Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Béşi işşip ḳalmaḳ (başı şişmek): Bu bir kinayedir, delirmek, yanlış yapmak.
Başı kazan gibi olmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Dili şişmek deyimi, uzun süre konuşmamaktan dolayı yaşanılan sıkıntıyı, şiddetli konuşma isteğini ifade etmektedir. Dilinin şişi inmek, uzun veya kısa konuşup rahatlama anlamındadır.
[1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi. [2] Kafası şişmek.
İlgili 22 soru bulundu
Bu hastalık aslında 'Parasomniler' adı verilen bir grup uyku hastalığının alt grubudur. Bu sesler ağrıyla ilişkili olmasa da kişide ani uyarılma ve korku duygularına yol açmaktadır. Patlayan kafa sendromu yaşayan çoğu kişi, bunu kafalarında bir patlama veya gök gürültüsü gibi sesler duyma olarak tanımlamaktadır.
Yerin dibine geçmek rezil olmak ve bunun sonucunda çok utanmak anlamına gelir. Bu deyim, özellikle Anadolu'da "yerin dibine batmak" şeklinde de kullanılır.
İçinde erik ġurusu olma (İçinde erik kurusu olmak): Gizliden gizliye kin duymak, içinde kalan kini, nefreti daha sonra açığa vurmak [1.C. s.333 / Anamas, *Eğridir-Isp.].
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak. kulağı duvar olmak, 1. Hiçbir konu veya sorun ile ilgilenmemek, 2.
Dili uzun DEYİMİ AÇIKLAMASI
İncitici, kırıcı sözler söyleyen, saygısız kimse.“O uzun dilini bana kestirmeden çek içeri!”
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Burnu büyük deyimi kibirli ve kendini beğenmiş kişiler için çok yakışan bir tabirdir. Zaten bu deyim bu tarz insanlar için sıkça kullanılır. Buna göre cümlelerde burnu büyük deyimi görmek mümkündür.
Sıkça kullanılan deyimlerden biri de ayak üstü deyimidir. Öyle ki neredeyse “ayak üstü” bir deyim olarak bile görülemeyecek kadar günlük hayatta çok kullanılır.
Gözünde büyütmek deyiminin anlamı bir kişi ya da bir olayı olduğundan büyük görmek demektir. Gözünde büyütmek abartıyı anlatan bir deyimdir. Türkçedeki deyimlerin anlamlarını öğrenerek gerektiği zaman cümle içinde kullanabilirsiniz.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir. Kulak Kabartmak Deyiminin Anlamı Nedir? Kulak kabartmak deyimi kişilerin günlük hayatlarında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Kalıplaşmış sözlerdir ve yerlerine başka sözcükler getiremez.
Deyim. gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Ne tas düşsün ne hamam çınlasın deyimini Nezih Demirtepe; “İçimizden hiçbiri başkasını incitecek bir davranışta bulunmasın, kötü sözler söylemesin. Kimsenin kalbi kırılmasın.
Rüyada kırmızı erik yemek, ailenizden ya da sevdiğiniz birinden kısa bir süre içinde çok acı bir haber alacağınızı gösterir. Rüyada hoş kokulu, tatlı ve kırmızı bir erik yemek, rüya sahibinin şan, şöhret, bolluk, bereket ve bol kazanç elde edeceğine delalet eder.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
[1] Güven duymak, yardım almak, yaslanmak, dayanmak.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri