Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
“Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür.
Devlet Memuru Olarak Görev Yapanlar KPSS Sınavına Girerek Farklı Bir Kuruma Atanabilirler mi? Memur olarak atanan kişiler aynı sınav sonucunu ve puan türünü kullanarak yeniden merkezi yerleştirme süreçlerine başvuramazlar. Bu değişim yasal düzenlemelerle engellenmiştir.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
Devlet memurları çeşitli sebeplerle naklen atanmak isteyebilirler. Bu atama, kurum içi olabileceği gibi kurumlar arası da olabilir.1 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda, memurların bir kurumdan diğerine na- killeri özel olarak düzenlenmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Kanun hükmü, 657'ye tabi kamu kurumları yahut 657'ye tabi olmayan kurum ve kuruluşları arasında memur nakil rejimi düzenlemektedir. Mevzuat doğrultusunda süreç başarıyla tamamlandığında memurların kurumlar arası geçiş yapması mümkündür.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Bu madde uyarınca memur kadrolarına atananların dört yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.
İlgili maddeye göre, kadrolu öğretmenlerde eş durumu 1 yıl, yer değişikliği 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde eş durumu 3'üncü yıl; yer değişikliği ise 4'üncü yılın sonunda yapılabilecek.
657 sayılı Kanunu m.97'ye göre; memuriyetten çekilmiş sayılan devlet memurunun görevi, çekilmiş sayıldığı gün itibarıyla sona erer ve bir yıl geçmeden tekrar devlet memurluğuna alınamaz.
Bir kişinin kanunun ön gördüğü şekilde 657 ye tabi bir kurumdan bir kadroya naklen ataması yapılabilmektedir; ama atamanın yapılabilmesi için kurumların karşılıklı muvafakati olmalıdır.
Devlet memuru olan kişinin polis eğitim kurumlarında memuriyeti ile birlikte kurs görmesi mümkün bulunmamaktadır. Polislik başvurunuzun kabul edilmesi halinde, 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi çerçevesinde memuriyetten istifa etmeniz gerekmektedir.
Kamu hizmeti yapan memurun görevinde kalmasında sakınca görülmesi durumunda idare birimi tarafından görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma veya kovuşturma evresinde de verilebilmektedir. İdarenin soruşturma başlamadan bu kararı alması durumunda ise 10 gün içinde soruşturma başlatılması gerekir.
Kadrolu olan sözleşmeli personel isteğe bağlı yer değiştirme, aylık izin hakları var mı? Kurumlar arası yer değişikliği hakkına sahip olacaklar. Kurum içi yer değişikliği talebi de münhal kadro olursa yapılabilecek. Eş, sağlık ve özel durumlara bağlı olarak diğer eş kamu personeli olmasa dahi tanınacak.
Ankara 15. İdare Mahkemesinin 27/09/2018 tarih ve E:2018/547, K:2018/1719 sayılı kararının özeti: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Kadroların tespiti" başlıklı 33. maddesinde; "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Yani bu öğretmenler bugün kadroya geçseler bile sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre dahil 3 yıllarını doldurduklarında aile birliğine bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler.
Kadroya atanma talebinde bulunan personelin atama işlemleri 26 Ocak 2023-28 Nisan 2023 tarihleri arasında tamamlanacak olup atama onayları birimlerine gönderilecektir.
657 sayılı Kanunun 76 ncı maddesi uyarınca devlet memur isteği ile kurumunda yer alan Kazanılmış hak aylık derecesinin 3 alt derecesindeki memur kadrolarına atanması mümkün bulunmaktadır.
Göreceğiniz üzere; temel kural olarak, istifa eden memurun 6 ay geçmedikçe yeniden memuriyete atanamayacağını söyleyebiliriz. Ancak yazı içeriğinden de fark etmiş olacağınız gibi; duruma göre ayrıca 1 yıl ve 3 yıllık süreler söz konusu olduğu gibi, memurun asla göreve tekrar alınmayacağı durumlar da bulunmaktadır.
Yeni kurumunuzda işe başladıysanız, eski kurumunuza dilekçe vererek nakil talebinde bulunmanız gerekir. Yeni kurumunuzun muvafakat vermesi durumunda eski kurumunuza dönebilirsiniz.
Kurumlar arası geçiş; devlet memurlarının bir kurumdan bir başka kuruma geçmesi işlemine denir. Diğer bir ifadeyle kurumlar arası geçiş, Devlet Memurları Kanunu madde 74'e göre gerekli şartlar sağlandığında memurun, bir kamu kurumundan diğerine geçişini ifade eder.
Sürekli işçilerin kurumlar arası nakilleri iş mevzuatı gereğince mümkün değildir, fakat aynı kurum içinde yer değiştirebildiklerini görüyoruz. Kurum içinde yer değişikliği talebinde bulunmak için kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Bazı kurumlarda kurum içi yer değişikliği gibi işlemler yapılmaktadır.
İşçinin nakli, idare içinde ve dışında görevlendirme gibi düzenlemelere de yer verilebilmektedir. Ama bu düzenlemeler yapılırken başka Anayasa olmak üzere 4857 sayılı Kanun ve diğer ilgili mevzuata uygun hareket edilmelidir. Aksi takdirde düzenlenen iş ve toplu iş sözleşmelerinin geçerliliği kalmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri