Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Deyim. [1] Öfkelenmek. Sinirlenmek, hırslanmak.
Deyim. [1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi.
Dili şişmek deyimi, uzun süre konuşmamaktan dolayı yaşanılan sıkıntıyı, şiddetli konuşma isteğini ifade etmektedir. Dilinin şişi inmek, uzun veya kısa konuşup rahatlama anlamındadır.
Kafası bozulmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: öfkelenmek, kızmak.
İlgili 32 soru bulundu
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir. Bu tür deyimlerde bütüncül anlamı oluşturan sözlüksel birimlerin yan anlamlarının toplamı bütüncül anlama karşılık gelmektedir.
[1] Delilik belirtisi göstermek, delirmek.
İçinde erik ġurusu olma (İçinde erik kurusu olmak): Gizliden gizliye kin duymak, içinde kalan kini, nefreti daha sonra açığa vurmak [1.C. s.333 / Anamas, *Eğridir-Isp.].
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak. kulağı duvar olmak, 1. Hiçbir konu veya sorun ile ilgilenmemek, 2.
Şişliğin tek başına küçük dilde söz konusu olması durumu genellikle tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde oluşan küçük dil şişmesinin en yaygın nedenidir. Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür.
Ağzından çıkanı kontrol edemeyen, uluorta konuşan, if- tira ve hakaret dolu sözler söyleyen insanları uyarmak için; “Dik- kat et, ağzınla sırtını kaşıyorsun!” denilir, devam ederse dayak yi- yeceği ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatılırmış.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Deyim. [1] Dayanışmak. [2] Dertleşmek, bir konuyu görüşmek.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Atta Karın, Yiğitte Burun Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: iyi koşan atın karnı, yiğit erkeğin burnu büyük olur.
Deyim. gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
Ne tas düşsün ne hamam çınlasın deyimini Nezih Demirtepe; “İçimizden hiçbiri başkasını incitecek bir davranışta bulunmasın, kötü sözler söylemesin. Kimsenin kalbi kırılmasın.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Rüyada kırmızı erik yemek, ailenizden ya da sevdiğiniz birinden kısa bir süre içinde çok acı bir haber alacağınızı gösterir. Rüyada hoş kokulu, tatlı ve kırmızı bir erik yemek, rüya sahibinin şan, şöhret, bolluk, bereket ve bol kazanç elde edeceğine delalet eder.
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır.
Kafa yormak deyimi, zihnin bir konu ya da iş hakkında fazlası ile meşgul olmasıdır. Yani bir konu, iş, düşünce üzerine uzun süre, enine boyuna her detayını ince ince düşünmektir. Genelde uzun zaman alan düşünme süreci için kafa yormak deyimi kullanılır.
Özellikle belli bir duruma olabildiğince inanmak ya da buna uygun bulmak gibi anlamlar doğrusunda aklı yatmak deyimi öne çıkar. Cümle içerisinde ele almak suretiyle pek çok farklı biçimde bunu kullanmak mümkün. ''Benim bu işe hiç aklım yatmadı.'' ''Söylediklerini duyduktan sonra eşi kabul ettim çünkü aklım yattı.''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri