Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın.
Motor yağları aşınmaları engellediğinden ve sürtünmeye için daha az enerji harcanmasını sağladığından motorunuzun gücünü yola etkili bir şekilde aktarabilir, otomobilinizin performansını artırabilirsiniz.
Motor yağı parçalardaki aşınmayı engeller ve motorun daha rahat çalışmasını sağlar aynı zamanda oluşan ısıyı motora eşit oranda dağıtır. Bu görevleri doğru bir şekilde yapan motor yağı sürtünmeden kaynaklı motorda meydana gelen ısıyı dengeleyerek çalışma sıcaklığını düzenler.
Düzgün çalışan ve uygun şekilde seçilmiş bir yağ filtresi, verimli yağ akışı sağlayarak, uygun yağ viskozitesini koruyarak ve kritik motor bileşenlerini koruyarak optimum motor performansına katkıda bulunabilir.
Kalitesiz Yağ Kullanımı
Kullanılan yağın kalitesiz olması ve içerisinde parçacık bulunması motordan istenen performansın alınamamasına neden olur. Kullanılan yağın motora uygun özellikte olmaması, kalitesiz ve eskimiş durumda bulunması motorun, yağı gerektiğinden daha fazla kullanmasına neden olur.
İlgili 22 soru bulundu
Motor yağının bir diğer işlevi de paslanmayı önlemektir. Öyle ise motor yağı değişmezse parçalar arasında devir daim yapan bu yağın eksikliği sonucu parçalar birbirini kırar, büker ya da paslandırır. Motor yağı değişimi maliyeti yanında motor parçalarının değişim maliyeti çok yüksektir.
“Araç performansı nasıl artar?” sorusuna verilecek cevap, aracın türüne göre uygun yakıt ve yağ seçimi, aracın rutin bakımı, mevsim koşullarına uygun lastik seçimi gibi birçok faktör sebebiyle çeşitlidir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Kalın yağ yeterli kayganlığa ulaşamayacağı için aşınma daha fazla olacak ve motor daha fazla zarar görecek daha fazla yağ yakacaktır.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakası incelecek, ya da kopacaktır.
Yağ Seviyesi Kontrolü
Yağ kontrol çubuğu sayesinde aracınızın yağ seviyesini öğrenmenin mümkün olduğunu söylemiştik. İdeal yağ seviyesini çubukta yer alan iki çizgiden anlayabilirsiniz. Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir.
Özellikle araçların bakımlarının düzenli yapılmaması kalitesiz yakıt kullanılması ve yağ değişiminin zamanında yapılmaması, aracı çekişten düşürür.Gaz beyninin gaz ayarı düzgün değilse ve hava ayarında sorun varsa, veya karbüratör hava alıyorsa, araç çekişten düşer.
Beygir motor gücü, bir taşıtın ulaşabileceği maksimum sürati belirler.
Yani kuvvet kolu ne kadar artarsa tork da bir o kadar artar. Peki kuvvet kolu nasıl arttırılır? Motor dişlilerini ve çaplarını değiştirmek ya da piston kolu üzerinde oynama yapmak, kuvvet kolunu arttırabilir. Dizel araçlar bu konuya güzel bire örnektir.
Tıkalı bir hava filtresi, bozuk bir gaz kelebeği veya kötü bir hava sensörü, yakıt-hava oranında dengesizliğe yol açarak motorunuzun teklemesine neden olabilir. Tıkalı yakıt enjektörleri veya kötü bir yakıt pompası, motorunuzun çalışması için gereken yeterli miktarda yakıtın, motorunuza ulaşmasını önleyecektir.
Araçlarda ortalama motor yüzdeleri %85 oranında olmalıdır.
Atmosferik motorlarda güç artışı için motorun hava giriş çıkışlarının, sıkıştırma oranı ve sübap derecelerinin değiştirilmesi yöntemi kullanılır.
Uzmanlar eski araçlar için motor yağı değişim süresinin her 5 bin kilometrede bir olmasını tavsiye ediyor. Yeni nesil araçlar için ise bu kilometre 10 ila 15 bin arasına çekiliyor.
Özetle yağ bekleyerek bozulmaz.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri