İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir. Ayarlanabilir olması nedeniyle 3 yaşa kadar bebek yastığı olarak kullanılabilir. Doğum öncesi dönemde ve doğum sırasında oluşan kafa şekli bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur. Pediatristler Tarafından Sırt Üstü Yatırılarak Kullanılması Önerilmektedir.
Düz kafa yastığı kullanım süresi doktor kontrolünde olması gereken bir durum haline geliyor. Ancak ortalama olarak 3 ile 18 ay arasında kullanımı ön görülüyor. Bebekler için 3 aylık olduktan sonra 1 yaşına kadar da tercih edilebiliyor.
baby plus Bebek Düz Kafa Yastığı, bebeklerin kafasının arka kısmının mevcut şeklini muhafaza etmeye yarar. Bebeklerin kafasının yanlış yatış pozisyonundan dolayı ve yanlış yastık kullanımından dolayı düz olmasını önler. Rahat uykuya dalmayı kolaylaştırır. Doğumdan itibaren kullanılabilir.
Yeni doğan bebeklerin yumuşak baş yapısına uygun, düzleşmeyi önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Doğumdan itibaren 6 aya kadar kullanılabilir.
Peki bu kafa yastığı nasıl kullanılmalı? Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve bebeğinizin kafasını yastığın içindeki boşluk kısmına gelecek şekilde ayarlayın. Eğer bebeğiniz, sürekli kafasını bir tarafa çeviriyorsa arada diğer tarafa çevirmeye dikkat edin.
İlgili 19 soru bulundu
1 yaşından küçük bebekler, hiçbir koşulda yastık kullanmamalıdır. Aksi takdirde, Ani Bebek Ölüm Sendromu riski artmaktadır. Bebeğinizin özel bir durumu yok ise (reflü gibi), en az 2 yaşına kadar yastık kullanmamanız tavsiye edilmektedir.
Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.
Bebeklerin kafasındaki yamukluğun 1 yaşına kadar düzeleceği bir değerlendirme ve tavsiye niyetine söylenmektedir. Ancak bu tavsiye bir yaşına gelinceye kadar geçen çok önemli bir zamanın kaybedilmesine neden olabilmektedir. Bebeklerin kafatası ilk aylardan itibaren ilk bir yaşına kadar hızlı bir şekilde büyümektedir.
Bebekler doğduklarında kafatası içerisindeki sütür adı verilen kıkırdak yapılarda belli oranda açıklık bulunmaktadır. Bebek 3'üncü ayına geldiğinde bu sütürler yavaş yavaş kapanmaya başlar ve 18'inci ayda hepsi tamamen kapanmış olur.
Bebeklerde kafa şeklini oluşturan en önemli unsur genetik faktördür. Ancak bebeğin anne karnındaki duruş şekli ya da doğumdan sonraki yatış pozisyonu düz kafa sendromuna sebep olabilir.
Solunum sisteminin zarar görmemesi ve bebeğin omuriliğinin sağlıklı bir şekilde gelişme göstermesi için 2 yaşından önce bebeklerde yastık kullanımı tavsiye edilmez.
Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor. Özellikle 'kafa şekillendirici yastık' adıyla internetten rastgele bir şekilde alınan yastıkların bebek için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor.
Öncelikle bebeğinin ilk yastığı ince ve yumuşak olmalı. Sert ve kalın bir yastık bebeğine rahatsızlık verir ve boyun ağrılarına sebep olur. Bebeğinin yastığı yıkanabilir olmalı. Bebeğin uykusunda sık sık terler, ağlayabilir, yeni dişleri nedeniyle salya salgılayabilir.
İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir. Ayarlanabilir olması nedeniyle 3 yaşa kadar bebek yastığı olarak kullanılabilir. Doğum öncesi dönemde ve doğum sırasında oluşan kafa şekli bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur. Pediatristler Tarafından Sırt Üstü Yatırılarak Kullanılması Önerilmektedir.
Türkiye'de düz kafa sendromunu genelde pediatristler, fizik tedavi uzmanları ve tortikolis, kraniosinostoz gibi özel durumlar da varsa çocuk nörolojisi ve beyin cerrahisi uzmanları takip eder. Yatış pozisyonunu düzeltme, boyun egzersizleri ve masaj tedavisi, tedavinin temelini oluşturur.
Yenidoğan Yatırma Şekli
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Kafatası estetiği genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden önce hasta ayrıntılı bir muayeneden geçer. Kafatasının pozisyonu ve şiddeti değerlendirilir ve bir tedavi planı hazırlanır. Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.
Bu sorunlar kapsamında bebeğin aynı pozisyonda kalması ile kafa yamukluğu ortaya çıkar. Bunun çözümünü bulabilmek için ise kask ortez tedavisi ele alınır. Uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemi, özellikle 3 ile 6 aylık iken yapılması gerekir.
Endoskopik kapalı kafatası ameliyatı sayesinde bebekler hırpalanmadan daha küçük yaşta tedavi olabilmektedir. Endoskopik kapalı ameliyat sonrasında başlanılan kask tedavisi sayesinde de kapalı sütür nedeniyle bozulmuş olan kafatası şekli ortalama 6 ay gibi bir sürede normal formuna kavuşmuş olur.
Durum kendi kendine düzelmezse, çocuk doktorunuz pozisyon verme, egzersizler veya kask tedavisi önerebilir. Diğer bir durumda, bebeğin kafatasının plakaları çok erken veya anormal bir şekilde kaynaşır. Bu durum, kraniyosinostoz , kafa şeklini düzeltmek için kasklı veya kasksız cerrahi tedavi gerektirebilir.
10 aylıkken yürüyen bebekler vardır. 11. Ayın Sonunda: Yüz üstü durumdan oturur duruma geçebilmelidir.
Bebeklerde kafa şekil bozukluğunun nedenleri
Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle görülebilmektedir. Normal doğumda bebeğin dışarı çıkabilmesi için forseps adı verilen özel bir cihazın kullanılması ile oluşabilir. Zor doğumlarda bebeğin geliş pozisyonuna bağlı olarak oluşabilir.
Bu dönemde miniklerin daha çok anne kucağında ve cenin pozisyonunda uyuduğu gözlemlenir. 2 aylık bebek uyku pozisyonu: İlgili evrede miniklerin hareket kabiliyeti hâlâ yeterince gelişmemiş olur. İki aylık bebeklerin sırtüstü pozisyonunda uyutulması önerilir.
Bebekler, dönmeye başladığı zaman koltuktan düşebilir ya da koltuk minderleri nedeni ile boğulma riski yaşayabilirler. Bebekler 4 ila 6 aydan sonra dönmeye başlayabilirler. Bu dönemde dahi bebekler sırt üstü yatırılmalıdır.
Bebekler ilk aylarda geceleri mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır. Bebek uyurken kalın olmayan, terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir. Bebek yatağında, yastık ve benzeri nesneler bulunmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri