USGS tarafından hazırlanan verilere göre, 8 şiddetindeki bir depremin büyüklüğü, dünyanın en büyük nükleer testine eş değer yani 50 megaton patlayıcı gücündedir. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7'lik depremin büyüklüğüde, patlayıcı enerji eş değeri açısından 32 atom bombasına eşit olduğu belirtiliyor.
AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar açıklamalarda bulundu. Tatar, ''7,7 büyüklüğündeki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının yarattığı etkiye, enerjiye sahip'' dedi.
Enkaz altında kalanların sayıları on binlerce arttı. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan depremin tahrip gücünün "130 Atom bombası gücünde” olduğunu söylüyordu: "Depremin meydana geldiği yer dört ana kırığın (fay hattı) kavşak noktasıdır.
32 atom bombasına eşit deprem.
Şili depremi, 10 dakika ve 9,5 şiddetinde gerçekleşti ve bu deprem dünya tarihinin yaşamış olduğu en büyük depremlerden birisi oldu. Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti.
İlgili 15 soru bulundu
AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı." denildi.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114'te Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem. 1513 Maraş depremi, 28 Mart 1513 tarihinde Dulkadiroğulları Beyliği sınırları içinde gerçekleşen 7,4 Ms büyüklüğündeki deprem.
İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. - İki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip. - Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve gelmeye devam ediyor.
Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise şöyle: Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.
Mercalli şiddet ölçeği, bir depremin şiddetini ölçmek için kullanılan ölçektir. Depremin yeryüzüne, insanlara, cisimlere, ve yapılara olan etkisini I ile XII arasında bir ölçek ile nicelendirir; I hissedilmez, XII ise tam yıkım demektir.
Uydu görüntüleri kullanılarak hazırlanan deformasyon haritalarında Kırıkhan'dan Erkenek'e kadar Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ana kolu üzerinde 250 kilometrelik bir kesimin deprem esnasında kırıldığı belirlendi.
Bloomberg HT'ye konuk olan Erdik, “99 depreminin momentum büyüklüğü 7.4'tü. Bu depremin Kandilli tarafından verilen değeri 7.7, Amerikan kaynakları 7.8'e kadar çıkıyor ortaya çıkan enerji açısından bu deprem 99 Kocaeli depreminde en az 4-5 katı daha büyük bir deprem, fay yırtılma boyunu 200 km olarak tahmin ediyoruz.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114 günü sabahın erken saatlerinde Maraş'ta meydana gelen büyük bir depremdir. Depremin büyüklüğünü 7,4 Mw'den daha büyüktü. Maraş o dönemde içinde büyük bir Hristiyan nüfus barındıran önemli bir şehirdi. Dönemin kaynaklarına göre şehir tamamen toprak altında kalmıştır.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Yaşanan depremler sonrası sosyal medya üzerinde panik yaratan bir paylaşım yapıldı. Söz konusu paylaşımda Kahramanmaraş fay hattının koptuğu ve kopan fay hattı nedeniyle akşam saatlerinde 8.5 büyüklüğüde deprem olacağı iddia edildi. Ancak bu iddialar asılsızdır.
Bugüne kadar kaydedilen en uzun süreli deprem, Endonezya'da Sumatra'da 26 Aralık 2004'te meydana geldi. 9,1 büyüklüğündeki depremde 230 bin kişi hayatını kaybetti. Sarsıntı, 8,3 ile 10 dakika arası sürdü.
Tatar ilk ve ikinci depremin etkinlik süresini de açıkladı. Tatar: İlk depremin etkinliği 60 saniye, ikinci depremin 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika sarsıldı. 500 tane atom bombasının yarattığı etkiye enerjiye sahip. Bu kadar basit ve net.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, 6 Şubat'taki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bin 96, yaralanan vatandaşların sayısının ise 107 bin 204 olduğunu bildirdi.
Övgün Ahmet Ercan “İlk verilere dayanarak bunun 130 atom bombası gücünde olduğunu söylemiştim. Ancak 7.7 olarak güncellendi. 300 atom bombası patlatsanız, 7.7 büyüklüğündeki depremin gücünü elde edemezsiniz” dedi.
Abdullah / Rûdaw. Haber Merkezi - Kandilli Rasathanesi, 6 Şubat'ta Maraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depreme ilişkin yapılan açıklamada, "Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04:17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir" denildi.
30 katrilyon jul enerji açığa çıktı
Kahramanmaraş'taki depremler, Hiroşima'ya atılan atom bombasının yaklaşık iki bin katı enerji yoğunluğunda. Dünya tarihinde bu depremlerin bir benzeri daha kaydedilmemiş.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Doğu Anadolu fay hattının geçtiği iller araştırılıyor. 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından artçı sarsıntılar sürerken gözler Doğu Anadolu fay hattı risk haritasına çevrildi. 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş depremi bu fay zonu üzerinde gerçekleşti.
Raporda, Doğu Anadolu Fay Zonu'nda (DAFZ) depremlerin olduğu kesimin en son 1114 ve 1513'teki depremlerde kırıldığı, en az 500 yıldır deprem sessizliği bulunmasının yer bilimi çalışmalarında "sismik boşluk" olarak nitelendirildiği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri