2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Fatura kesme mecburiyetinin içeriği ile ilgili soru işaretleri olabiliyor. KDV konusu da bunlardan biri. 2023 için belirlenen 13.200 TL, KDV dahil fiş tutarını ifade ediyor. Yani işlem başına, toplamda KDV dahil en fazla 13.200 TL'lik fiş kesebilirsiniz.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
Firmaların birbirleri arasında düzenleyeceği faturalar eğer 2000 TL'den fazla ise kağıt olarak düzenlenemeyecek. Firmaların vergi mükellefi olmayan vatandaşa düzenleyeceği veya firmaların yurt dışına düzenleyeceği faturalar 5.000 TL 'den fazla ise yine kağıt ortamında olamayacak.
İlgili 18 soru bulundu
E-Fatura kapsamında olmayan mükellefler;
Eczanelerimiz tarafından 01/01/2020 tarihinden itibaren satış yaptığınız vergi mükelleflerine, düzenleyeceğiniz fatura tutarı KDV dahil 5.000,00 TL'yi aştığı takdirde, faturanın kullandığınız fatura cildinden kağıt olarak düzenlenmesi yasaklanmıştır.
Mükelleflerin e-Arşiv Fatura Düzenlemesi Gereken Durumlar
Aynı Vergi Mükellefi Olmayanlara Gerçekleştirilen Satışların Her Biri 30 Bin TL Üzerinde Kalırsa faturanın e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerekir.
e-Fatura mükellefine kağıt fatura kesmek mümkün. Ancak şu şartlar altında: Eğer iki taraf da e-fatura mükellefi ise kesilecek fatura mutlaka elektronik ortamda olmalıdır. Yani e-fatura kesilmesi zorunludur.
544 nolu VUK tebliği ile, 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arası yazar kasa kullanma limiti, KDV dahil 4.400 TL olmuştur.
e-Fatura mükellefi sayılan firmaların, zorunlu olmasına rağmen e-Fatura'ya geçmemiş olsalar dahi, gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura düzenlemesi zorunludur. Ancak göndericinin e-Arşiv mükellefiyeti yoksa kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmaz.
Vergi Mükelleflerine düzenlenen faturalarda 2022 için KDV dahil 2 Bin TL*'yi Vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlenen faturalarda KDV dahil 5 Bin TL'yi aşan faturalar gib e-Arşiv Portalı üzerinden düzenlenecek. KDV dahil bu tutarın aldında kalan faturalar için kağıt fatura düzenlenebilir.
2022 Yazar Kasa Fişi Kesme Sınırı... Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
" E-Faturada aktif olarak göründüğü tarihten itibaren mükellef 7 gün süreyle karşı firmadan ister kağıt ister e-fatura alabilir, aynı şekilde kesebilir.
Geriye dönük e-Fatura kesimi, 7 günlük süre kuralına uyulduğu takdirde mümkündür. Bu faturanın başka bir şartı da düzenlenmek istendiği tarih ile satış işleminin gerçekleştirildiği süre zarfında herhangi bir başka fatura kesilmemiş olması zorunluluğudur.
Bir e-fatura mükellefine e-arşiv kesmek sonucunda bu e-arşiv faturası geçerli sayılmaz. Böyle bir durumda faturayı kesen kişi e-arşiv faturasını iptal etmeli ve e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük bir süre tanınmıştır.
ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ (YAZAR KASA) FİŞİ KESİMİNDE ÜST SINIR:
2023 Yılı için 4.400 TL' ya kadar ÖKC fişi düzenlenebilir.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
e-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin kendi aralarındaki faturalaşma süreçlerinin elektronik olması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle sisteme dahil olan mükelleflerin kendi aralarında kağıt fatura düzenlemeleri mümkün değildir.
onaylanıp gönderilen faturalar için düzeltme ve iptal işlemi yapılamamaktadır. bu tür bir durumda faturanın alıcısı tarafından iade faturası düzenlenebilir, ya da ticari fatura senaryosuna göre oluşturulup gönderilmesi halinde red uygulama yanıtı gönderilebilir. alıcının faturaya yanıt dönememesinin nedeni temel fatura ...
Standartlara uygun olarak matbaa da basılmış hazır faturalara matbu fatura denilmektedir. Bir diğer adı kağıt faturadır. Matbu fatura ülkemizde en çok tercih edilen fatura türüdür. Birçok işletme gerek kağıt, toner, matbaa maliyeti gerek zaman kaybından dolayı e-faturaya geçmeye başlamıştır.
Bu itibarla, dileyen mükelleflerimiz 07/01/2020 Salı günü akşam Saat 24:00'e kadar (Çarşamba gününe geçilmeden) bu kapsamda düzenlemeleri gereken e-Arşiv Faturalarını kağıt fatura olarak düzenleyebilirler. Söz konusu süre 30.000 TL'yi aşan ihracat faturalarında da geçerlidir.
E-ARŞİV UYGULAMASINA DAHİL OLMAYAN MÜKELLEFLER, 5.000 TL/30.000 TL HADLERİNİ AŞAN İŞLEMLERİNDE KAĞIT FATURA DÜZENLEYEBİLECEKTİR.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri