Kafayı çalıştırmak (veya işletmek) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: akılcı davranarak sorunları çözmek.
Argo bir tabir olan kafayı yemek, üzüntüden, endişeden ya da başka bir nedenden dolayı şuurunu kaybetmek ve normal davranışlar sergilememek demektir. Kişi ne kadar sıkıldığını, bunaldığını ve içinde bulunduğu şartlardan ne kadar rahatsız olduğunu vurgulamak için de aynı deyimi kullanır.
Kafayı yemek, akli melekelerini yitirmek, sağlıklı düşünememek ve kontrolü kaybetmek anlamına gelir. Kafayı yiyen kişiler için kullanılan sözcüklerin başında "deli" ve "zırdeli" gelir. Mecazen Mecnun, Meczup, Şeyda ve Divane sözcükleri de aynı manada kullanılır.
Deyim. [1] Delilik belirtisi göstermek, delirmek.
'nde “Kafayı sıyırmak”ı “Kafayı yemek”e yönlendirerek, “Çıldırmak, delirmek. Özdenetimini yitirerek dengesiz davranışlarda bulunmak” şeklinde açıklıyor ki, bu açıklama yukarıda zikrettiğim diğer terimleri de büyük oranda içeriyor.
İlgili 24 soru bulundu
Kafa yormak deyimi, zihnin bir konu ya da iş hakkında fazlası ile meşgul olmasıdır. Yani bir konu, iş, düşünce üzerine uzun süre, enine boyuna her detayını ince ince düşünmektir. Genelde uzun zaman alan düşünme süreci için kafa yormak deyimi kullanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş edememek (bir şeyle, biriyle) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
belli bir sorunla saatlerce cebelleşmek ve işin içinden çıkamamak durumu.
Kafaya takma, kişinin bir durumu veya bir kimseyi sürekli olarak düşünmesidir. Kafaya takma bir süre sonra melankoliye dönüşebilir. Böyle bir durumda o kişinin psikolojik destek alması gerekir.
[1] (argo) İçki içmek, dost ve yakınlarıyla birlikte âlem yapmak, eğlenmek.
2.1.2. Güncel Türkçe Sözlük'te “kafa” kelimesinin anlamları:
nsan başı, ser. Hayvanlarda genellikle ağız, göz, burun, kulak vb. organların bulunduğu vücudun en ön bölümü. Çocuk oyunlarında kullanılan zıpzıp taşının veya cevizin büyük boyu.
'nde “Kafayı sıyırmak”ı “Kafayı yemek”e yönlendirerek, “Çıldırmak, delirmek. Özdenetimini yitirerek dengesiz davranışlarda bulunmak” şeklinde açıklıyor ki, bu açıklama yukarıda zikrettiğim diğer terimleri de büyük oranda içeriyor.
Kafa tutmak, boyun eğmemek ve karşılaşılan durumlara karşı dik bir şekilde durmak anlamına gelmektedir. Bu deyim genellikle direnme sözcüğünün deyimi olarak kullanılmaktadır. Hiç kimseye boyun eğmeyen kişiler için kafa tutma ifadesi cümle içerisinde geçmektedir.
Türk dil kurumuna göre süfli kelimesinin pis kılıklı, kılıksız ve hırpani manalarına sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda süfli kelimesinin aşağı ve aşağılık anlamlarına da sahip olduğu bilinmektedir.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Cumhurbaşkanı, insanların daha iyi araba ve telefon istemesini süfli heves olarak nitelendirmiş. TDK sözlüğüne göre süfli kelimesi "Aşağı, aşağılık, bayağı, adi" anlamına geliyor.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Bu hastalık aslında 'Parasomniler' adı verilen bir grup uyku hastalığının alt grubudur. Bu sesler ağrıyla ilişkili olmasa da kişide ani uyarılma ve korku duygularına yol açmaktadır. Patlayan kafa sendromu yaşayan çoğu kişi, bunu kafalarında bir patlama veya gök gürültüsü gibi sesler duyma olarak tanımlamaktadır.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Maskara olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: gülünç bir duruma düşmek.
belli bir sorunla saatlerce cebelleşmek ve işin içinden çıkamamak durumu.
argoda sallamak, atıp tutmak anlamında bir tabir. hoş, sallamak da argo. tdk demişki: 1. hızla sürtünerek bir şeyin yüzünden bir parça soymak, koparmak veya üzerini hafifçe yırtmak.
“Nabza (veya nabzına) göre şerbet vermek” deyimi birinin hoşuna gidecek, gururunu okşayacak yolda davranmak manasına gelen sık duyduğumuz bir ifadedir. [1] Ben size bu deyimin ilk çıkış noktasının orta çağda kullanılan bir teşhis ve tedavi pratiğinden çıkmış olabileceğini söylesem şaşırır mısınız?
[1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak. [3] Bir köşede sessizce oturmak.
Bir Eli Yağda Bir Eli Balda Deyiminin Anlamı
Geniş olanaklara vakıf olan kişilerin yaşadıkları ekonomik rahatlık ve refahı anlatmak için "bir eli yağda bir eli balda" deyiminden yararlanılmaktadır. Bu deyime konu olan kimselerin hiç bir sıkıntılarının olmadığı da anlatılmak istenilenler arasında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri