Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık'ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Tablo ve Haritalarda görüleceği üzere Alevi nüfus Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) alevi nüfusun % 75'inden fazlasına kaynaklık etmektedir.
Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar.
Diğer taraftan Dulkadirli Beyliği topraklarında önemli miktarda Alevi, Türkmen yaşamaktaydı. Hatta, Safevi Devleti'nin kurucusu Şah (Şeyh) İsmail 1500'de İran'dan Erzincan'a gelip Anadolulu taraftarlarını davet ettiğinde kendisine katılan önemli guruplardan birisi de Alevi olan “Dulkadirli Türkmenleri” idi.
Afşin/berçenek koyu... Maraştaki %100 tek alevi köyüdür, benim memleketim :) GÖKSUNLU VE AKBOYUNLU OLMAKTANDA VE ALEVİ OLMAKTANDA GURUR DUYORUM.
İlgili 31 soru bulundu
Bu aşîreti Atmalı, Alhas, Bugan, Kılıçlı, Doğanlı gibi aşiretler takip eder Maraş Katliamı'ndan sonra Alevîler'in büyük çoğunluğu şehri terk etmek zorunda kalmıştır. Olaylardan önce %35'e yakın olan Alevî nüfus şu anda ancak %10'dur.
1 Adıyaman genelinde, köylerin yaklaşık olarak 15-20'sinde Alevî ve Sünnîler birlikte yaşamakta; 63 tanesinde ise sadece Alevîler bulunmaktadır. Adıyaman'da Alevî nüfusun yoğun olarak bulundu- ğu yerler sırasıyla Adıyaman merkez ve merkeze bağlı bazı köyler, Gölbaşı, Besni ve Çelikhan'dır.
Köy halkının tamamı Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır. Köy halkı Kürtçe de bilmektedir. Ağıloba (mahalle, Karatut bağ.)
Üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleriyle, İç ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş'ın ilçelerinde gelmektedir.
Alevi (Turkish) (Çepni) settlement. user note: Nizip ilçesinin tek Alevî yerleşimidir.
Esad ailesi, Suriye toplumunun tahminen %12'lik bir kısmını oluşturan Nusayri azınlığa mensuptur. Aile, Suriye'nin güvenlik güçlerini sıkı bir kontrol ile elinde tutmuş ve bu yüzden ülkenin dörtte üçünü oluşturan Sünni çoğunluk üzerinde bir "dargınlığa" sebep olmuştur.
25) Arap Alevilerin yaşadığı yerler: Hatay(Antakya-Samandağ,İskenderun, Arsuz, Altınözü, Yayladağı-Turfanda-, Reyhanlı-Cumhuriyet, Kırıkhan-iki mahalle-) Adana, Karataş.
"Nusayri" olarak da adlandırılan Arap Alevileri, ağırlıklı olarak Suriye'nin Akdeniz kıyı şeridindeki Lazkiye, Tartus şehirleriyle Türkiye'nin Hatay, Adana ve Mersin illerinde yaşıyor.
Fakat günümüzde Aleviler olarak bilinen iki inanç bulunmaktadır. Bunlardan biri, bugün çoğunlukla Lübnan, Suriye, Hatay çevrelerinde var olan Nusayrîliktir. Bir diğer oluşum ise XIII. yüzyılda Anadolu'daki etnik ve sosyal-dinî münasebetler nedeniyle meydana gelen Kızılbaşlık'tır.
Alevi ve Bektaşî geleneğinin en güçlü ve diri olduğu illerden biri Tokat'tır. Tokat'ın sosyal ve kültürel açıdan bu kadar zengin olmasının en önemli sebeplerinden birisi, Anadolu topraklarında ilk Türk yerleşkelerinden biri olan bu sahada, göçebe Türk kültürünün bütün canlılığı ve etkinliğiyle yaşıyor olmasıdır.
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti. Neşet Baba, Aleviliğini öne çıkartan ve bu davayı güden birisi değildi. Çünkü o zaten “garip”di ve sırtında zaten taşımakta zorlandığı fazla sayıda yük vardı.
7-F.R-Adıyaman Alevileri nereden Adıyaman'a gelmişlerdir? Dede: Adıyaman Alevileri, Tunceli'den, Sivas'tan Gaziantep'ten Malatya'dan ve diğer illerden Adıyaman'a gelmişlerdir.
Alevi: Hz. Ali'nin yolunda olanlar veya Hz. Ali'nin soyundan gelenler.
Temel inanç Alevîlik, Tanrı korkusu yerine sevgisini, Kur'an-ı Kerîm'in şekli yerine özünü benimseyen (Bâtınîlik), amacı ruhsal olgunlaşma (Seyr-ü süluk) olan bir tasavvuf yoludur.
Maraş'ta Hanefî mezhebini benimsemiş, Diyarbakır'da ise Şafiî mezhebini benimsemiş görünmektedirler. K. Maraş Abdalları'nın Maraş açısından çok önemli konumları bulunmaktadır. Bu konuma sahip olmada, Kahramanmaraş kurtuluşunun önemli sembol isimlerinden Abdal Halil Ağa'nın rolü büyüktür.
Elâzığ Karakoçan ilçesinde Ohi Deresi'ni batıya doğru takip eden sırasıyla Tekar- dıç, Demirdelen, Akçiçek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak ve Yoğunağaç Köyle- rinden 3 tanesi Sünni, 4 tanesi de Alevi nüfusu yoğunlukludur.
Alevi yerleşimlerinin en yoğun biçimde yaşadığı bölgeler ise; ilk olarak İç Anadolu bölgesi olmak üzere, ikinci Doğu Anadolu bölgesi ve üçüncünün ise Akdeniz bölgesi olduğu söylenebilir.
Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşimler mevcuttur.
İlin yüzde doksanı Alevi-Bektaşi inancına sahiptir. Alevilik, Hz. Muhammed'in ve Hz. Ali'nin düşünceleri ve felsefesinin toplum inancına yerleşmesi ve buna bağlı olarak ta ehli-beyt sevgisi olarak ortaya çıkmıştır.
Gölbaşı ilçesinde, Sünni ve Alevi nüfus bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri