kahvaltı - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi kahve altı “kahve ile yenen hafif yemek” deyiminden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için kahve, alt maddelerine bakınız. İtalyanca caffe latte "sütlü kahve" deyiminden geldiğine dair inanış fantezidir.
Kahve Nedir? Kahvesever olmadan önce, Türklerin uzun dönemler boyunca, üç değil, iki öğün ile beslendiği bilinmektedir. Bu öğünlerden öğleden önce yapılan ilkine kuşluk, öğleden sonra yapılan diğerine ise akşam yemeği denilmiştir.
İlk çağlarda, insanlar güne başlarken meyve, sebze ve av hayvanlarının eti gibi bulabildikleri her şeyi yiyorlardı. Ancak zamanla, tarımın gelişmesi ve yerleşik yaşama geçiş, kahvaltının da evrimleşmesine yardımcı oldu. Bu dönemde, insanlar sabahları genellikle tahıllar ve süt ürünleri tüketmeye başladılar.
< kahve altı “sabahleyin kahve içmeden önce yenen hafif yemek” Azerbaycan Türkçesindeki qəlyanaltı (< qəlyan "kalyan, nargile" + altı) "kahvaltı" sözcüğü ile karşılaştırılabilir.
Kahvaltı, “Kahve altı” sözünden türeyen bir sözcüktür ve günün ilk öğünü olma özelliğini taşır. Aç karnına günün ilk kahvesini içmeden önce yenilen bir öğün olması sebebiyle bu isimle anılır.
İlgili 19 soru bulundu
Eski Türkçede kahvaltıya "tutguç" denirdi.
Osmanlı'da da sadece iki öğün varmış: biri sabah 10-11 arası, diğeri gün batımından önce saat 5 gibi. Kahvaltı, yani kahve-altı günün ilk kahvesinden önce atıştırılan bir kaç ufak lokmadan ibaretmiş.
Orta Türkçede "tutguç" diye bir kelime var ve "kahvaltı" kelimesine karşılık geliyor. Türkçe tutguç "bir dudağın tutabileceği kadar yemek, az yenen öğün" anlamına geliyor.
breakfast i. dejeuner i. almuerzo [dialect] i.
nargilenin farsca orjinal adi. isin garibi nargile kelimesi de farsca olup hindistan cevizi demek, azcik farkla e eksik yani nargil.
Osmanlı Mutfağında Kahvaltı
Sabahları genellikle çorba içilirdi. Üstelik bu alışkanlık Anadolu'nun kırsal kesimlerinde hala devam etmektedir. Yörelere göre içerikleri farklı olan çorbalar pişirilir. Örneğin: ezogelin, tarhana veya yoğurt çorbası.
Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi bir öğündür. Sabah tüketilen, günün ilk öğünüdür. Genellikle hafif gıdaların tüketilmesi tercih edilir. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Amerikan Kahvaltı
İngiliz kahvaltı sofralarında olduğu gibi meyveler, meyve suları hububatlı yiyecekler, balık ve et çeşitleri ön plandadır. Bunun yanında tatlı yiyecekler, reçeller, marmelatlar, yumurta çeşitleri ve sıcak içeceklerle sunulur.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı.
Türk kahvaltısı, dünya genelinde bilinen ve sevilen bir kahvaltı çeşididir. Türkiye'nin zengin ve çeşitli mutfak kültürünün bir yansıması olan Türk kahvaltısı, genellikle zeytin, peynir, domates, salatalık, bal, kaymak, yumurta ve çeşitli ekmeklerden oluşur.
Türk kahvaltısı tam bir zengin kahvaltı kültürü örneğidir. Zira dışarıda da evde de Türk kahvaltısı dendiği zaman akla hemen çeşit çeşit peynir ve zeytin, çeşitli şekillerde pişirilen yumurtalar, reçeller, hamur işleri, kızartmalar, gözlemeler, bal, börek, çörek ve zengin bir şarküteri çeşidi gelmektedir.
Uzakdoğu ülkelerinin vazgeçilmezi pirinç, unlu mamüllerin yanı sıra lapa olarak da bu kahvaltı sofralarında yerini alır. Pirinç lapası, yanında turşu ve baozi gibi bir hamur işi ile Çin'de en yaygın kahvaltı malzemeleridir.
Kahvaltı için tercihleri çoğunlukla espresso-kruvasan ikilisi. Bu kadar çeşit peyniri olan, zeytinleri ve domatesleri tazecik kendi topraklarında yetiştiren bir milletin bu lezzetleri kahvaltıda yemeyi tercih etmemesi enteresan değil mi? İtalya'da her köşe başında “pizzeria” ve “trattoria” tabelaları göreceksiniz.
Fransız kahvaltısı genellikle hafif ve çeşitlidir. Tipik bir Fransız kahvaltısında şunlar yer alır: Kruvasan ve Ekmek: Taze kruvasan ve ekmek, tereyağı ve reçellerle servis edilir. Peynir ve Şarküteri Ürünleri: Farklı peynir çeşitleri ve jambon, salam gibi şarküteri ürünleri sofrada bulunur.
Émile Munier'in 1880 yılında yaptığı "Sabah Kahvaltısı" adlı eseri.
Kahvaltının mutfaklardaki yerini alması 20. yüzyılın başlarına dayanıyor. İlk zamanlarda kahvaltı, sabahları mideyi rahatlatmak amacıyla çorba, ekmek, peynir ve reçel tüketilerek yapılıyormuş. Bir süre sonra ana öğün olarak tanımlanmaya başlayan kahvaltı, her ülkenin geleneklerine göre farklı şekillerde uygulanmış.
Kahvaltı, kahve içilmeye başlamasından sonra kahve altı diye adlandırılmış. Ortaçağ boyunca insanlar 2 öğün yermiş, 12 civarı diner veya dinner (o zamanlar öyleymiş), 18 civarı süper veya supper. Aristokratların günde 3 öğün yediği de olurmuş. Ortaçağ'da Katolikler kahvaltıyı oburluk olarak kabul edermiş.
Vücut kendi depolarından kullanır ve hastalıklar karşısında direnci düşer. Açlık hissiyle birlikte yorgunluk ve bitkinlik oluşur. Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Güne istekli başlamada ve elverişli bir biçimde sürdürmede yenilen sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği büyük önem taşır.
Kahvaltıda pirinçle yapılan yemekler, etli ya da sebzeli pilavlar, etli yemekler, çorba gibi yemeklerden oluşur. Padişahların çoğu günde iki öğün yemek yemişlerdir.
kelimelerin birleşimi sırasında baskın durumda olan ünlü (a, e) diğer ünlüyü aşındırarak düşmesinde sebep olur. kahve altı>kahvaltı, cuma ertesi>cumartesi, ne için>niçin, ne ola>n'ola, sütlü aş>sütlaç vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri