Kafa tutma deyimi geçmişten günümüze kadar kullanımı bulunan deyimlerden biridir. Direnme, karşı durma, dik durma ifadelerinden biri olan kafa tutmak pek çok farklı şekli ile cümle içerisinde kullanılmaktadır.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
Karşı gelmek, direnmek, boyun eğmemek. “Her önüne gelene kafa tutmakla bir yere varacağını mı sanıyorsun?”
Elini çabuk tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Yüz tutmak deyimi yönelmek, bir şey, olmak üzere bulunmak, giderek biçim ve renk değiştirmek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yüztutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz tutmak şeklinde olmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Kafa tutma deyimi geçmişten günümüze kadar kullanımı bulunan deyimlerden biridir. Direnme, karşı durma, dik durma ifadelerinden biri olan kafa tutmak pek çok farklı şekli ile cümle içerisinde kullanılmaktadır.
Hem mecazi olarak hem de gerçek manada ele alınarak elinden tutmak deyimi değerlendirilir.
Parmağı ağzında kalmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Eli kalem tutmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir.
Karşı gelmek, direnmek, boyun eğmemek.
1. Bir işi yaparken hiç ara vermemek, o işin gidişini bozacak başka bir iş yapmamak; kafasını kaldırmamak. 2. Hasta bir türlü iyileşip ayağa kalkamamak; kafasını kaldırmamak.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Başı kazan gibi olmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gözü dalmak deyiminin açıklaması ve doğru kullanımı ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından bilgi paylaşılmıştır. Bu deyimin açıklaması ile ilgili bilgi edindikten sonra deyimi gerek cümle içerisinde gerek günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Deyim. [1] Didiklemek. En küçük ayrıntısına kadar inmek.
Bir kişinin zor durumda kalması ile ilgili olarak ona bunu hissettirmeden içinden gülmek, içinden o kişiyle dalga geçmek anlamına gelen bir deyimdir. Bu tarz durumların anlatılmasında çoğunlukla bu deyimden faydalanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. İğne atsan yere düşmez deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İnsani bir duygu olan acı çekmek gündelik hayatta oldukça fazla kullanılan bir deyimdir. Acı çekmek deyimi hem insan hem de hayvanlar için kullanılabilen üzüntülü durum ve halin davranışlara yansıması olarak tanımlanmaktadır.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Çok değer verip sevilmek anlamına gelen el üstünde tutmak veya tutulmak deyimi, aynı zamanda kişinin kendisine saygı gösterilmesi olarak da değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman çok değer verilip sevilmek, kendisine büyük ölçüde saygı gösterilmek şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri