Kâğıda dair en eski kalıntılar Tibet'te bulunsa da milattan önce 2. yüzyıla tarihlendirilen bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değil. Bu nedenle MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Ts'ai Lun birçok kaynakta kâğıdın mucidi olarak anılıyor.
Yakındoğu'da ilk kâğıt imalâthanesi Hârûnürreşîd döneminde 178 (794-95) yılında Bağdat'ta açıldı.
MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Cai Lun, birçok kaynakta kağıdın mucidi olarak gösterilir. Milattan sonra 5. yüzyıldan itibaren kağıt, Çin'de yaygınlaştı.
Dahl, odun karışımının sülfatla işlenmesinin, bir kez posa haline getirildikten sonra nihai malzemeyi daha güçlü hale getirdiğini buldu. Bu nedenle adı kraft kağıdı, yani kelimenin tam anlamıyla güçlü kağıt.
Kağıdı ilk kullanan kişi olarak da bilinen Caiz Lun, ürünün günümüzdeki formuna en yakın şekli olan selüloz kağıdı icat etti. Çin mahkemelerinde saray görevlisi olarak çalışan Cai Lun, ilk kağıt kullanımını ağaç kabuklardan ve bez parçalarını kullanarak gerçekleştirdi.
İlgili 42 soru bulundu
Kâğıttan Önce
Kâğıdın henüz icat edilmediği eski çağlarda insanlar mağara duvarlarına semboller ve resimler çiziyorlardı. Yine aynı amaçla zaman içerisinde taşlar, ağaç kabukları, metal levhalar ve hayvan kemikleri de kullanıldı. 5.000 yıl önce ilk yazılı metinler ise Mezopotamya'da kil tabletler üzerine kazındı.
Kağıt yazı amaçlı kullanılan beyaz bir malzemedir. İlk olarak Antik Çin'de keşfedilmiştir. Papirüs ve Amate gibi kağıt benzeri ilk formlar Akdeniz havzası ve Kolomb öncesi Amerika'da kullanılsa da bu tür malzemeler gerçek kağıt olarak kabul görmemektedir.
Kullandığımız kağıt M.S. 105 yılında Çin'de Ts'ai Lun tarafından icat edildiği kabul edilmektedir.
Odundan endüstriyel olarak kağıt yapımı 1870-1880 yıllarında başlamıştır. Malazgirt savaşı ile Anadolu'ya yerleşen Türkler' in burada Kağıthaneler kurdukları bilinmektedir. Haçlı seferleri sırasında, Fransız ve İtalyanlar kağıtçılığı Türkler' den öğrenerek ülkelerine götürmüşlerdir.
Araplar arasında İslamiyet'ten önce Sabitlik, Mecusilik, Putperestlik, Hamflik, Yahudilik ve Hristiyanlık gibi dinler yayılmış ve Araplar üzerinde birçok tesirler meydana getirmiştir. Özellikle putperestlik Araplar arasında tutulmuş ve onlar üzerinde derin izler bırakmıştır.
Cahiliye döneminde İslâmiyet'den önce Araplar arasında çeşitli dinler mevcuttu. Cahiliye döneminde Arap kabilelerinin bir kısmı Allah'a inanıyor, ama kıyamet gününe ve ahirete inanmıyorlardı. Çoğu topluluk genelde putperestti. Putları tanrı kabul etmiyorlar, aksine Allah'a ulaşmak için birer aracı olarak görüyorlardı.
Modern kitabın ortaya çıkışında kuşkusuz Çinliler tarafından bulunan kâğıdın Avrupa'da yayılması önemli bir köşe taşı olmuştur. Çinliler ile Müslümanlar arasında 751 yılında meydana gelen Talas Savaşı sonucu Müslümanlar esir alınan 20.000 Çinli vasıtasıyla kâğıt yapımını öğrenmiştir.
M.Ö. 2. yüzyılda Çin'de modern kağıdın öncüsü olarak kabul edilen selüloz kağıt Cai Lun tarafından icat edilmiştir. Bu dönemde Çin Han hanedanlığında bulunan mahkemelerde görevli Cai Lun kâğıt ve kâğıt yapımının mucididir.
Kağıt üretiminde kullanılan hammaddeler nelerdir sorusunun cevabını biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak öncelikle kâğıt üretimi için kullanılan ağaçların seçimi için genellikle; çam, ladin, kayın, köknar gibi çamgiller familyasından ağaçların yanı sıra kavak ve okaliptüs ağaçları da sıklıkla tercih ...
Dört Büyük Buluş (Basitleştirilmiş Çince: 四大发明; Geleneksel Çince: 四大發明; pinyin: Sì Dà Fāmíng), Çin kültüründe tarihsel önemi nedeniyle ve antik Çin'in ileri bilim ve teknolojisinin sembolü olarak kutlanan antik Çin icatlarıdır. Dört Büyük Buluş kavramı barut, kâğıt, matbaa ve pusula icatlarından oluşur.
Arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi verilerek bir göz atılırsa kâğıdın ilk defa Çinli bir saray görevlisi tarafından icat edildiği görülebilir. M.Ö 2. yy. ' da Çin'de sarayda görevli Cai Lun isimli kişidir.
Kağıdın ana hammaddesi selülozdur. Çoğu ağaç cinsi kağıt yapımında kullanılabilir. Ayrıca saman, pamuk ve keten liflerinden de selüloz yapılabilmektedir.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Farklı şekiller ve ebatlarda hazırlanabilen kâğıdın icadından önce kil tabletler, parşömen, ahşap gibi çeşitli malzemeler yazı ve çizim için kullanılıyordu. Arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi verilerek bir göz atılırsa kâğıdın ilk defa Çinli bir saray görevlisi tarafından icat edildiği görülebilir.
Kağıt, ilk olarak papirüs kağıdı olarak ortaya çıktı. Mısır'da M.Ö. 4000 yıllarında Cyperius adı verilen bir bitkinin sapından bu tür bir kağıdın elde edildiği biliniyor. Bitki sapı kesilerek bir tahtanın üzerine dizilmiş ve ıslatılarak düzleşinceye kadar tokmaklanmıştır.
Kağıt kelimesinin nasıl yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime ''Kağıt'' şeklinde yazılır.
Bunun yanı sıra barut, kâğıt ve pusulayı da Araplar öğrenmişlerdir. Bu önemli buluşlar Avrupa'ya ise Avrupa ülkelerinin İslam dünyasına karşı düzenlediği Haçlı Seferleri ile geçmiştir. Bu bakımdan da Talas Savaşı'nın dünya tarihi için çok önemli bir yeri vardır. Türk tarihi için de önemi büyüktür.
Papirüs, eski zamanlarda yazı yüzeyi olarak kullanılan kalın kağıda benzer bir malzemedir. Sulak bir saz olan papirüs bitkisinin (Cyperus papyrus) özünden yapılmıştır.
Fabrikada kağıt üretmek için ilk önceliğimiz ağaçların işlenmesidir. Yapılan bu işlemin sonucunda ortaya çıkan selüloz, kağıdın ham maddesidir. Selüloz, su ile karıştırılarak süspansiyon haline getirilir ve bilinen kağıt hamuruna dönüştürülür. Kağıt üretiminin sonraki aşaması da levha oluşumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri