Kurucumuz Hasan Kalyoncu;aydın ve vizyon sahibi kişiliği, vicdanlı ve alçak gönüllü mizacı, insani değerleri ve birleştirici vasıflarıyla, kendisini tanıyan ve tanımayan herkese örnek olmuş, saygı ve sevgi görmüştür.
Bileşimindeki E vitamini jojoba, badem, limon, ginseng ve nilüfer çiçeği ekstreleri sayesinde tırnak ve tırnak etlerini ne mlendirir, korur, yenileyici özelliği ile de her zaman canlı kalmasını sağlar.
Kalyon Tırnak Sertleştirici içerdiği özel formülü ile tırnağın keratin tabakasına etki ederek kısa sürede güçlü ve dayanaklı tırnaklara kavuşmanızı sağlar. Kat kat ayrılan ve kırılan zayıf tırnaklarınız sertleşerek sağlıklı bir görünüme kavuşur.Sürekli kullanıma uygundur.
Kadırga Koyu
Çok eski zamanlarda Osmanlı donanmasının merkezi Midilli Adası'ymış. Midilli'den sefere çıkan kadırgalardan savaş dönüşü hasarlı olanlar Midilli'nin karşısına bulunan bu koya çekilip tamir edilirmiş. İşte Kadırga Koyu'nun ismi bu özelliğinden geliyor.
GÖLCÜK BELEDİYESİ 1988 yılından beri düzenlenen Geleneksel "Kadırga Yayla Şenlikleri" her yıl Temmuz ayında periyodik olarak 3 gün süreyle devam etmektedir.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı olan bu koy Behramkale ile Assos arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri